Frysning blomkål och broccoli för vintern hemma

Hösten har kommit, vilket innebär att det är dags att skörda frukter och grönsaker för framtiden. De flesta hemmafruar vet hur man förbereder vanligt vitkål, men vad man ska göra med färg?

broccoli и цветная капуста

Om du inte vill marinera eller bevara det, så är det bästa sättet att hålla alla vitaminer frysande. Men hur man fryser blomkålen för vintern? Nu ska vi berätta allt i detalj.

Hur man väljer blomkål

Om du väljer denna grönsak på marknaden eller i affären bör du först uppmärksamma blomställningarna själva. De borde passa tätt mot varandra, vara starka och vita (om det är vitkål).

På blomställningarna bör det inte vara några fläckar och defekter. Dessutom bör bladen vara likformiga och robusta. Ett kålhuvud med fläckar, med förgyllda eller mörka blad för frysning bör inte tas.

utbildning

Så, rätt kål är vald, nu är det fortfarande att förbereda det för frysning. Ingen särskilt tidskrävande åtgärd krävs..

 • Grundligt mitt huvud ute
 • Blötlägg den i en saltlösning (ett par matskedar salt per liter vatten). Förfarandet tillåter att flyta till ytan, även de minsta insekterna som gömmer sig inuti;
 • Skölj med kallt vatten;
 • Vi sorterar på blomställningar av nödvändig storlek.

Vägar för frysning för vintern

hur выбрать цветную капустуInnan du skickar en grönsak i frysen bör du bestämma vad det ska användas till..

 • För soppor är det bäst att dela huvudet i små floror;
 • Mellanstyckena är bäst för grönsaksgrytor;
 • För stekning i brödsmulor eller ångning är stora blommor optimala..

Kål för frysning kan vara både rå och blancherad. Den senare kommer att spara mindre vitaminer, men behåller sin smak och textur. Råsamma kan bli svart, bli slö och inte smaklig. Du borde blanchera kålen så här: Häll vatten i en kastrull och tillsätt lite citronsaft eller citronsyra. Koka upp vattnet och sätt kålen i 3 minuter i en kokande vätska. Därefter nedsänktes blomställning i isvatten i några minuter. Torka sedan noggrant.

Nu bestämmer vi metoden för att frysa blomkål för vintern hemma. Det finns tre av dem:

 1. Frys delar i rätt behållare;
 2. Torr frysning utan disk;
 3. Frysning av färdig halvfabrikat;

Den första metoden är lämplig om blomställningens form inte är särskilt viktig. Så här kan du frysa små blomställningar för soppa eller grytor. Vi sätter dem i erforderlig kapacitet. Det kan vara en plast eller ett glasfack, ett paket..

hur морозить капустуVi lägger blomställningar tätt och försöker hålla så lite luft som möjligt inuti. Nu tar vi bort kålbehållarna i frysen, först i frysfacket och sedan in i förvaringsutrymmet.

Torrfrysning kommer att hålla formen av blomställningarna, vilket är viktigt, till exempel vid stekning. Denna metod är enkel – först beredda blomställningarna läggs ut på en stor bräda eller maträtt..

Det är nödvändigt att göra så att bitarna inte rör varandra. Sätt grönsakerna i frysen och vänta. Så snart blomställningarna är frysta, häll dem i en påse och lagra dem för förvaring..

Frysning av halvfabrikat sparar tid när man lagar mat eller lunch. Till exempel, hackad kål hackas med en blender, tillsätter grönsaker, om så önskas, till halvkokt.

Du kan lägga till en liten kyckling eller köttbuljong. Vi fryser. Så snart det behövs, ta bort behållaren och avsluta innehållet i bokstavligen 10 minuter – och gräddesoppa är klar!

Ett annat sätt – blancherad kål, uppdelad i blomställningar, doppad i ett ägg, sedan i brödsmulor. Låt knopparna torka ordentligt i luft i några timmar. Sedan frysa torr metod. Denna beredning kan omedelbart rostas eller bakas..

kak-zamorozit-kapustu-brokkoli-na-ZIMU-9Vad kan kokas från blomkål? Du kan inte ens föreställa dig hur många rätter att äta från denna ovanliga grönsak.

Blomkål i smeten – läs ett urval recept.

Lär dig ett intressant recept på syltblomkål.

Frys broccoli för vintern

En annan extremt god och hälsosam grönsak är broccoli. Hur man förbereder broccoli kål för vintern?

Så först måste du välja ett kvalitetshuvud, utan skador och fläckar. För frysning är det bättre att ta färsk broccoli, som valts under dagen..

Tvätta grönsaken försiktigt och suga den i saltlösning. Under denna procedur flyter små insekter och smuts till ytan..

salt раствор

Dela huvudet i önskad storlek av blomställning. När det gäller broccoli specifikt är det bäst att frysa det i små knoppar och små portioner. Ju snabbare det kommer att frysa, ju mindre vitaminer det kommer att förlora, och det blir bättre lagrat..

att dela upp соцветие

Broccoli, till skillnad från färg, blanchen nödvändigtvis. Utan denna procedur kommer kål att förlora färg och smak i 100 procent av fallen. Blancheringsmetoden är redan beskrivet ovan, men det finns några subtiliteter. Så fort vattnet börjar värma upp, sätt isen till det. I extrema fall lägger isvatten från kranen. Om du ignorerar detta steg löper broccoli risken att bli en gröt i frysen.

blanchera

Nu väljer vi metod för frysning – i tanken, torr eller frysning av halvfabrikat. Förresten är potatismos av dessa två typer av kål idealiska för början av utfodring.

fryst брокколи

Hur man lagrar fryst blomkål och broccoli

Om du använder påsar vid frysning måste du ta bort det mesta av luften från dem. Det skulle vara idealiskt att använda en speciell enhet som vi tar bort det genom att skapa ett vakuum i väskan. I detta fall lagras grönsakerna mycket längre..

