Wat is pectine, wat zijn de eigenschappen en gebruiksmethoden

Pectine – wat is het? Het antwoord op deze vraag is voor velen van belang, daarom zullen we het artikel onmiddellijk beginnen met een definitie. Pectine is een polysaccharide die wordt verkregen uit citrusvruchten en fruit. Het werd relatief recent, ongeveer twee eeuwen geleden, ontdekt door prof. A. Brakonno uit pruimensap.

Na het onderzoeken van al zijn eigenschappen en kwaliteiten, wordt pectine de “sanitaire man van het menselijk lichaam” genoemd. Eenmaal binnen absorbeert het schadelijke stoffen en verwijdert het ze, waardoor de interne organen beter kunnen werken..

pectine

Het is van plantaardige oorsprong en is te vinden in veel fruit. Pectine behoort tot oplosbare voedingsvezels. Het is bekend bij velen als het levensmiddelenadditief E 440. Nu wordt het veel gebruikt in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, dankzij zijn belangrijkste eigenschap – gelering en het vermogen om een ​​productstructuur te creëren.

Uitwendig ziet de substantie eruit als een fijnkorrelig poeder van lichtbeige of bruine kleur en heeft het geen reuk. Citrussupplementen zijn lichter dan appels..

Pectines komen in het water, zuigen het als een spons, geleidelijk aan toe in volume. En pas daarna vindt het proces van ontbinding plaats..

Soorten pectine en zijn calorieën

Pectine wordt beschouwd als een caloriearm product, omdat het een gehalte heeft van 52 kcal / 100 g. Het bevat vrijwel geen eiwitten en helemaal geen vetten, het bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Het polysaccharide wordt niet door het lichaam opgenomen, maar verwijdert alleen schadelijke stoffen..

Alle soorten pectines zijn verdeeld in drie groepen:

 • HM;
 • LM;
 • LMA.

HM – hoge methoxy pectines. De meest populaire en meest gebruikte. Verzamel 70% van de totale markt, gebruik voor de productie van verschillende banketproducten (snoep, marmelade, jam, enz.)

LM – lage methoxylpectine. Hun productieproces is complexer, dus ze zijn duurder. Gebruikt voor producten met de toevoeging van “bio”.

LMA – geamideerde pectines. Tijdens de fabricage ondergaan ze aanvullende behandelingen die hun functionele eigenschappen veranderen. Meestal zijn deze stoffen aanwezig in de composities van caloriearme jam en vulstoffen voor yoghurt of jam.

In de industrie en thuis wordt deze stof in twee vormen gebruikt: poeder en vloeibaar extract. Ze zijn niet uitwisselbaar en elk van hen wordt op zijn eigen manier gebruikt. Het poeder wordt opgelost in sap of gemengd met fruit en het vloeibare extract wordt alleen aan warme producten toegevoegd. In winkels kan pectine vaak in zakjes poeder worden gekocht.

De voordelen en schade van pectine

Zoals elk product kan pectine zowel voordelen als schade met zich meebrengen. Vanuit medisch oogpunt kunnen de volgende voordelen van het gebruik van deze stof worden opgemerkt:

voordeel пектина

 • het verbeteren van de stofwisseling in het lichaam;
 • verlaging van cholesterolgehalte in het bloed;
 • verbetering van de bloedsomloop;
 • normalisatie van het maagdarmkanaal (ontstekingsremmend en analgetisch effect);
 • uitscheiding van zware metalen, gifstoffen en andere schadelijke stoffen;
 • het risico op hartaandoeningen en kanker verminderen;
 • normalisatie van de darmmicroflora;
 • neemt deel aan het proces van het versnellen van het splitsen van vetten, wat leidt tot gewichtsverlies.

Neem pectines in hoeveelheden die de norm overschrijden, is ook schadelijk. Dit kan de volgende gevolgen hebben:

 • verhoogd fermentatieproces en overmatige winderigheid in de darm;
 • verminderde absorptie van stoffen zoals: zink, magnesium, ijzer en calcium;
 • het verschijnen van constipatie;
 • pijn in de darm;
 • overtreding van de opname van eiwitten en vetten.

