Ce este ucho-suneli: descriere, proprietăți, aplicație

Puține popoare sunt cunoscute pe condimente ca georgieni și chiar și mai puțini oameni le tratează cu o asemenea frică. Despre celebra condimente “hops-suneli”, fiecare amantă știe. Dar gemenii ei “utsho-suneli” nu au câștigat o astfel de popularitate în alte țări. Și foarte zadarnic!

utsho-suneli

Ucho-suneli – ce este?

Utsho-suneli este un miros aromat georgian. Pregătiți-o din schinduf albastru folosind păstăi uscate și semințe. Această plantă asemănătoare trifoiului își dezvăluie aroma numai după uscare, din cauza a ceea ce georgienii o numesc “străin”, adică aroma apare din nicăieri, brusc, brusc. În Rusia, planta este mai cunoscută sub numele de “trifoi albastru”.

În cazuri mai rare, se folosește schinduf sau fântâna de schinduf, dar are un gust amar. Amestecul are o culoare galben deschis și nu este zdrobit prea mult, produsul original nu este niciodată pulverizat..

Care este diferența dintre hamei-suneli și utsho-suneli? Hams-suneli conține o mulțime de componente, inclusiv ucho-suneli. Acesta diferă de alte ingrediente prin faptul că este un condiment independent. Există o versiune pe care utsho-suneli a venit-o în Georgia din Iran.

Datorită numărului mare de produse (menta, șofran, coriandru, marjoram etc.), hamei-suneli își pot modifica compoziția în funcție de producător sau de regiune, când totul este întotdeauna același. Ei bine, faptul că ambele condimente oferă un gust diferit preparatelor este evident.

trăsătură приправы

Proprietăți și caracteristici condimente

Caracteristica principală a acestei condimente este adăugarea unei gusturi de nuci la întreaga farfurie. În plus, are o compoziție chimică destul de diversă: calciu, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, mangan, fier, vitamine din grupa B, precum și A, E, PP, C.

Acest condiment poate și chiar trebuie folosit de persoane cu iritație a mucoasei gastrice sau a gastritei, deoarece are o proprietate învelitoare. În general, are un efect benefic asupra sistemului digestiv, elimină toxinele și zgurii și mărește apetitul..

Acest produs are un efect bun asupra sănătății femeilor. Ajută mamele în timpul perioadei de hrănire, o protejează și imunitatea copilului, menține frumusețea unghiilor, a părului și a pielii. În plus, oamenii de știință au observat că mâncarea cu uo-suneli îmbunătățește formarea sângelui, întărește vasele de sânge, sprijină inima.

Este important să nu se depășească rata de 100 g pe zi când este consumată, deși este destul de dificil să se mănânce această cantitate de condimente. Nu este recomandat pentru diabetici, pentru inflamația glandei tiroide și pentru întreruperi hormonale..

Este un bun antiinflamator, analgezic și expectorant. Se folosește în medicina populară, de exemplu, pentru tratamentul epilepsiei, guta sau eczemelor. Este folosit pentru bolile oculare. Copiii pot adăuga acest condiment în cantități mici pentru a-și întări oasele și imunitatea, în special în timpul sezonului rece..

Zonele de aplicare Ucho-suneli

suneliLocuitorii din Georgia folosesc condimente foarte des, în aproape toate felurile de mâncare. Este pus în supe și sos, adăugând la ele specificul lor de nuci și aroma neobișnuită. Mâncărurile pregătite cu mâinile lor, aproape întotdeauna includ un condiment. Se adaugă la manila de Svanit..

Utsho este pus în celebrele satsivi și sosuri satsebeli, și, de asemenea, în adjika. Bucățile de nuci cu adăugarea lor devin mai expresive. Când se folosește fânul de fân, este mai bine să o combinați cu ardei gras. Legumele vor ajuta la eliminarea excesului de amărăciune din plante. Unul dintre cele mai de succes experimente din bucătărie este adăugarea peștelui în timp ce gătești pește..

