Nuttige eigenschappen en contra-indicaties van bieten voor het lichaam

groente свекла, что входит в состав и чем он так полезен?Rode biet is een eenvoudige groente die op elk moment van het jaar verkrijgbaar is als knolgewas..

In de zomer kun je het ook als voedsel gebruiken..

De gunstige eigenschappen van bieten zijn zo gemaakt dat deze groente al sinds de oudheid wordt gewaardeerd..

Veel van de originele Slavische gerechten bevatten het en zijn zelfs daarop gebaseerd als hoofdbestanddeel (vinaigrette, rode bietensoep)..

Een beetje geschiedenis van de biet

Alle moderne groentesoorten komen van wilde bieten, die in het Verre Oosten groeiden, evenals in India (sinds mensenheugenis werden ze gegeten).

De eerste vermelding van de wortel zijn te vinden in de Middellandse Zee en Babylon.

Het werd niet alleen als voedsel gebruikt, maar ook als medicinale plant..

Het is interessant!

De oude Grieken waardeerden een rode groente zo veel dat ze het offerden aan de god Apollo.

Culturele vormen van deze wortel verschenen aan het begin van onze jaartelling..

Al in de tiende eeuw was het bekend op het grondgebied van Kievan Rus, en in de dertiende eeuw verscheen het in de landen van West-Europa..

Bietenenteelt in Noord-Europa begon pas in de 14e eeuw. Stern soort groente bracht de Duitsers in de zestiende eeuw.

Aan het einde van de 17e eeuw ontstond een complete scheiding van voedsel en tafelvariëteiten..

Tegenwoordig worden bladeren en wortels van allerlei soorten planten gebruikt in voedsel voor mensen of als voedsel voor dieren, ook worden bieten gebruikt als grondstof voor de industrie.

Kenmerken van de compositie

Wat же входит в состав свеклы?

Moderne wetenschappers hebben bewezen dat het beschreven product uniek is in zijn samenstelling en aanwezig moet zijn in het menselijke dieet..

In de compositie is er een aantal elementen dat in deze vorm niets meer wordt gevonden..

Ook bevat de biet veel voedingsstoffen die zelfs bij hoge temperaturen niet worden vernietigd..

14% van de samenstelling is koolhydraten – dit is glucose, fructose en sucrose (het is goed voor 6% van alle koolhydraten), pectines.

Wat betreft vitamines, zijn B en BB vertegenwoordigd in grote hoeveelheden, vitamine C in iets minder..

Het bevat ook foliumzuur en pantotheenzuur, ijzer en magnesium, kalium en kobalt, koper, zink, fosfor en andere vertegenwoordigers van het periodiek systeem..

Bovendien zijn de meeste elementen in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig. Van de organische zuren afzonderlijk moet worden opgemerkt dat ze citroenzuur, appelzuur en oxaalzuur bevatten.

Het is interessant!

Honderd gram rauw product bevat slechts 40 kcal. 1,5 gram voor eiwitten, 0,1 gram voor vetten en 8,8 gram voor koolhydraten.

De voordelen van bieten en in welke vorm het beter te gebruiken is

De voordelen свеклы для организма

In het pas geperste bietensap zijn de gunstige eigenschappen het meest uitgesproken..

In de geconcentreerde vorm in het sap van wortelgroenten bevat alle vitaminen en mineralen..

In deze vorm is het product nuttig voor vermoeidheid en vitaminegebrek, gebrek aan hemoglobine en obstipatie..

Ook bietensap helpt het lichaam te reinigen..

Het helpt het product bij het eerste teken van verkoudheid, omdat het het immuunsysteem stimuleert en bijdraagt ​​aan de bestrijding van de ziekte.

Het is belangrijk!

Zuiver bietensap is erg rijk en voor de smaak kan het worden verdund met wortelsap.

De verhouding tussen het nemen van een tot tien, het geleidelijk verhogen van het aandeel bietensap tot de helft.

De voordelen тыквенного масла для организмаPompoenolie waarvan de heilzame eigenschappen al lang bekend zijn. En je weet wat het goed is voor het lichaam?

Berberis, zijn vruchten zijn nuttig, zelfs in gedroogde vorm. Niet geloven? Dit artikel zal je eindelijk overtuigen van het nut van deze bes.!

Hoe calorieoor van roze zalm? Hier: https: //notefood.ru/retsepty-blyud/prigotovlenie-yxi-iz-gorbychsu.html, wordt interessant en zeer nuttig aanbevolen aan iedereen die goed wil eten!

Andere opties voor het eten van rode groenten:

  • In rauwe vorm zijn de voordelen van rauwe rode bieten groot, maar het product moet in kleine porties worden gegeten (anders beginnen problemen met het maagdarmkanaal). Als je een geraspte biet raspt en het een tijdje laat staan, en dan in een salade met andere groenten mengt, zal het de actieve werking van het rauwe product verminderen;
  • Gekookte bieten, gekookte wortels hebben dezelfde gunstige eigenschappen die helpen bij constipatie en andere problemen met de spijsvertering, met ziekten van de galblaas of lever;
  • Slaven hebben gefermenteerde bieten altijd als een van de beste remedies voor scheurbuik beschouwd;
  • De toppen van deze plant kunnen worden toegevoegd aan salades en soepen, stoofschotels. De toppen kunnen ook worden gedrenkt in wijnazijn. In de herfst is sla met toppen erg handig, omdat dit deel van de groente meer vitamine, mineralen en eiwitten bevat dan wortelgroenten..

Met langdurige winteropslag van het product blijven de verbluffende eigenschappen behouden..

Als er in het voorjaar een gebrek aan vitaminen en gunstige sporenelementen is, dan zijn de bieten een uitkomst voor het verbeteren van de gezondheid en het verhogen van de algemene immuniteit..

Is er schade en belangrijke contra-indicaties

Schadebiet brengt niet, als je het in de aanbevolen hoeveelheden eet.

Maar de lijst met contra-indicaties voor het gebruik van dit product is vrij groot:

  1. Bij lage bloeddruk wordt afgeraden;
  2. Bij chronische diarree is het ook beter om bieten weg te gooien, omdat de samenstelling ervan een nog meer laxerend effect zal hebben;
  3. Met verhoogde zuurgraad van de maag. De bereidingswijze heeft geen effect, omdat de groente altijd de zuurgraad van de maag verhoogt;
  4. Bij diabetes wordt afgeraden, omdat de groente tot 25% suikers bevat. Daarom is zoete kastanjebruine soep gecontra-indiceerd voor diabetici;
  5. Met bijzondere zorg om te eten moet de wortel met osteoporose zijn (het product is bestand tegen de opname van calcium in het lichaam);
  6. Wanneer urolithiasis is uitgesloten van het dieet.

Wat betreft de dagelijkse dosis bieten, die kan worden gebruikt in het voordeel van mensen (in afwezigheid van de vermelde contra-indicaties) – dit is 200 – 300 gram.

Rode biet is een uniek product dat betaalbaar is en de chemische samenstelling ervan is een opslagplaats voor vitamines en voedingsstoffen.

Het gebruik van het product in welke vorm dan ook zal de gezondheid ten goede komen, maar we moeten de contra-indicaties onthouden.

Videodessert

Deze video onthult de volledig heilzame eigenschappen van bieten, of deze het lichaam kunnen schaden en hoe het te bewaren. Veel kijkplezier.

Loading...