Pectine-overdosis kan alleen optreden bij de aanvullende inname van voedingssupplementen. In zijn natuurlijke vorm, in de samenstelling van vers fruit en groenten, zal dit polysaccharide geen schade toebrengen. Mensen die constant pectine gebruiken, hebben een gezonde, elastische, schone huid.

wrijven сырHoe aromatisch braden te bereiden met vlees, aardappelen en champignons in een pot voor een zelfgemaakt recept.

Als er niet genoeg tijd is om te koken, kook dan voor de eerste soep met worst – het is smakelijk, bevredigend en eenvoudig.

Let op het recept voor ongelooflijk heerlijke muffins die in slechts 5 minuten in de magnetron worden bereid.

Hoge pectineproducten

De aanbevolen hoeveelheid pectine-inname is 25 g per dag. Het is beter om het in zijn natuurlijke vorm te consumeren. Dan wordt het beter door het lichaam opgenomen en heeft het alleen maar voordelen. Het record voor de inhoud van dit nuttige polysaccharide: appels en sinaasappels. In hun vezel bereikt de inhoud van deze stof bijna 2%..

Er zijn andere even nuttige vruchten die nodig zijn om het dieet van een persoon die geeft om hun gezondheid te betreden, deze zijn:

 • citroen, grapefruit, limoen;
 • banaan;
 • peren;
 • meloen;
 • kweepeer;
 • wortelen;
 • persimmon, mango;
 • bosbessen, aardbeien en kersen;
 • abrikozen;
 • verse ananas;
 • pruimen bessen;
 • dadels en vijgen.

Het dagtarief is moeilijk te gebruiken in zijn natuurlijke vorm, hiervoor moet je bijna een kilo vers fruit of verse bessen eten. Maar zelfs met een regelmatige inname van minstens 15 gram, voelt een persoon een significante verbetering van zijn toestand. Het is erg handig om verse sappen te drinken, en tegelijkertijd aan te raden om ze met de pulp te gebruiken. Om geen nuttige pectines te verliezen.

De reikwijdte van pectine, en hoe je het zelf thuis kunt maken

toepassing пектина

Haal pectine uit de vloed van fruit en bessen. In de voedingsindustrie wordt het gebruikt voor het koken: jam, jam, gelei, marmelade, mayonaise en ketchup. Dit polysaccharide en goed conservatief. In de farmacologie worden er geleivormige capsules voor poeder van gemaakt. Deze stof is ook opgenomen in de samenstelling van vele maskers en gezichtscrèmes. En in de tabaksindustrie wordt het gebruikt als lijm om beschadigde tabaksvellen te verbinden..

Je kunt het in de winkel kopen, maar thuis zelf koken heeft veel voordelen. Ten eerste kunt u volledig vertrouwen hebben in zijn milieuvriendelijkheid en kwaliteit. Ten tweede zal het een 100% natuurlijk product zijn, zonder chemische onzuiverheden. Het koken zelf is eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag..

Apple Pectin

Voor de bereiding is het beter om appels uit uw eigen tuin te nemen of fruit uit uw regio te kopen..

ingrediënten:

 • water – 120 ml;
 • verse appels – 1 kg.

Kook volgorde:

 1. Gewassen en gedroogde appels hoeven niet 8 plakjes te snijden. U hoeft ze niet schoon te maken;
 2. In een pan met een dikke bodem moet je de in plakjes gesneden appels zetten en water toevoegen;
 3. Kook op laag vuur, kook niet gedurende 30 minuten, terwijl je constant moet roeren;
 4. We nemen een andere container, bedekken deze met een nylon zeef en brengen de gekookte appels daarop over;
 5. Sap dat in de container zal weglopen, bevat pectine. Het kan worden bewaard in potten of ingevroren in blikjes..

Hoe poedervorm in poedervorm te nemen

Nu te koop is er een keuze uit poederpectine. Het kan alleen worden gemaakt van appels of met de toevoeging van citrus. Voor mensen met een allergie is het beter om stil te staan ​​bij stoffen die alleen van groene rassen zijn afgeleid. Zoals elk ander adsorbens, moet pectine tussen de maaltijden worden ingenomen. Om een ​​positief effect te bereiken, moet u zich aan de volgende regels houden:

 1. Voordat je begint te ontvangen, moet je de instructies lezen;
 2. ½ uur Lepels pectine lossen volledig op in 500 ml kokend water;
 3. De gekoelde oplossing moet twee keer per dag een glas worden gedronken;
 4. Het is belangrijk om overdag meer vocht te drinken om pijnlijke gevoelens in het darmkanaal te voorkomen..

De positieve effecten van het supplement kunnen al worden gezien en gevoeld na een week van regelmatig gebruik..

Wie kan het niet aan?

Voor degenen die hun gezondheid willen verbeteren, met behulp van pectine, moet u weten dat de ontvangst niet altijd mogelijk is. Er zijn ziekten die een directe contra-indicatie zijn voor het nemen van het poeder. Dit is:

 • maagzweer van de maag of darmen;
 • acute cholecystitis;
 • pancreatitis;
 • ziekten geassocieerd met ijzergebrek in het lichaam;
 • wees voorzichtig bij mensen die vatbaar zijn voor allergische reacties.

De basisregels voor het bereiden van gerechten met pectine en populaire recepten

Het gebruik van pectine als ingrediënt in een gerecht is nuttig. Maar er zijn enkele regels en culinaire trucs, je moet ze kennen voordat je gaat koken:

gelei

 1. Het is noodzakelijk om de instructies op de industriële verpakking van het polysaccharide strikt op te volgen;
 2. U kunt geen verlopen toeslag gebruiken;
 3. Bereiden gerechten met deze stof op hoog vuur, onder voortdurend roeren, het is niet aan te raden om ze onbeheerd achter te laten op het fornuis;
 4. Om de hoeveelheid schuim tijdens het koken te verminderen, kunt u een halve eetlepel boter toevoegen;
 5. Voor het opslaan van jam en jam met pectine, moet je kleine potten kiezen. En de plaats moet koel en droog zijn. Dit verlengt de houdbaarheid..
Tangerine Jam Recept
Wat такое пектин, каковы его свойства и способы применения
ingrediënten Aantal
suiker 500 g
pectine 20 g
water 100 g
mandarijnen 20 stuks
Kooktijd: 60 minuten Calorieën per 100 gram: 94 Kcal

Mandarijnen herinneren altijd Nieuwjaars vakantie. Daarom, als je een pot met zo’n jam opent, duik je in de magie van de winter.

voorbereiding:

  1. Mandarijnen reinigen en persen het sap eruit (betere citruspers); mandarijnen засыпать сахаром
  2. Giet sap en water in een pan in een verhouding van 1: 3. Na het koken de hitte verlagen en het vocht nog eens 10 minuten laten verdampen;
  3. Pectinemengeling met suiker en toevoegen aan gekookt sap; toevoegen пектин
  4. Bak de jam nog eens 14 minuten. Het moet donkerder en viskeuzer maar vloeibaar worden;
  5. We verplaatsen de jam in kleine gesteriliseerde potten en rollen.

Grape Jelly

Dit handige en smakelijke gerecht is eenvoudig om je huis en gasten te verrassen..

ingrediënten:

 • suiker – 400 g;
 • pectine – 20 g;
 • druivensap – 1 liter.

Kooktijd – 2 uur.

Calorie – 255 kcal.

voorbereiding:

 1. We schenken een pak gekocht druivensap in een pan en doen het op een vuurtje;
 2. Wanneer het opwarmt, voegen we pectine toe en mengen het heel lang en grondig tot de uiteindelijke oplossing;
 3. Voeg, nadat het mengsel kookt, suiker toe en kook opnieuw.
 4. Haal van het vuur, giet het in mallen en zet in de koelkast om te bevriezen..

Nuttige gelei op pectine in onze video:

Eet smakelijk!

Loading...