Hur man lagar hälsosam naturlig yoghurt hemma

Yoghurt är en fermenterad mjölkprodukt, älskad av vuxna och barn för sin trevliga smak och fördelar. Sammansättningen av naturlig yoghurt är bara mjölk och mjölksyrabakterier. De gör denna produkt så fördelaktig för kroppen..

yoghurt в баночках

Den regelbundna användningen förbättrar arbetet i mag-tarmkanalen, stimulerar ämnesomsättningen, bidrar till att stärka immunförsvaret. Det är den lättast smältbara mejeriprodukten. Även människor som lider av laktosintolerans kan äta yoghurt, eftersom de friska mjölksyrabakterierna jäsar det i mjölk..

Fördelarna med hemlagad yoghurt

Nu kan yoghurt hittas i vilken stormarknad som helst. Innan du köper bör du noggrant läsa informationen på etiketten. Om några stabilisatorer, smaker, aromämnen ingår, kan produkten inte anses vara naturlig och kommer att vara mindre användbar..

Men när man förbereder en jäst mjölkprodukt hemma, finns det alltid förtroende för kvaliteten och korrektheten i sin sammansättning. Detta gäller också för olika tillsatser, hemma kommer de bara att vara användbara och naturliga: frukt, nötter, müsli.

Dessutom är det möjligt att självständigt reglera fettinnehållet i produkten, välja ett högre eller lägre fettinnehåll i den ursprungliga mjölken. Detta är viktigt för dem som följer kaloridiet..

Därför är det bara värt att laga yoghurt på egen hand hemma. Dessutom är det inte svårt att göra detta med specialutrustning i form av en yoghurtmakare eller ens utan den..

Principen om vilken metod som helst för att laga yoghurt är enkel. Mjölk värmer upp till 40-45 0C, kombinerar med levande fermenterade mjölkbakterier och hålls under konstanta temperaturförhållanden från 8 till 12 timmar. Därefter kyls den färdiga produkten, den förbättrar konsistensen och säkerställer säkerheten hos bakterier.

Allmänna regler för matlagning:

yoghurt с ягодами

 1. Ultrapasteuriserad industriell mjölk är den säkraste och redo att använda. Andra typer av mjölk, inklusive rustik färsk mjölk, måste först kokas. Detta görs eftersom tillagningstemperaturen är cirka 40 0C är gynnsam för utveckling inte bara för fördelaktiga bakterier, men också för patogener;
 2. I detta fall är steriliserad industriell mjölk bättre att inte ta. Smaken kommer vara lika trevlig, men de förväntade fördelarna i produkten kommer inte att vara;
 3. Dry yoghurtstart säljs i apotek och hälsokostaffärer. Instruktionen är kopplad till den enligt vilken den fermenterade mjölkprodukten måste förberedas.
 4. Bio-yoghurt från snabbköpet kommer också att vara lämplig som starter. Du behöver bara bekanta dig med etiketten och se till att den är naturlig. Det är bra, om bara en del mjölk- och surmjölksodlingar. En kopp räcker för en liter mjölk;
 5. Det är mycket viktigt att blanda jäst och mjölk grundligt. Det är bättre att först späda det i en liten mängd, och bara sedan kombinera den med huvudvolymen mjölk;
 6. Köksredskap måste tvättas noggrant, steriliseras eller dammas med kokande vatten.
 7. Försök att “störa” yoghurten så lite som möjligt under matlagningen – rör inte, skaka eller rör inte;
 8. Kokad yoghurt kan också användas som förrätt. Det är dock inte rekommenderat att återansätta det mer än 5 gånger, eftersom varje gång kompositionen ändras.

Matlagning utan yoghurtmakare

Förberedelse av naturlig yoghurt är möjlig hemma, även utan användning av specialutrustning. Det viktigaste – att följa alla rekommendationer och motstå temperatur.

Det enklaste alternativet i en ren kastrull uppvärms till 45 0C mjölk och surdeg. Grytan är täckt med lock, inslaget i en varm filt och placeras bredvid batteriet i 8 timmar. Därefter avlägsnas filten, krukan får svalna till rumstemperatur och den färdiga produkten placeras i kylskåpet..

