Hur man lagar potatismos för spädbarn

Barnet kommer snart eller senare att älska anbudet och favorit potatismos. Det är viktigt att lämna in det enligt alla regler, och då kommer detta komplement och senare garneringen att vinna sin kärlek..

potatis пюре для ребенка

Regler för införande av kompletterande livsmedel från potatis

Enligt många barnläkare behöver potatis i barnets kost endast komma in efter att han försökt broccoli och zucchini. Det är önskvärt att detta inte händer före sex månader. Om detta är gjort tidigare kommer matsmältningssystemet inte att vara klart för att acceptera starkt stärkelse..

Dr Komarovsky råder att börja senare, vid ca 8 månader, när barnet redan har minst en tand. Samtidigt är det nödvändigt att ge inte bara potatismos, utan avkok, men först efter det tillsättes potatis i kompositionen av grönsaksoppa och potatismos..

För första gången, ge en halv tsk. Därefter måste du följa kroppens reaktion i flera dagar. Om det inte finns utslag, allergier, förändringar i avföring, etc., känns barnet bra, så kan du gradvis öka delen.

Att ge potatismos och andra potatisrätter bör inte vara mer än tre gånger i veckan. Dessa förhållanden dikteras av samma stärkelse, som smälts i magen i ganska lång tid. Varje gång du behöver förbereda en ny puré, på bara några timmar är alla användbara komponenter förlorade och när de återuppvärmes försvinna de helt.

Under första utfodringen behöver du inte lägga till något i disken. Detta gäller särskilt salt. Senare börjar några mödrar lägga till solros eller smör, liksom bröstmjölk. Det ökar näringsvärdet och förbättrar smaken något..

Om barnet vägrar att äta är det inte nödvändigt att tvinga honom. Han kanske inte gillar rotens smak. Försök bara lägga till det senare till en annan vegetabilisk puree..

Om ett barn äter med nöje betyder det att saken verkligen är i smak. Om han vägrar igen kan det vara värt att ge upp denna produkt helt och hållet. Med ålder kommer barnet själv att klargöra när du kan försöka igen..

Hur man väljer potatis för potatismos baby

Jordbruksprodukterna är av bättre kvalitet, men ibland är det svårare att få dem, och priset är något högre än i butiken. Men hemrotgrönsakerna kommer inte att ha några kemiska tillsatser, och det är mycket viktigt för barnet..

När du köper en rotgrödor bör du vara uppmärksam på de vanliga tecknen på dålig kvalitet: ett stort antal “ögon”, sprickor, skrämmande lukt, mjukhet, skrynklig hud etc. Det är också viktigt att ta hänsyn till säsonglighet: på våren förekommer unga potatis ganska snabbt. När det redan finns en hel del på marknaden, är det värt att bara använda en sådan grönsak, inte förra året.

Det korrekta receptet (monopure)
hur правильно приготовить картофельное пюре для грудничка
ingredienser Antal
potatis 1 st.
Tillagningstid: 30 minuter Kalorier per 100 gram: 76 kcal

Sådana potatismos kan framställas för barn från 5-6 månader. För första gången är det tillräckligt att ge bokstavligen 2 g per prov..

Hur man gör potatismos för spädbarn:

 1. En medelstor rotskörd behöver skrällas och placeras sedan i kallt vatten. Blötlägg i flera minuter och tvätta sedan. rengöring клубня
 2. Skär i flera bitar och koka. I inget fall bör salt tillsättas. matlagning в кастрюле
 3. Placera sedan den kokta rotgrönsaken i en mixer och krossa den så att det inte finns några klumpar. Om det behövs kan du lägga till en liten potatisbuljong eller bröstmjölk.. stryk блендером
 4. Kall till varma och servera baby.

Potatismos med grönsaker

INNEHÅLL ANTAL
morötter 0,5 st.
potatis 1 st.
olivolja 3 ml

Det tar att laga mat – 35 minuter.

Hur många kalorier – 78.

Hur man lagar mat

vegetabiliska пюре

 1. Denna maträtt kan serveras till barn från 8 månaders ålder. Om barnet redan har provat zucchini, kan du också lägga till det här, en hel del..
 2. Skala potatis och morötter. Tvätta rötterna noggrant.
 3. Skär i flera bitar och lägg i en kastrull, häll vatten, elda och laga mat.
 4. Placera de kokta produkterna i en mixer, tillsätt en hel del olivolja här, smash till jämn. Detta kan göras med en nedsänkningsblandare..
 5. Kyl lite, då kan du börja mata..

