Hoe kan je eieren met Pasen prachtig beschilderen met je eigen handen

Wanneer zo’n heldere religieuze feestdag als Pasen nadert, beginnen mensen “bedevaarten” naar de winkels voor eieren. Al heel lang in Rusland, de traditie om ze te schilderen. Van zo’n eenvoudig product per jaar probeert bijna elk gezin zijn eigen kleine artistieke meesterwerk te maken..

hoe можно красиво покрасить яйца на Пасху своими руками

Op dit moment is deze traditie zo stevig gevestigd dat er zoveel manieren zijn om te versieren. Veel hostessen hebben hun eigen trucs, die in dit artikel zullen worden besproken. Zorg ervoor dat je ze gebruikt en sluit je aan bij je kind de eeuwenoude mysteries van deze rite..

Waarom is het gebruikelijk om eieren te schilderen met Pasen?

Zoals eerder vermeld, is Pasen een van de belangrijkste religieuze feestdagen, en de traditie van het schilderen van eieren strekt zich eeuwen terug. Op dit moment wordt aangenomen dat een dergelijke gewoonte al voor de officiële goedkeuring van de vakantie verscheen.

De officiële, maar niet bevestigde, versie van het uiterlijk van deze traditie is verbonden met de legende van Maria Magdalena. Volgens de Bijbel was zij het die het nieuws van de opstanding bracht aan de Romeinse keizer. In die tijd was het echter onmogelijk om zonder enig aanbod aan het keizerlijk hof te verschijnen. Dus nam ze een eenvoudig ei en ging met hem mee naar het paleis. De keizer geloofde de woorden van de vrouw niet en vertelde haar dat alleen als haar offer rood werd, hij toegaf dat een dode persoon weer tot leven zou kunnen komen. Het was toen dat een ongekend wonder gebeurde – het ei werd rood.

De legende zo geliefd door christelijke gelovigen heeft geen schriftelijke bevestiging, daarom zijn velen het eens over een eenvoudiger bevestiging: Maria presenteerde de keizer met een beschilderd ei met twee letters XB, dat wil zeggen, Christus is opgestaan. Het was dit ei dat de eerste Pasen werd.

Sommige historici duiken echter in het heidendom, op zoek naar de wortels van deze traditie onder de oude Slaven. Het was hun product dat werd beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, dat werd besloten om te worden versierd aan de vooravond van de lentevakantie van het ontwaken van de natuur..

Hoe dan ook, de wortels van zo’n mooie traditie zijn niet zo belangrijk. Krashenki is lang een van de hoofdsymbolen van deze vakantie geworden, en zelfs heel leuk voor kinderen..

Hoe eieren voor te bereiden op schilderen

de eieren

Elk jaar vinden veel huisvrouwen nieuwe manieren om prachtige kleuren en patronen te creëren op een dergelijk eenvoudig en dagelijks product. Echter, ondanks de manier waarop ze zijn geverfd, moet elk ei zorgvuldig worden voorbereid om een ​​heldere, gelijkmatige en verzadigde kleur te krijgen zonder vegen. Om dit te doen, moet je een aantal vrij eenvoudige voorwaarden vervullen:

 1. Laat het product een paar uur voor het begin van de verf uit de koelkast trekken. Als je een gekoeld ei in heet water legt, zal de schaal snel barsten, wat simpelweg onaanvaardbaar is voor paaseieren. Dat is waarom je het ei wat tijd geeft om gewoon op te warmen op de tafel;
 2. Zorg er daarna voor dat je het ei grondig wast of water gebruikt met zeep of alcohol. Dit zal het oppervlak van de schaal ontvetten en de verf helpen plat te liggen;
 3. Direct na het verven, gebruik papieren handdoeken om overtollig vocht weg te vegen en wrijf met plantaardige olie. Dus het paasgerecht krijgt een mooie glans.

Nadat u al deze instructies hebt voltooid, kunt u direct schilderen. Hieronder staan ​​enkele van de meest populaire kleurmethoden..

Onion Husk-toepassing

De eenvoudigste manier om een ​​ei te verven is om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Een van hen is een eenvoudige uienschil. Bovendien, ondanks het feit dat het een voldoende grote hoeveelheid nodig heeft, zal het kaf slechts centen zijn, dus het zal geen last voor de portefeuille zijn.

