Cât cântărește un litru de apă în kilograme: cifre și fapte

Acest articol este dedicat substanței cele mai comune, unice și bine cunoscute – apei. Este dificil să întâlniți o persoană care nu ar cunoaște cea mai simplă formulă chimică H2O. Ce este cu adevărat mai ușor. Dar este simplu, această apă omniprezentă și familiară? Din păcate, departe de ea.

formulă воды

Oricât de pragmatic vorbeau cuvintele celebrului om de știință Einstein: “Ce poate ști un pește despre apa în care își înotă toată viața?” – sunt greu să nu perceapă ca o piatră în grădina ta. Și este destul de rezonant să spunem declarațiile oamenilor de frunte din lumea științifică că nimic din existența noastră nu se întâmplă din întâmplare și că există o idee rațională în toate..

Spui: prostii? Sigur, având în vedere orice nouă dezvoltare a tehnologiilor IT, sunteți vizitat de primul gând despre persoana care la creat.

Dar nu vom discuta despre probleme importante și vom reveni la probleme urgente. În viața de zi cu zi, cât de des ne întrebăm: cât de mult cântărește un litru de apă? Pentru unii, această întrebare poate părea trivială, iar răspunsul, aflat în planul cunoașterii de bază a fizicii, poate fi elementar..

Dar aceasta este doar din cauza percepției superficiale a subiectului. Nu acceptând faptul că, în diferite perioade ale existenței umane, unitatea de măsură a greutății unei substanțe își schimba în mod constant adevărata valoare – imposibil.

Unele date istorice:

L воды вес

  • În 1793 în Franța pentru prima dată a fost adoptată o nouă unitate de măsură – un litru, echivalent cu un decimetru cub;
  • În 1879, Comitetul internațional de măsuri și greutăți a adoptat o decizie și a echivalat un litru cu un decimetru cub;
  • În 1901, un litru de apă a fost egalat cu 1 kg de apă la o temperatură de +3,98despreCu și presiune într-o atmosferă. În echivalent volum, acesta corespunde unui decimetru cubic de 1,000028;
  • În 1964, un litru a fost returnat la valoarea sa anterioară – un decimetru cubic.

Ceea ce afectează masa de apă?

Să încercăm să înțelegem esența chestiunii, dar mai întâi facem o rezervă: este imposibil să identificăm conceptele de “masă” și “greutate” a apei. Nu este același lucru. Apoi vom vorbi despre “masa”, a cărei unitate de măsură este recunoscută în practica mondială ca kilogram, iar standardul său este stocat la sediul Biroului Internațional de Masuri și Masuri în Sevres.

La prima vedere, totul pare banal simplu. Există o formulă bine cunoscută pentru calcularea masei unei substanțe, definită ca produsul a două cantități fizice: densitatea unei substanțe și volumul ei..

M = ρ × V

Mulți zâmbesc acum ironic. Nu spune nimic nou. Ar fi fost totul dacă nu ar fi fost un lucru. Proprietățile fizice ale apei nu sunt constante, ele tind să se schimbe. Vezi pentru tine.

Tabelul 1: Dependența masei de apă de starea ei agregată.

Nr. N / n Starea apei Mass, gr
1 lichid Sticlă de 250 ml – 249, 6 gr
2 Solid (gheață) Sticlă de 250 ml – 229 gr
3 Greu (zăpadă) Sticlă de 250 ml – 113 gr

Problema constă în faptul că apa are o trăsătură distinctivă. Apa are densitatea maximă numai la temperatura de îngheț. Pentru orice altă abatere a scalei termice – crește volumul și devine mai ușoară. Acesta este motivul pentru care gheața continuă să plutească la suprafață, iar țevile de apă au izbucnit în timpul iernii..

Iată câteva lucruri de gândit.

Tabelul 2: Dependența masei de apă de densitatea sa.

Nr. N / n Sare de apă Mass, gr
1 proaspăt 998,5 grame
2 sărat 1024,1 g

Densitatea apei pure în condiții normale este considerată a fi egală cu 1000 g / m3. Adăugarea de diferite impurități sau săruri la el crește densitatea și, ca rezultat, devine mai greu..

Presiunea atmosferică afectează de asemenea schimbarea în masa apei. Efectul este opus temperaturii..