Potatismos med kött till barn

INNEHÅLL ANTAL
persilja rötter 1 st.
potatis 2 stycken.
salt 1 g
smör 5 g
kött 60 g

Det tar att förbereda – 45 minuter.

Hur många kalorier – 104.

Hur man lagar mat

 1. Skålen kan ges till ett barn från 8 månader.
 2. Kött (kalvkött, kalkon, kanin) måste slaktas i en mixer eller två gånger rullas genom köttkvarn. Rulla två eller tre bollar från den resulterande massan, dvs göra köttbullar, och koka dem eller ånga dem.
 3. Skalade rotgrönsaker måste tvättas, skäras sedan i kuber och laga mat på ett par. För detta är det inte nödvändigt att ha en dubbelpanna, du kan använda en vanlig korg över kokande vatten.
 4. Smash grönsaker i en mixer i mush. Om barnet fortfarande inte vet hur man tuggar, ska köttbullarna slaktas tillsammans med grönsakerna..
 5. Något salt den resulterande massan, tillsätt en droppe smält smör till den, blanda, låt svalna något, och sedan kan du börja mata.

Hur man lagar mat med fisk

Potatismos из картошки с рыбкой

INNEHÅLL ANTAL
purjolök 30 g
potatis 2 stycken.
havs- eller flodfisk 0,1 kg
solrosolja 3 ml

Det tar att förbereda – 50 minuter.

Hur många kalorier – 82.

Hur man lagar mat

 1. Tvätta purjolöket, ta bort alla hårda fibrer. För detta räcker det att bryta stammen i hälften med händerna. De fibrer som inte bryts, men förblir hängande, måste tas bort. Skär allt annat i ringar.
 2. Skär potatisen utan skal i flera skivor.
 3. Fiskbiff eller svansdel skärs även i små bitar.
 4. Alla dessa ingredienser måste sättas på den ångande korg eller i dubbelkedjan. Separat matlagning är inte nödvändig..
 5. Ånga tills det är klart, och skift sedan till en mixer. Lägg till ett par droppar solrosolja här och slå allt ihop..
 6. De resulterande lättkylda potatismosorna kan matas..

mat кормящейFör unga mumier rekommenderar vi följande artikel: Nutrition Egenskaper hos en sjuksköterskamamma i den första månaden av en baby.

Här beskrivs i detalj hur man lagar äppelmos för spädbarn.

Intressanta bläckfiskrecept från korv till barn kommer att vara användbara för resursfulla föräldrar..

Matlagningsmöjlighet med bröstmjölk

INNEHÅLL ANTAL
smör 3 g
bröstmjölk 40 ml
potatis 0,1 kg

Det tar att förbereda – 40 minuter.

Hur många kalorier – 86.

Hur man lagar mat

 1. Skala potatisen, koka sedan i lite vatten eller ånga. För att påskynda processen kan du hugga frukten i bitar.
 2. Sätt i en mixer och döda i mush.
 3. Värm bröstmjölken i en stekpanna, överför till en mixer och slå igen..
 4. Den resulterande blandningen placeras i en skål, tillsätt lite smör, blanda.
 5. När disken har svalnat något, servera..

Användbara tips

För att spara mer näringsämnen i roten är det nödvändigt att laga “i uniform”. Förtvätt det noggrant. Efter det, skalla, sätt i en mixer och laga som vanligt..

Dessutom föredrar vissa mödrar att inte laga mat och baka mat. Detta är enklast att göra i folie i ugnen. I detta fall tas inte heller huden omedelbart bort. Fostret behöver svalna, först efter det att skalen lätt avlägsnas. Sådana potatisar har sin egen speciella smak, så ofta behövs inga tillsatser. Det tar bara lite bröstmjölk eller annan vätska när man lagar potatismos, så att den inte blir för torr..

Om det inte finns någon mixer, oroa dig inte. Det tar lite mer tid att laga maträtten med hjälp av tolkushki. Detta bör ske kvalitativt, annars kan barnet inte tugga klumpar, de kan fastna i matsmältningsorganet eller orsaka förstoppning..

För att undvika detta kan potatiserna slipas genom en sikta med en sked och sedan tillsätt tillsatser här..

Inte bara smör och bröstmjölk kan tillsättas. För att späda puré och extra smak kan du använda en liten mjölkblandning, såväl som tillåtna fruktjuicer eller grönsaksbuljonger..

Det är värt att komma ihåg att sådana experiment kan startas endast från 8 månaders ålder, och de bör också ges i mycket små portioner. Det kommer att rädda barnet från allergier..

För att få extra stärkelse från roten är det blött. Små frukter kräver några minuter. Vattnet blir grumligt, blir vit. Större frukter behöver blötläggas i två eller tre timmar..