Välj en tight väska med en lås. Det är bättre att inte ta tunna matpåse – de kan riva eller hoppa över lukten av kål. I så fall kommer alla andra produkter att förvärva en karakteristisk lukt..

Temperaturen spelar också en viktig roll. Vid -18 grader kan du lagra grönsaker i upp till ett år. Temperatur – 12 grader hjälper lagerblomkål och broccoli i sex månader. Men temperaturen minus 6 grader långa grönsaker kommer inte att spara – en månadens maximala period.

Hur man tina grönsaker

För att få fatet att se vackert ut, behöver du veta några finesser. Fryst blomkål tinas inte före matlagning. Det räcker att sätta det i kokande vatten och koka tills det är ömt. Om det är nödvändigt att steka eller baka, ska det tinas vid rumstemperatur. Använd inte mikrovågsugnen för att avfrostas. Detta kommer att förstöra de återstående vitaminerna, och utseendet påverkar negativt..

Broccoli behöver inte avfrostning, det är bäst att börja laga rätt maträtt genast..

Frysta Kål och Broccoli Recept

Spicy stekt blomkål med vitlöksås

kål в сухарях

 • Blomkål – 500 gram;
 • Gräddfil – 200 gram;
 • ägg;
 • ströbröd;
 • Två vitlöksklyftor och örter att smaka.

Förberedda kålrullar i ägg och brödsmulor. Stek i en panna tills det är guldbrunt. Förbered sedan såsen – gräddfil blandad med hackad vitlök. Tillsätt lite salt och örter efter smak. Ge brygg och servera..

Bakad med krämig broccoli och blomkålsås

bakad овощи

 • Blomkål och broccoli – 500 gram;
 • Creme 20 procent – ett glas;
 • Riven ost – 100 gram;
 • Smör – 40 gram;
 • Salt och kryddor att smaka.

I en eldfast maträtt sätt kål, salt och peppar till smak. Matlagning krämig fyllning – blanda grädde med ost. Tillsätt smör, salt och kryddor till blandningen. Häll grönsakerna över såsen och baka i ugnen tills den är guldbrun på toppen..

Kål soppa

sopppuré

Denna maträtt är väldigt lätt att förbereda, speciellt om kålen frystes redan blancherad och hackad. I så fall måste blandningen kokas tills den är helt kokad, tillsätt salt och kryddor och vänd igen en mixer. Till denna maträtt kan du skicka rågkakor. Denna maträtt är lämplig för dietmat..

Om du vill göra en mer raffinerad och tillfredsställande maträtt, lägg sedan till svamp och grädde till blandningen. Matlagning mashed kokt broccoli och blomkål. Steka nu svampen (helst svamp) med lök i smör. Så fort all saft förångas, lägg till grädde i blandningen och stuv lite. Blanda sedan svampmassan med kål och vispa i en mixer. Du kan också servera croutoner med ost eller rågkakor till denna soppa..

Grönsakspott

vegetabiliska рагу

 • Blomkål – 300 gram;
 • Broccoli – 200 gram;
 • Bulgarisk peppar – 1 stycke;
 • Lök – 1 stycke;
 • Morötter – 1 stycke;
 • Små courgetter;
 • Vitlök – en kryddnejlika;
 • 2 msk tomatpasta.

Smaka lök och morot i en gjutjärnspanna eller en långsam spis. Lägg de tärnade potatisarna, fyll i vatten till halv, salt, peppar och tätt tätt. Vi tar potatisen till halvkokt. Lägg nu till bulgarsk peppar, skär i stora kuber, broccoli, blomkål, tomatpasta och gryta tills det är fullt kokt. Bulgarisk peppar ska krossa något. Så snart stewen är klar, tillsätt hackad vitlök och låt den brygga i 10 minuter..

En sådan gryta kan göras i ugnen. För att göra detta, gräva alla grönsakerna tills de är halvklara och skift dem sedan till en eldfast form, oljad. Strö med riven ost eller häll grädde på toppen. Baka till färdig.

gryta

gryta

 • Kokt broccoli – 300 gram;
 • Kokt blomkål – 300 gram;
 • Liten lök;
 • Liten morot;
 • Ett glas kräm 20 procent;
 • 2 ägg;
 • 100 gram riven ost.

Grytan kan göras från både broccoli och blomkål. Du kan ansluta dem. Kokta grönsaker skärs i små bitar. Tillsätt lökarna, morötterna och vika i formen. Förbered blandningen för att hälla – blanda grädden med slagna ägg. Gnugga ost, tillsätt salt och peppar. Fyll grönsaker och baka tills det är gjort..

Vi hoppas att vårt råd hjälper dig att frysa blomkål och broccoli hemma för vintern. Sådan skörd av grönsaker hjälper till att förbereda en stor mängd läckra rätter på vintern..