Anticipând scepticismul majorității cititorilor, spun ei, este imposibil să luăm totul în considerare, ne grăbim să ne liniștim. Pentru noi – cetățeni obișnuiți, este dificil și nu este necesar.

Prin urmare, luând pe credință densitatea apei în stare lichidă este egală cu 1000 g / m3 (la o temperatură de 20 ° C)despreCu o presiune atmosferică de 760 milimetri de mercur), ne ghidăm după următoarele cifre:

  • 1 litru de apă cântărește un kilogram;
  • 5 litri de apă cântărește cinci kilograme;
  • 10 litri de apă cântăresc zece kilograme.

Cât de mult cântă apă într-un borcan, sticlă și găleată – cum să determinăm corect?

La calcularea greutății apei pentru un anumit recipient, aveți grijă. Volumul rezervoarelor specificat de producător poate fluctua. Nu este nevoie să o consideri reproșată la adresa lui. GOST stipulează atât nominal (de exemplu -500 ml), astfel încât capacitatea totală a recipientului (de exemplu – 560 ± 15 ml).

Pentru a fi limpede: 500 ml de mililitri corespunde volumului de lichid turnat pe jantă sub gâtul larg. Astfel, obținem următoarele valori, în funcție de volumul containerului care este umplut:

  1. Masa de apă turnată pe tivul unui borcan de jumătate de litru este de 500 de grame;
  2. Masa de apă turnată pe marginea unei cutii de litri este egală cu un kilogram;
  3. Masa de apă turnată la marginea unui borcan de doi litri este de două kilograme..

trei litri банкаEste diferit de băncile de trei litri. Dacă vă lipiți de schema anterioară și turnați borcanul pe jantă, volumul rezultat va corespunde la 3140 ml, iar greutatea apei va fi de 3,14 kg..

Pentru a obține strict trei litri de apă, o sticlă de trei litri trebuie umplută la nivelul corespunzător fotografiei din dreapta. Cu toate acestea, există o modalitate mai ușoară de a măsura volumul exact folosind un borcan de litru, umplând-l până la jantă.

În acest caz, masa de apă va fi egală cu trei kilograme..

Prin analogie, determinăm greutatea apei într-o sticlă de 200 grame. Fiți atenți la designul său, și anume la o frontieră clară în partea de sus. Acesta este un fel de gabarit de nivel. Masa de apă turnată pe jantă este de 200 de grame.

Dacă geamul nu are o jantă, atunci marginea superioară servește ca nivel simbolic. Sticla cu acest design ar trebui să fie umplută în partea de sus. În acest caz, masa de apă va fi de 200 de grame..

un pahar водыCupele metalice și galvanizate cu o capacitate de 12 litri nu fac excepție. În partea superioară a designului lor există un indicator de nivel. Masa de apă turnată pe indice corespunde la 12 kilograme..

Un alt tip de recipiente utilizate pentru transportul diferitelor produse lichide sunt cutiile sau butoaiele. Este destul de dificil sau chiar imposibil să controlați nivelul apei turnate printr-un gât îngust. În acest caz, rămâne să aveți încredere în volumul specificat de producător..

Acest mod de viață dovedit este cunoscut tuturor. Cu toate acestea, pentru aceasta avem nevoie de scale.

Se cântărește recipientul cu apă. Scurgeți apa și cântăriți recipientul gol. Diferența acestor două valori va corespunde masei de apă..

cât de mult грамм в миллилитреȘtiți câte grame pe mililitru de produse lichide și în vrac?

Stăpână note articol despre cât de multe grame de sare într-o linguriță.

Citiți cât de multă proteină este într-un ou de pui, acest lucru este util dacă doriți să vă echilibrați dieta..

concluzie

Viața modernă a unei persoane a depășit mult limitele posibilului și imposibilului. Atributele integrale ale gospodinelor în bucătărie sunt recipientele măsurate și cântarele electronice, care cu un grad ridicat de acuratețe ne permit să determinăm volumul și greutatea fiecărui produs în orice unitate de măsură..

În cazul extrem, care se caracterizează prin inoportunitatea sa, cereți ajutor în literatura de specialitate. La despărțire, există un alt fapt interesant despre apă: “O persoană fără apă poate dura nu mai mult de trei zile”. Dar aceasta este mai mult pentru reflecție decât pentru frică.

Urmăriți un videoclip cu un experiment interesant despre apă, care va confirma încă o dată cât de puțin știm despre apă: