Fördelarna och skadorna på choklad för kroppen

choklad, полезен ли он для организма?Det historiska hemlandet av choklad är Central och Sydamerika av de tider då indiska stammar fortfarande bodde där..

De uppfann en drink gjord av kakaopulver, chili peppar och vatten, där dryck var uppförd i kulten.

Efter erövringen av Amerika blev denna delikatesse känd för européerna, som uppskattade det.

Men i början var ingredienserna för att göra kakao av ​​så högt värde att bara välbärgade människor kunde ha råd med det..

På XIX-talet kom konditorier med ett recept på fast choklad, som är populär i modern tid..

Användbara egenskaper

Choklad är en konfektyrprodukt baserad på kakaosmör..

Det här ger delikatess en karakteristisk smak och arom av denna produkt..

den чём заключается польза шоколада для организма?

Hälsovinsten för denna produkt är bra:

 • Enligt forskare bidrar användningen av en kakel per vecka till föryngring av kroppen och förlängningen av livet i ungefär ett år. Och allt eftersom det innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler från fria radikaler och förhindrar utveckling av hjärtsjukdomar och blodkärl.
 • Om du använder den här produkten regelbundet kan du undvika risken för blodproppar, eftersom de flavonoider som finns i det inte tillåter blodplättar att hålla ihop och täppa upp kärlen.
 • På grund av innehållet av fenoler avlägsnar choklad dåligt kolesterol från kroppen och förhindrar förminskningen av blodkärlen. Ju mörkare produktkvaliteten är desto mer är dessa ämnen i den;
 • Fosfor och magnesium, som är rik på söt kakel, ansvarar för regleringen av cellulär metabolism, stärker immunsystemet, eliminerar depression, förbättrar hjärnfunktionen, hjälper till att förbättra minnet, förbättra humöret. Så, enligt italienska forskare, människor som använder mycket av en sådan produkt är mycket mindre benägna att uppleva demens i ålderdom
 • Tyaniner som ingår i delikatessen förhindrar bildning av plack på tänderna, och fosfater och fluor hjälper till att stärka tänderna. Av detta följer att choklad inte kan bli orsaken till tandförfall, vilket han ofta är skyldig för
 • Användningen av denna produkt underlättar menstruation och bidrar till ökad sexualitet..

Chokladförbrukning

Enligt forskare kan cirka 30 gram av denna delikatess ätas per dag, det vill säga ungefär en tredjedel av plattan.

Detta gäller främst bitter choklad..

Nutritionists tror att en produkt som innehåller nötter och frukter är mer fördelaktig för kroppen..

När det gäller porös och mjölkchoklad, på grund av den stora mängden socker de innehåller, bör daglig konsumtionshastighet inte överstiga 25 gram.

Mörk och bitter choklad: fördelarna och skadorna

den чём польза тёмного шоколада для организма?

Bitter sort anses vara den mest användbara.

Den innehåller den maximala mängden riven kakao, men socker – mycket liten, vilket förklarar dess speciella smak..

Det bör noteras att produkten, som innehåller ca 40% kakaosmör, kallas svart och kapaciteten på 70% av denna substans kännetecknas av bitter choklad.

De fördelaktiga egenskaperna hos mörk choklad är följande:

 1. Det höga innehållet av takoferon främjar uppkomsten av en känsla av glädje, förbättrar blodcirkulationen, eliminerar trötthet under fysisk och psykisk stress.
 2. Det är bitter choklad som mest bidrar till förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och bildandet av blodproppar;
 3. Denna mörka choklad innehåller stearinsyra, rengöringskärl;
 4. Det minskar också risken för diabetes..

När det gäller dess sammansättning innefattar den:

 1. Kakaobönor;
 2. socker;
 3. Skummjölkspulver;
 4. Glukos sirap;
 5. vanillin;
 6. Etylalkoholsirap;
 7. Invertsocker;
 8. lecitin;
 9. pektin;
 10. smaker;
 11. Citronsyra och andra.

Hur man väljer svart choklad

När det gäller hur man väljer mörk choklad är det vissa standarder:

 1. Innehållet i riven kakao ska vara ca 60-70%. Dessutom indikerar närvaron av kakaopulver i kompositionen en falsk, eftersom ett sådant pulver är tillverkat av produkter av låg kvalitet;
 2. Kompositionen ska vara exakt kakaosmör, inte grönsak, så läs noggrant etiketten. I denna bittera choklad borde det endast finnas fyra ingredienser: kakaosmör, revet kakao, socker och lecitin;
 3. Kakelytan ska vara blank, jämn och likformig, utan vitliga fläckar på den. Soja choklad har däremot en blank yta;
 4. Denna produkt verkar smälta i munnen och har en bitter smak med en svagt märkbar salig nyans. Den sura smaken är ett tecken på en produkt av dålig kvalitet.
 5. Påfyllningen av bitter choklad kan bara servera nötter, men inte söta ingredienser;
 6. Innehållet av konserveringsmedel i det bör inte överstiga 5% av produktens totala sammansättning. Deras namn ska anges på etiketten. Om istället finns det bara ordet “tillägg”, då kan vi prata om förekomsten av en falsk framför dig;
 7. Bitter choklad är bruten med en torr spricka, dullness bör märkas vid frakturen, och sojabönonsanalogen är mindre hård men inte ömtålig;
 8. Otroligt nog, men mörk choklad bör ha en mörkbrun, rik färg och närvaron av svart färg på produkten indikerar användningen vid tillverkning av färgämnen.