Efter blandning av alla ingredienser i en kastrull, häll blandningen i steriliserade glasburkar. Krukan dra åt filmen och lägg i en form med varmt vatten. Formen stramas också med matfilm och läggs i ugnen, stängs av, men innan den upphettas till 50 0C. För att stå emot minst 6 timmar.

Den optimala tillagningstiden bestäms ofta av erfarenhet – ju längre blandningen hålls varm desto mer sur är smaken. Vid denna tidpunkt, till vem, vilken smak är mer som. Men den genomsnittliga tillagningstiden är 8 timmar. Det är lämpligt att sätta en sura på natten för att få den färdiga produkten på morgonen..

Multicooker yoghurt: enkelt och enkelt

Om huset har en yoghurtmaskin, förenklas processen för att laga denna användbara produkt till det maximala. Enheten skapar de nödvändiga temperaturförhållandena, värmer burkarna med startaren under den tid som krävs och stängs av automatiskt.

Allt som krävs är att späda mjölken och surdean i rätt proportion, blanda väl och häll i burkarna som följer med yoghurtmakaren.

vi föder upp молоко

Och ta hand om allt teknik. Krukor är utrustade med bekväma lock, de kan förvaras i kylskåp med färdig produkt upp till 7 dagar.

hälla ut по бочкам

Multivarka – en annan assistent i beredningen av yoghurt hemma. Många modeller har även ett speciellt läge och koppar medföljer. I det här fallet räcker det bara att hälla blandningen av mjölk och startkultur i behållare, placera dem i multicooker-skålen och välj önskat program. Efter 8 timmar är yoghurt redo..

sätt på мультиварку

Om den långsamma ugnen inte är utrustad med detta förberedelsearbete är det fortfarande möjligt att göra hemlagad yoghurt i den. I detta fall hälls blandningen i burkar..

lägga till орехи

Det är väldigt bekväm att ta burkar av barnmat. De är täckta med matfilm och placerad i en multicooker-skål, där varmt vatten hälls i ca 40 0C. Vattnet ska nå “hängare” på burkarna..

Välj sedan värmemodus och vänta 20 minuter. Stäng av apparaten, lämna krukorna inuti, upprepa värmeförfarandet efter en timme, stäng av den långa ugnen igen och håll yoghurt i skålen i 6-8 timmar.

Grekisk Yoghurt: Ett Läckert Recept

Grekisk yoghurt i sin sammansättning liknar den vanliga, men den har en mer tät struktur och är mer som mjukost. Den äts som en fristående produkt, och används också för att förbereda olika rätter..
yoghurt с помидрами
Förfarandet för att laga grekisk yoghurt är detsamma som det vanliga. Mjölk kombineras med sura, hälls i en behållare och skapar lämpliga temperaturförhållanden i 8 timmar..

Och för att få den önskade konsistensen kastas den färdiga yoghurtblandningen tillbaka på en sik, fodrad med två lager av gasbind och får dräneras i några timmar..

Som ett resultat är den grekiska yoghurt ungefär hälften så mycket som vanligt från samma mängd mjölk..

Produkten är extremt användbar, den har mycket kalcium och protein och lite mjölksocker, vilket går tillsammans med vassle.

Om du planerar att lämna den grekiska yoghurten på surdeg ska det ske innan den överskjutande vätskan pressas ut ur den..

Fryst yoghurt: hur man lagar mat hemma

Fryst yoghurt är en läcker och låg kalori efterrätt, rik på kalcium, som också innehåller användbara mjölksyrabakterier. När det gäller nytta är det betydligt bättre än glass..

I hjärtat av den frusna efterrätten är naturlig yoghurt, kokad hemma på något bekvämt sätt. För att göra produkten välsmakande, lägg till frukter, bär, sötnos med socker eller honung. Frukt och bär läggs bäst till yoghurtblandningen i form av potatismos eller finhackad.

Den perfekta konsistensen av efterrätt utan fläckar av is erhålls när man lagar mat i en glassmaskin. Men om det inte finns någon, är det möjligt att laga mat i frysen. Du måste bara ställa in timern och var 20-30 minuter för att få yoghurt-fruktblandningen från frysen och slå tills den tjocknar. Fryst delikatess kommer att visa sig vara skonsam och plast, liknande i konsistens till glass..