Hoe eieren met Pasen te verven met je eigen handen in de schil:

 1. Om Krashenki kaf te maken, moet je er een rijke bouillon van maken. Hier is het belangrijkste ding om geen speeksel te betreuren, hoe meer het zal zijn, hoe meer verzadigd de kleuroplossing zal zijn. Leg voor hem een ​​grote hoeveelheid uienschillen in een grote pan, die met water moet worden gevuld. Wacht tot het koken begint en zet het vuur laag en kook het beslag vervolgens ongeveer veertig minuten. Koel de oplossing af en zeef het. Trouwens, als je een hele grote pan hebt, dan kun je de eieren meteen in het water doen, samen met de schil, zodat je niet meerdere operaties hoeft te doen;
 2. Nadat de bouillon klaar is, plaats je de eieren erin en laat je ze acht minuten staan. Gedurende deze tijd zal het product koken en een aangename bruine kleur krijgen. Breng de eieren onmiddellijk over naar koud water. Ze verliezen geen kleur, maar het is merkbaar makkelijker schoon te maken..

Op dergelijke verven kunt u gemakkelijk een verscheidenheid aan decoratieve patronen maken. Selecteer gewoon een mooi blad of bloem en bevestig het aan het ei. Schud alle kous en stevig vast. Dus maak een mooie foto.

schoonheid

Manieren om eieren te schilderen voor Pasen met je eigen handen met natuurlijke kleurstoffen

Natuurlijk is uienschil ook een natuurlijke kleurstof die eieren een mooie kleur geeft in het spectrum van rood tot bruin. Er zijn echter een groot aantal andere natuurlijke componenten die het product gemakkelijk in alle kleuren van de regenboog kunnen schilderen. Bijvoorbeeld:

 • bietensap geeft een aangename roze tint;
 • citroen, sinaasappel en wortel geven een geelachtige bleke kleur en calendula maakt het helderder;
 • spinazie en brandnetel – uitstekende kleurstoffen groen;
 • rode kool geeft een zachte blauwachtige tint;
 • de koffie geeft het ook een bruine kleur, zoals uienschil, maar het wordt zachter;
 • paarse bloemen geven een resistente paarse kleur.

Natuurlijk zijn er veel andere natuurlijke kleurstoffen, vooral een grote hulp in deze verscheidenheid aan kruiden. Om deze geschenken van de natuur goed te gebruiken, moet je:

 1. Giet water in een pan en voeg een beetje azijn toe. Standaard eetlepel is genoeg. Dit helpt de verf te pakken en het ei barst niet. Tegelijkertijd wordt de geselecteerde kunstmatige kleurstof aan het water toegevoegd. Nu moet alles worden gekookt en gebrouwen om een ​​half uur te trekken;
 2. Wanneer de kleuroplossing klaar is, dompel de eieren erin en kook van 15 minuten tot een half uur. Hoe langer de eieren gaar zijn, hoe helderder de kleur.

Vergeet niet dat veel natuurlijke kleurstoffen erg zacht van aard zijn. Daarom is het wenselijk om de eieren de hele nacht in de bouillon te laten. Leg ze gewoon in de koelkast en vergeet het ‘s ochtends. Gedurende deze tijd zal het kleurpigment de schaal stevig binnendringen. Meestal geschilderd op dezelfde manier hebben eieren hun eigen naam – Krashenki.

sandwiches с моцарелойHoe snacks te bereiden op een picknick in de natuur, hoe u de beste recepten kiest die u in ons artikel leest.

Hoe je mals kabeljauwfilet met saus in de oven kunt bereiden lees hier.

Eclairs met vla-recepten met foto’s en stap-voor-stapaanbevelingen zullen u helpen om dit prachtige dessert klaar te maken..

Hoe voedselkleuren te gebruiken

Voor degenen die niet veel vrije tijd hebben, maar toch een mooie tafeldecoratie willen, is er al een tijdje een trucje verzonnen. Voedingskleurstoffen hebben lang hun eigen niche in beslag genomen. Aan de vooravond van de vakantie om ze te kopen zal geen probleem hebben. Het eindresultaat zal tevreden zijn met zijn heldere kleuren, en het kookproces zal niet veel tijd in beslag nemen..

Het enige nadeel van deze methode is de mogelijkheid van penetratie van de kleurstof door de schaal direct in het eiwit. Deze eieren worden niet aanbevolen voor consumptie..

Daarom wordt het aanbevolen om de eieren te koken voor kleuring met voedselkleurstoffen. Hierna verdun je een van de soorten kleurstoffen in een aparte container met water en azijn. Nadat je het ei in de schaal hebt laten vallen, wacht je tot de schaal de gewenste schaduw heeft..

Voedselkleuring kan een grote verscheidenheid aan kleuringsopties geven, u hoeft alleen maar de verbeelding aan te trekken.