Bineînțeles, cu ajutorul uo-suneli, ei înconjoară basturma. De aceea este atât de gustos și parfumat. Iar adăugarea mirodeniilor la hamei-suneli face ca acestea din urmă să fie și mai bogate, mai interesante și mai aromate. Și cel mai important – chiar mai util.!

Spice se adaugă în timpul gătitului: khachapuri, pkhali, kharcho, pui de tutun, khinkali, mtsvadi, kuchmachi, chanakhi, mchadi, hașiși și alte mâncăruri georgiene tradiționale.

dietă кексыCum să gătiți brioșe delicioase cu pui și brânză, citiți articolul nostru.

Cum se prepară clătite într-o tavă cu brânză și ierburi, citiți aici..

Cum să gătiți o brioșă de ciocolată în trei minute în cuptorul cu microunde – o rețetă pas cu pas cu fotografii și videoclipuri.

Care este cea mai bună potrivire

În plus față de pește, utskho merge bine cu mâncăruri din carne și legume. Mielul și păsările de curte obțin o aromă minunată prin adăugarea acestui condiment, făcându-le mai rafinate, bogate și mai delicate..

Condimentele reglează dulceața paprika și înmoaie claritatea excesivă a piperului de cayenne. Când se adaugă la lobio, felul de mâncare devine “conținutul de grăsimi gustos” și devine hrănit. Orice masă dintr-o clipă va obține o atingere caucaziană dacă adăugați un vârf de ureche la ea.

Cel mai bun lucru este că mirodenii sunt combinate cu cilantru proaspăt tăiat, usturoi, coriandru, ciuperci, ardei roșu, piper negru, marar, patrunjel, ceapă și bineînțeles cu un amestec de hamei suneli.

Cum să alegi condimentul “potrivit”

Atunci când cumpărăm condimente de înaltă calitate, este important să acordăm atenție, în primul rând, condiției pachetului. Ar trebui să fie perfect închis, mai bine într-un vid. Este mai bine să nu luați un astfel de condiment în greutate, acesta “expiră” repede în aer liber. Este mai bine să luați produsul pe piață de la georgieni, ei știu foarte multe despre acest lucru.

Din nou, merită să reamintim că urcho nu ar trebui să fie zdrobit în pulbere fină. Mai bine va fi într-o formă mai ciudată. Apoi, înainte de a găti, este nevoie de o mică zdrobire, astfel încât să-i dezvăluie aroma și gustul. Produsul poate avea o culoare verzui, dar în acest caz nu este ușor.

Ce să înlocuiască

Ucho este destul de ușor de cumpărat într-o piață mare, într-un magazin de specialitate sau într-un supermarket mare. Dar dacă nu există așa ceva în apropiere, puteți lua un amestec de hamei-suneli. Aici îl găsiți chiar și în cel mai mic magazin. Nu este nimic mai bun decât această înlocuire, deși atunci gustul devine mult mai diversificat datorită unei duzini de alte plante..

Cu toate acestea, trebuie amintit că atunci când pregătiți sosibeli nu vor mai funcționa alte condimente. Trebuie să fie prezent ukho-suneli. O altă, nu cea mai ușoară, înlocuire poate servi semințe de schinduf. În unele orașe poate fi găsit. Aceste semințe vor da o aromă asemănătoare nuci, așa cum o face utsho..

Cu toate acestea, georgienii și bucătarii din bucătăria caucaziană notează că utsho-suneli este aproape imposibil și nu este necesar să fie înlocuit. Aceasta este o parte importantă a istoriei și culturii culinare a Georgiei și, prin urmare, este mai bine să căutați încă condimentul original..

Utsho-suneli merită atenție, dacă numai prin faptul că de multe ori este folosit de georgieni. Maestrii de condimente știu clar de ce au ales ou și hamei. Pentru a vă diversifica meniul sau pentru a introduce un nou gust preparatelor tradiționale, puteți experimenta acest condiment. Este importantă numai calitatea înaltă, care nu este atât de greu de învățat pe piață. Asigurați-vă că rezultatul va depăși așteptările.!