Varm choklad kan också inkluderas här, vars fördelar och skador endast bestäms av vad som ingår i det, det vill säga av ingredienserna.

Kontra

Precis som någon annan produkt har bitter mörk choklad inte bara positiva sidor, utan orsakar ibland skador:

 • Eftersom det innehåller mycket kakaosmör är dess kaloriinnehåll ganska högt – ca 539 kilokalorier per 100 gram produkt. Därför bör du inte engagera dig i användningen i stora mängder, särskilt för personer som är överviktiga.
 • Dålig kvalitetsprodukt kan skada kroppen. Så, denna produkt, baserad på lågkvalitativt kakaopulver, har en sur smak, vilket kan negativt påverka surheten i magen och leda till gastrit..

Vit och mjölkchoklad: fördelarna och skadorna

hjälp ли белый шоколад?

Mjölkchoklad är en produkt med högt innehåll av kräm eller mjölk, liksom socker och vanilj..

Kakaohalten i det ska vara 35-50%.

Socker i denna produkt är ca 55%, sojalcitin används också ofta vid framställning, vilket ökar produktens hållbarhetstid.

När det gäller fördelarna med sådan choklad, på grund av innehållet av teobromin, det främjar hjärnaktivitet, förbättrar minnet, har en positiv effekt på hjärtat.

Kalorinnehållet i produkten på grund av hög sockerhalt är cirka 554 kcal per 100 g.

Kontraindikationer för användning av mjölkchoklad:

 1. Intolerans mot eventuella komponenter i produkten;
 2. Diabetes mellitus;
 3. övervikt.

Vit choklad består av socker, kakaosmör och mjölk (eller grädde).

Det innehåller inte kakao vätska, varigenom produkten inte är brunfärgad.

God vit choklad ska ha högst 55% socker, minst 20% kakaosmör, mer än 14% mjölkpulver och inte mindre än 3,5% mjölkfett..

Vad det inte borde innehålla är vegetabiliska fetter..

Eftersom kakao vätska, som ger denna produkt sina fördelaktiga egenskaper, finns inte i den vita sorten av denna produkt, dess fördelar är mycket små..

den полезна липа для организма?Linden användbara egenskaper av detta träd, har redan använts i mer än ett sekel. Läs mer på vår hemsida för mer information..

Många kommer att vara intresserade av hur man gör en läcker omelett i en panna, i den här artikeln kommer du att lära dig att laga en omelett snabbt och gott..

Kaloriinnehållet hos ett kokt ägg, inte alla vet, här: https://notefood.ru/produkty/kalorijnost-produktov/kakaja-kalorijnost-jaic.html, du har all information tillgänglig om detta ämne.

Det används främst som en efterrätt..

Men på grund av innehållet av kakaosmör i vit choklad kan det fungera som en källa till E-vitamin, liksom stearin-, arakid-, oljesyra- och linolsyra..

Det används med framgång inom kosmetikområdet..

Tanniner, metylxanin och koffein – dessa ämnen ingår i produktens kemiska sammansättning, främjar läkning av hudskador, har tonisk effekt.

Vit choklad skapar ansiktsmasker som hjälper till hudutslag, streckmärken, små ärr, akne, och även för att ta bort märken från furunkulos..

Dessutom är dessa masker ett utmärkt förebyggande mot förekomsten av tidiga rynkor i ansiktet, och under den kalla årstiden bidrar de till att skydda huden mot frostskador och chapping..

Skadan av vit choklad är i dess höga kaloriinnehåll (ca 550 kcal), vilket kan upprota ämnesomsättningen, orsaka allergier, främja övervikt och till och med beroende av denna produkt..

Därför måste användningen följa åtgärden.

Också i motsats till mörkare sorter av produkten, skyddar inte vit choklad tänder från karies..

Kortfattad slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att hälsofördelarna med choklad är ostridiga och dess skada är huvudsakligen förknippad med att överskrida konsumtionshastigheten för denna produkt och med användning av lågkvalitativa produkter gjorda av billigare och ibland skadliga produkter.

Därför måste du, när du väljer denna delikatess, nödvändigtvis lita på världsomspännande kvalitetsstandarder utan att spara din hälsa..

Det är trots allt mycket dyrare, och det är mycket svårare att återställa det än att behålla det i gott skick..

Video efterrätt

I det här videoklippet kommer du att få veta om typ av choklad, dess fördelar och skador. Ät rätt!

Loading...