Cati mililitri in fata si alte pahare

Rețetele de feluri de mâncare, dozarea medicamentelor și multe alte asemenea lucruri sunt inundate cu valori exprimate în unități aparent cunoscute de măsurare, cum ar fi litri, grame, milimetri cubi și altele. Dar nu toată lumea, mai precis majoritatea absolută, știe cum aceste cantități sunt legate între ele..

Prin urmare, multe gospodine, de exemplu, obișnuiți să folosească un pahar de măsurare, au anumite dificultăți dacă rețeta indică masa de produse pentru gătit un vas sau invers..

șrot в стакане

Matematica în viață – nimic complicat

Numai șapte unități de măsură permit descrierea tuturor proceselor care apar în univers. Ele formează sistemul internațional SI, care a fost în cele din urmă format în 1960..

Probabil nu a trecut suficient timp de atunci, dar măsurile metrice adoptate la nivel mondial ca standard internațional sunt încă înlocuite cu inci, lire, galon și alte erezii arhaice, complicând o viață deja dificilă..

Deci, cu noi, până în prezent, folosim un litru ca măsură de volum, în ciuda faptului că este o valoare depășită de origine franceză. Obișnuința este o putere teribilă. “Vitalitatea” unui litru este, de asemenea, explicată prin faptul că este ușor de convertit în SI, deoarece 1000 de litri de apă corespund cu 1 metru cub și metru intră în acest sistem.

Grecii antice au inventat pentru a indica multiplicatori, adăugând la dimensiunea consolei. Cele mai frecvent utilizate în viața de zi cu zi sunt “kilo” și “milli”, deși există multe altele.

Deci, “milli” înseamnă împărțire, iar “kilo” înseamnă înmulțirea cu o mie. Adică, un kilogram este un gram înmulțit cu o mie (1000 grame) și, prin urmare, un miligram nu este decât o mie de gram..

Această abordare este valabilă pentru absolut orice măsuri. Nu ar fi o greșeală să spunem, de exemplu, un kiloliter (1000 l), dar în practică este acceptată o altă unitate. Prefixul “punte” înseamnă înmulțirea cu 10. Astfel, un decalter este o găleată, de exemplu, apă sau altceva..

Câți mililitri de apă sau lapte într-un pahar

Răspunsul la această întrebare complexă, la prima vedere, se află la suprafață. Pentru ao obține, trebuie să știți volumul acestui sticlă și aritmetica elementară (abilitatea de a diviza, multiplica, adăuga și scădea numere).

În general, o astfel de formulare a întrebării este cel puțin incorectă. Și apă și lapte, dar cel puțin benzină, în sticlă va fi același număr de mililitri. În conformitate cu acest principiu, se produc ochelari de măsurare cunoscuți..

Dacă luați 1 sticlă fațetată, de exemplu, apoi umplută până la margine, va conține 200 ml, la risc – 180 ml și așa mai departe. Având în vedere conicul unui astfel de pahar, 100 ml, va ocupa puțin mai mult de jumătate din acesta, și 50 ml de aproximativ un sfert.

Astfel, capacitatea standard poate fi cu o anumită precizie, suficientă pentru gătit, puteți forma volumele necesare, de exemplu 300 sau 500 ml.

În același timp, nu există nici o diferență în ceea ce privește măsurarea lichidului și măsurarea capacității. Este important să cunoaștem valoarea acestei capacități în mililitri..

O gospodină bună, cu o experiență culinară extraordinară “prin ochi”, poate obține volumul necesar al produsului nu mai rău decât orice dispozitiv, folosind containere standard, opțional un geam.

puiPui fiert în manșon – carnea preparată în acest fel este foarte delicată și suculentă.

Rețineți selecția de feluri de mâncare din piept de pui..

Cartă de pește și de pește – o masă consistentă care se potrivește bine cu salate de legume.

Și din nou fizica elementară la domiciliu

Situația este mai complicată atunci când este necesară măsurarea masei produsului fără a avea o scală. Poate că cineva nu a înțeles de la cursul fizicii ce densitate este. De fapt, totul este simplu.

Substanțele diferite care ocupă același volum diferă în funcție de masă. Cel mai ușor lucru este cu apa, deoarece unul din litri cântărește un kilogram. Uleiul vegetal, de exemplu, este mai ușor decât apa, ceea ce înseamnă că litrul său va cântări mai puțin. Aceasta înseamnă că 1 kg de ulei vegetal va dura mai mult de 1 litru..

Apropo, un litru nu este doar o valoare pentru măsurarea lichidelor, deoarece nimeni nu interzice măsurarea masei standard a substanțelor vrac cu recipiente standard. Tabelul următor prezintă masa de produse în grame, cel mai des măsurată utilizând un pahar de faianță de 200 ml..

produs ml.
Lapte condensat 220
Smântână 210
Apă, lapte, kefir, ryazhenka, oțet 200
Ulei vegetal 190
hrișcă 165
Orez, sos de rosii 180
Hercules 70
Făină de grâu 130

Acest tabel nu se pretinde a fi complet, conține numai substanțe comune, măsurate cu o sticlă fatetă destul de des. Ușor “Googling”, puteți găsi astfel de caracteristici pentru alte produse și pentru alte recipiente de măsurare, o linguriță sau o găleată, de exemplu.

În loc de încheiere

Este posibil și chiar sigur că conceptul de densitate a substanțelor este necesar ca raportul dintre masa și volumul lor. Acest lucru va ajuta în diferite situații de zi cu zi și va crește autoritatea gazdelor în ochii prietenilor ei și, cel mai important, al soțului ei.

Dar ultimul, probabil, ar trebui să asigure prezența în bucătărie a unor greutăți culinare mici și mai ales a unui pahar de măsurare. Costul acestor dispozitive nu va afecta în mare măsură bugetul familiei, ci va facilita foarte mult procesul de gătit, apropo, nu numai.