Du kan göra det enklare och frysa blandningen, spill i mögel. Smaken och fördelarna med produkten kommer att förbli, men mjuk- och plastmassan fungerar inte.

yoghurt в стаканеLäs hur man lagar yoghurt i en långsam spis med surt och olika tillsatser..

Vi samlade de bästa recepten för hemlagad yoghurt i en yoghurtmakare – notera.

Förbered kockost och yoghurtkräm för kakan, det är användbart och inte särskilt högt kaloriinnehåll, läs receptet.

Recept för surmjölksdrink i termos

Å ena sidan är en termos en idealisk anordning för att göra utsökt yoghurt hemma utan yoghurttillverkare. Eftersom han kan behålla den önskade temperaturen under lång tid. Å andra sidan är det svårare att använda en termos för att uppnå sterilitet av kokningsförhållandena..

Det är ganska svårt att skölja det noggrant, särskilt omslaget. Därför är det bättre att välja en termos med en bred nacke att förbereda yoghurt. Det rekommenderas inte bara att hälla det med kokande vatten utan också att torka det med alkohol..

Resten av matlagningsprocessen är enkel. Du behöver en liter mjölk och torr surdeg i rätt proportion, eller ett glas naturlig industriell yoghurt. För att göra den färdiga produkten smakligare är det bättre att ta mjölk med en fetthalt på minst 3%. Annan mjölk än UHT måste kokas och kylas..

I en ren skål blandas den uppvärmda till 40. 0C mjölk och sura Häll blandningen i en termos, stäng locket, lämna minst 8 timmar. Under denna period försök att inte omforma termoserna och skaka inte. Klar yoghurt hälls i en glasfat och förvaras i kylskåpet.

Experimentera med smak

Trots alla fördelar med naturlig yoghurt, barn och många vuxna älskar också söta mejeriprodukter med olika tillsatser i form av torkad frukt, chokladflis, sylt. Självklart är det också hemma med alla olika yoghurt smaker..
yoghurt с наполнителями
Det enda du inte bör lägga till blandningen av fyllmedel, tills den tid som processen för mognad. Annars växlar de goda bakterierna istället för att fermentera laktos till andra sötsaker, frukt eller socker. Och yoghurt kommer bara inte att fungera..

Det rekommenderas inte att tillsätta citrusfrukter eller kiwi, fruktsyror som finns i dessa frukter är inkompatibla med mjölk, produkten kommer att rulla upp.

Därför är det bättre att lägga till alla slags godsaker till naturlig yoghurt strax före servering till bordet eller efter det att den redan har förberetts innan kylning..

Om den naturliga fermenterade mjölksmak inte verkar söt nog och du vill lägga till socker är det bättre att använda socker med socker. Eller gör sockersirap – späd den önskade mängden granulärt socker i vatten och häll sedan i den färdiga yoghurten och blanda.

Användbara tips

Ibland vill du laga en tjock tät konsistens av yoghurt. För att uppnå densitet på följande sätt:

 • Före jäsning, tillsätt ett par matskedar mjölkpulver till mjölkblandningen;
 • När yoghurten är klar, sätt majsstärkelse i den, med en hastighet på 1 tsk per sats.
 • Tillsätt agar-agar till den färdiga produkten före kylning..

Naturlig yoghurt bör förvaras endast i kylskåp och inte mer än en vecka. Efter 7 dagar reduceras användbarheten av produkten avsevärt..

Förutom användningen av yoghurt i sin naturliga form och med söta tillsatser kombinerar denna fermenterade mjölkprodukt perfekt med grönsaker som koriander, dill, persilja och olika kryddor. Och om du lägger till lite salt och peppar och finhackad vitlök får du en god och lätt salladsdressing..

Också i yoghurtmarinerat kött för shish kebab kan det neutralisera överskott av fett, till exempel fläsk. Och vice versa, magert kött i marinering i yoghurt blir juicier..

Det bör komma ihåg att jäst mjölkprodukt rullar upp vid höga temperaturer. Därför läggs det till varma rätter, som gradvis stör varandra i slutet av tillagningen, medan yoghurten själv inte ska kylas, men vid rumstemperatur..

Således är hemlagad yoghurt inte bara hälsosam och smaklig, utan också möjlighet att hitta bred applicering i hemlagad matlagning..