Hur kan du självständigt från 70% ättika göra 9 procent

I köket kan varje hemmafru hitta en flaska vinäger, och eventuellt flera med olika typer. Detta är inte förvånande, eftersom det används ofta i matlagning för att skapa olika förband för sallader och såser, under bevarandet av ämnen för vintern och till och med för att göra vissa typer av deg lös..

vinäger

Förutom att laga mat, används ättika också i vardagen, till exempel för att eliminera obehagliga lukt i kylskåp eller skala i en vattenkokare. I den här artikeln kommer du lära dig att göra 9 procent av 70% ättika. Men först, låt oss prata lite om dess former..

Essensvarianter

Vinäger är en produkt som härrör från den naturliga syran av saften av olika frukter eller torra druvviner. Det finns många olika typer av denna väsen, nästan varje land producerar sin egen sort, som är mest efterfrågan i köket i denna region..

De vanligaste är följande typer av ättika:

  1. Vitt vin – framställt av bearbetning av vita viner. Dess särdrag är en trevlig smaklig smak;
  2. Rött vin, vilket är respektive resultatet av bearbetning av rött vin (Malbec, cabernet, merlot). Mycket mindre ofta möter rosevinäger;
  3. Balsamik är den äldsta sorten, vars produktionsteknik redan är mer än tusen år. På grund av insisterandet i de speciella träfaten har den en mörk färg, en mjuk konsistens och en mjuk rik smak.
  4. Sherry – den dyraste, eftersom förberedelseprocessen är mer tidskrävande och som utgångsprodukt används dyrt vin från Palomino Vino;
  5. Apple – har en vacker gult färg och akut sour smak. Råmaterialet för dess produktion är cider eller äppeltårta;

Används även vid tillagning av risvin, kokosnöt och malt typer vinäger.

Hur man spädar ättika

Eftersom koncentrerad ättika-essens och till och med utspädd bordsvinäger ofta blir synder av brännskador och förgiftningar är det därför mycket viktigt att späda kärnan ordentligt till önskad koncentration, enligt alla säkerhetsbestämmelser:

  1. Förbered en tillräcklig mängd kallfiltrerat dricksvatten i förväg;
  2. Ät eller drick inte några drycker när du arbetar med aggressiv vätska.
  3. Använd endast volymetriska glasögon för att mäta önskad mängd vatten och ättika, inte matskedar och andra tillgängliga behållare. Vidare raser inte “med ögat”;
  4. Om en droppe av utspädd eller koncentrerad vätska under processen försvinner på huden eller ögonen, ett brådskande behov av att skölja denna plats med mycket vatten.
  5. Eftersom syran avdunstar mycket snabbt, måste den och den färdiga lösningen förvaras i en tätt sluten behållare utan att solljuset är tillgängligt..

Var 70% – blev 9 procent

Hur man gör 70% av 70% ättika? I matlagningsrecept indikeras ofta den erforderliga mängden ättiksyra av 9% av koncentrationen som skall tas. Eftersom dessa värden är små bör du inte omedelbart späda hela flaskan med 70% av kärnan. Du kan förbereda en viss mängd av ett ämne med följande formel:

E = (Kvid* Omvid) / KE,

där e är den nödvändiga mängden essens;

Kvid – nödvändig koncentration av ättika

Ohvid – Den önskade volymen av den färdiga lösningen

KE – Essensens koncentration.

Till exempel, om en recept kräver 100 ml nio procent ättika från 70% koncentrerad essens, ersätter vi all data i formeln:

E = (Kvid* Omvid) / KE= (9 * 100) / 70 = 13.

Det innebär att du måste ta 13 ml 70% ättika och fylla resten med kallt dricksvatten. På detta sätt kan någon mängd ättika med vilken koncentration som helst och från vilket råmaterial som helst framställas..

Hur man får 9% ättika från essensen av olika koncentrationer

Används ofta för beredning av olika marinader i konservering 9% ättika kan framställas inte bara från 70% av kärnan utan även från lösningar av andra koncentrationer.

Om koncentrationen av kärnan var lika med 80%, kommer en del att behöva åtta gånger mer vatten för att producera en 9% lösning..

En volym av 70% ättiksyra kommer att kräva sju enheter vatten för att få en lösning av den önskade koncentrationen..

Vid 30% essens kommer detta förhållande att vara 1 till 2, det vill säga 50 ml ättiksyra kommer att behöva ta 100 ml vatten..

a href = “https://notefood.ru/retsepty-blyud/vy-pechka/testo-dlya-kulichej-na-pashu.html”> deg для куличейVad ska degen för kakor – notera våra tips, de hjälper dig att göra läckra bakverk för semestern.

Läs hur man gör en saftig kyckling i brödsmulor i vår artikel..

Mushroom mushroomsås med svampar – ett bra tillägg till vilken maträtt som helst.

Mätbord

Eftersom vätskor med olika koncentrationer används i matlagning, kosmetologi och vardag, blir många hemmafruar ett oumbärligt hjälpmedel till ett dimensionellt bord som kommer att berätta för dig hur mycket vatten och råmaterial du behöver för att få den nödvändiga lösningen.

Den ursprungliga koncentrationen av ättiksyra Hur mycket per del av vattnet behöver du ta ättiksyra av den ursprungliga koncentrationen för att få ättika
3% 5% 6% 9% 10% 30%
80% 25,5 15 12 8 7 1,5
70% 22 13 10,5 7 6 1
30% 9 5 4 2 2

Det skulle inte vara överflödigt att uppmärksamma igen att arbetet med koncentrerad ättiksyra kräver särskild vård. Faren är inte bara själva vätskan utan också dess ångor, som, om de inandas, kan orsaka brännskador i slemhinnorna i luftvägarna..

För att förvara lösningen av ättiksyra i någon av dess koncentration bör vara på ett ställe som kommer att förbli oåtkomligt för barn och i vilket fall som helst inte använda ättika utspädd.