Cum să reproducem laptele praf acasă

Laptele este primul lucru pe care îl mănâncă un copil când se naște abia. Dacă natura mamă a decretat că este doar prima mâncare a unui nou-născut, atunci aceasta este cea mai valoroasă și mai sigură hrană pe pământ..

uscat молоко развести

Culoarea albă are, iar cine bea, nu se îmbolnăvește

Este impecabil în tot. Este frumoasă – albă și albă de zăpadă, este gustoasă – ușor dulce, este hrănitoare și sănătoasă. Dar are încă un dezavantaj major. Laptele are o durată foarte scurtă de depozitare, cu alte cuvinte, se scurge rapid..

Mongolii tătari, care în campaniile lor din secolul al XIII-lea au încercat să usuce laptele sub soare pentru a obține un produs păstos, s-au gândit la această problemă. Apoi l-au dus cu ei la campaniile militare, pentru că nu a stricat și a dat puterea eroică celui care l-a folosit.

În prezent, pentru a conferi o forță puternică și chiar cu o durată lungă de depozitare (cu ritmul actual al vieții!), A devenit mai mult decât cererea și, prin urmare, la începutul secolului al XX-lea, oamenii de știință au brevetat un produs, a cărui popularitate crește în timp, îmbunătățită de-a lungul anilor – lapte uscat.

Tehnologia de producere a laptelui praf

În prezent, acest produs este realizat prin pulverizarea și uscarea laptelui integral și degresat, cremă și zer. Pentru a extrage 50% din substanța uscată din lapte pasteurizat, se concentrează într-un evaporator special și apoi amestecul rămas este trimis într-o cameră încălzită pentru evaporarea instantanee a apei..

Rezultatul este un amestec de pulberi. Această metodă de fabricație asigură siguranța nutrienților, a vitaminelor și a oligoelementelor.

Tabelul arată că, deși, în majoritatea cazurilor, laptele integral este înaintea laptelui uscat, totuși această diferență este nesemnificativă..

  Lapte reconstituit din uscat,

2,5% grăsime

100 ml

Lapte integral, pasteurizat,

2,5% grăsime

100 ml

Valoare nutrițională
calorii 48,2 kcal 54 kcal
proteine 2,42 g 2,9 g
grăsimi 2,5 g 2,5 g
hidrati de carbon 3,93 g 4,8 g
Conținutul de vitamine
Vitamina A 0,012 mg 0,02 mg
Vitamina B1 0,02 mg 0,04 mg
Vitamina C 0,44 mg 1,4 mg
Vitamina B2 0,02 mg 0,15 mg
Conținutul de oligoelemente
colină 23,6 mg 23,6 mg
calciu 120 mg 100 mg
magneziu 12 mg 14 mg

Cum se diluează laptele uscat?

uscat молоко как разводить
În bucătăria de acasă, acest produs este doar o slujbă pentru gazdă, care a făcut, de exemplu, decizia spontană de a găti terci de lapte, de a prăji clătite sau chiar de a coace pâine, dar în casă nu era lapte integral. Uneori, laptele praf este pus în mod intenționat în produse de cofetărie, deoarece le face mai “pufoase”.

Reteta pentru productia de lapte uscat pentru clatite

Aproape toate rețetele pentru prepararea clătițelor cu lapte la domiciliu sunt unul dintre principalele ingrediente care implică un litru de lapte integral. Dar dacă în casă există doar lapte și trebuie doar să faci clătite?

Pentru a obține 1 litru de lapte pentru clătite este nevoie de 100 de grame – 8 lingurițe de lapte praf și 1 litru de apă. Apa trebuie să fie caldă, dar fără apă fierbinte, cu o temperatură de aproximativ 60 ° CdespreC.

Important: la amestec trebuie să se adauge apă caldă și nu invers, în timp ce se amestecă lent, ceea ce va împiedica formarea de bucăți. Se amestecă laptele până când pulberea este complet dizolvată, apoi are nevoie de timp pentru a se umfla în lichid – 10-15 minute.

Vedeți cum să se dizolve corect laptele praf.

Rețetă pentru producția de lapte praf pentru cereale

Pentru a obține un lapte reconstituit complet, cu un conținut de grăsime de 2,5%, din care trebuie obținut porridge excelent din lapte (orez, fidea, grâu, ovaz, hrișcă), trebuie să luați următoarele proporții de ingrediente.

O singură porție:

 • La 200 ml de apă, 25 de grame sau 5 lingurițe de lapte praf.

Patru porții:

 • La 900 ml de apă 120 grame sau 6 linguri de lapte.