Hoe “marmeren” eieren te koken

hoe подготовить

Een van de meest ongewone manieren om eieren te kleuren is marmer. Elk jaar winnen de shells die op deze manier worden geschilderd meer en meer fans. Zoals de naam al impliceert – op deze manier geschilderd, heeft het veel gemeen met dit natuurlijke materiaal. In dit geval, om zo’n pracht te bereiken, kunt u eenvoudigweg.

Hoe mooi is het om eieren met kleurstoffen te schilderen, ze marmer te maken, voor Pasen met je eigen handen:

 1. Selecteer de gewenste kleurstoffen. Voor een meer natuurlijke schaduw, is het beter om tinten zo dicht mogelijk bij natuurlijk marmer te kiezen. Je hebt ook rijst, uienschil, gaas, draad en een schaar nodig;
 2. Ga nu direct verder met het inkleuren van de schaal. Om dit te doen, snijd het gaas in vierkanten voor elk van de eieren. Snijd de uienschil in kleine stukjes, zodat vlekken natuurlijker lijken. Het moet in een kom water worden gegoten en een beetje rijst toevoegen. Zo zullen kleine stukjes rijst aan de schaal kleven, wat zal helpen om een ​​patroon te creëren;
 3. Wanneer het product is samengevouwen in een kom, wikkel het in kaasdoek. Het heeft een goede das nodig, zodat de schillen en rijst precies in het ei passen. Dit alles zal hem helpen om de maximale natuurlijke gelaagdheid van marmer te krijgen;
 4. Elk van de verpakte eieren moet voorzichtig in de pan worden geplaatst en ongeveer 40 minuten op laag vuur worden gebakken. Hierna verdun je de kleurstof in overeenstemming met de beschrijving op de verpakking. Elke bundel dompelt ongeveer vijf minuten lang in de kleurstof. Gedurende deze tijd worden de eieren geverfd. Haal ze daarna voorzichtig uit het gaas en spoel ze af onder koud water..

Dergelijke Krashenki hebben een heel schattig uniek uiterlijk en kunnen de paastafel eenvoudig versieren..

Originele schildermethoden

Naast het eenvoudige gebruik van kleurstoffen door de eeuwen heen, hebben huisvrouwen vele manieren bedacht om prachtige kunstwerken te maken zonder ze te gebruiken. Sommige daarvan worden hieronder beschreven..

Hoe versier je eieren voor Pasen met je eigen handen zonder kleurstoffen:

 1. Decoupage techniek. In elke winkel kunt u nu hotmelt-stickers kopen, maar op dezelfde manier kunt u een volledig uniek product maken met behulp van de decoupagetechniek. Want dit voorgekookte ei zal de prachtige foto’s moeten versieren. Kook de gelatine lijm en kies je favoriete motief op het decoupage servet. Knip het uit en hecht het aan het ei. Lijm wordt over het ontwerp aangebracht vanaf het midden naar de randen;
 2. Met behulp van gekleurde draden. Als je dol bent op borduren, dan zijn er zeker restanten van garens op de boerderij. In plaats van ze weg te gooien, maakt u een origineel decor. Om dit te doen wikkelt u willekeurig gekleurde draden op het onbewerkte product en dompelt u het in koud water. Kook de pan en kook deze ongeveer tien minuten. Gedurende deze tijd gaat de kleurstof uit de draad in de schaal en als je ze verwijdert, krijg je een elegant patroon;
 3. Met de hulp van zijden stoffen. Een oude zijden stropdas of sjaal kan een werkelijk prachtig schelpdecor creëren. Omwikkel hiertoe een strak vers ei met een doek en naai het een beetje. Wikkel daarna nog een laag katoen. Kook alles in water met azijn gedurende ongeveer tien minuten nadat het is gekookt en laat afkoelen in koud water. Wanneer de stof wordt verwijderd, gaat het zijdenpatroon naar de schaal;
 4. Confetti. Als er nog tijd over is, kunnen de eieren versierd worden met confetti. Maak hiervoor verschillende confettikleuren van verschillend papier met een perforator. Eieren moeten al van tevoren worden gekookt en gekoeld. Lijm de confetti op de schaal met gewone lijm en laat de eieren in de koelkast tot het droogt..

Eindelijk

Nadat de eieren zijn geverfd, rijst meteen de vraag hoe de verf uit vlekken kan worden gehouden tijdens het drogen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 • maak kleine kartonnen onderzetters voor elk ei en plaats ze verticaal. In veel paasgroepen worden ze gebundeld;
 • Geverfde eieren in koud water en vervolgens op een servet doen. Nadat de temperatuur is gedaald, droogt de verf meestal snel..

Vrolijk Pasen voor jou!