Treceți încet cantitatea specificată de apă caldă în cantitatea standard a amestecului, amestecând constant cu o lingură, până când se dizolvă complet și se obține un produs omogen..

Recomandări și sfaturi privind reproducerea laptelui sub formă de pudră

 1. Nu folosiți apă rece când diluați un amestec uscat. În acest caz, nu toate particulele se dizolvă și cristalizează parțial, se simt atunci când sunt utilizate;
 2. Nu utilizați apă fiartă pentru prepararea acestui produs – acesta va fi redus;
 3. Nu neglijați recomandarea ca produsul să fie perfuzat după diluare. Acest lucru va ajuta să evitați obținerea unui produs apos cu proteine ​​nedigerate;
 4. Nu trebuie să utilizați un mixer pentru a face lapte, va duce la formarea de spumă inutilă;
 5. Trebuie să turnați treptat lichidul în laptele uscat, amestecând ușor, dacă toată apa este turnată imediat, atunci vor forma cu siguranță bucăți..
vreascuri на подносеO rețetă simplă și rapidă a laptelui cu lapte este una dintre cele mai preferate și populare deserturi din perioada URSS.

Terci delicioase pe lapte – un mic dejun sănătos pentru întreaga familie. Citiți rețeta.

Cum să gătiți bine clătite cu lapte, citiți sfaturile și trucurile aici.

Beneficiu și rău

Laptele uscat este un produs pe care toata lumea il stie. Dar dacă începeți să adresați întrebări simple consumatorului mediu, mulți oameni se pierd și încep să se întrebe dacă sunt familiarizați cu acest produs.?

Dacă un consumator obișnuit, fără să se gândească, va fi capabil să răspundă la astfel de întrebări aparent simple despre laptele praf?

 • În care laptele este mai mult colesterol – uscat sau întreg?

– Dacă laptele praf este diluat la conținutul de grăsimi corespunzător, acesta are un nivel de colesterol comparabil cu cel al laptelui integral;

 • Este bine pentru anemie? (Anemia)?

– Este util deoarece există forme de anemie, cum ar fi anemia ca urmare a deficienței vitaminei B12 conținută în laptele uscat, cu această formă de anemie și pentru prevenirea acesteia este recomandată pentru consum;

 • Trebuie să fiarbă după recuperare? Cum îi va afecta proprietățile benefice?

– Nu, nu este necesar. Produsul a fost deja tratat termic;

 • Pot lapte uscat conțin substanțe nocive??

– Din păcate, se poate. Prezența / absența lor se datorează calității materiilor prime, adică condițiilor în care au trăit vacile, care au alimentat viitorul lapte praf. Dacă au mâncat alimente care conțin substanțe toxice sau au crescut în zone în care concentrația maximă admisă de substanțe nocive din atmosferă depășește limita, atunci toate aceste pericole vor cădea nu numai în laptele obișnuit, ci și în produsul uscat.

Utilizarea laptelui praf

unde применять сухое молоко
Odată cu apariția tehnologiilor moderne de producere a laptelui praf, domeniul său de aplicare acoperă astăzi următoarele sectoare ale economiei și economiei naționale.

În primul rând, este, bineînțeles, industria alimentară. Produse de cofetărie și paste, alimente pentru copii, înghețată, pâine, produse lactate integrale cu o durată lungă de depozitare – toate aceste produse sunt fabricate pe bază de lapte praf.

Acest amestec de nutrienți a fost de mult timp companionul constant al turiștilor și călătorilor, pentru că mergeți pe o plimbare lungă, împreună cu o tocană de tocană, puteți lua cu dvs. o pungă mică, care apoi devine o sursă de proteine ​​și vitamine, atât de necesară pentru a depăși distanțele mari și pentru a cuceri vârfuri montane.

Companiile aeriene și transportatorii feroviare au inclus lapte praf în meniul pasagerilor pentru a putea adăuga o lingură de lapte la cafea, depășind distanțele lungi..

Crescătorii de bovine și alte ramuri ale creșterii animalelor, care au animale mari în ferme, au ajuns la concluzia că hrănirea porcilor cu lapte integral face purcei neprofitabili, trecând masiv la analogii sub formă de pulbere, deoarece prin metoda actuală de obținere a proprietăților lor nu sunt inferioare pasteurilor naturale.

După cum știți, laptele praf este o sursă de proteine ​​și, prin urmare, este considerat cea mai clasică formă de nutriție sportivă pentru construirea corpului și pentru construirea masei musculare, culturistii îl folosesc cu succes.