Hur man odlar avokado från benet med egna händer

Alligatorpäron, skogolja, ko för de fattiga – överraskande men allt detta – namnen uppfann av olika nationer, för att hänvisa till samma frukt.

Frukten av American Persei – avokado, känd av olika namn i flera tusen år. Nuförtiden är avokado mer prisvärda än i de gamla aztekernas tider. På disken i alla stormarknader finns färsk och god frukt året runt..

avokado плоды

De indiska stammarna som bebodde territoriet i Sydamerika fann användning av trä, bark och perseus bladverk – de användes vid konstruktion och helande..

Men frukterna ansågs vara de mest värdefulla gåvorna av trädet – välsmakande och näringsrika, i stånd att uppfylla hungern under lång tid, vilket ger styrka och energi till dessa egenskaper, och avokadoerna är fortfarande mycket populära i dessa dagar..

Att vara en traditionell produkt på bordet av mexikaner, brasilianer, spanjorer och andra människor som lever i heta tropikerna, är avokadoer en del av en mängd olika rätter: soppor och såser, sallader och drycker, glass och andra efterrätter.

Avokado kryddat med salt, vitlök och kryddor är bra som en separat maträtt, som en rostat bröd och även som en salladsdressing. På grund av den neutrala smaken och mjuka konsistensen kan avokado ses som en universalprodukt, perfekt kombinerad med frukt och grönsaker, skaldjur och ris, kött, ägg, ostar.

Tala om avokado kan man inte misslyckas med att nämna sitt näringsvärde:

 • Fostrets unika näringsvärde är högt i fett – den huvudsakliga energikällan för kroppen;
 • Fettsyror i avokado är av vegetabiliskt ursprung och har därför hög biotillgänglighet och absorberas fullständigt i tarmarna, du borde inte vara rädd för figuren för älskare av denna gäst från troperna;
 • Det höga innehållet av vitaminerna A, E och C gör avokado till en värdefull källa till antioxidanter.
 • Vitaminer från grupp B, med vilken frukten är rik, har en positiv effekt på nervsystemet.
 • Kaliuminnehållet, som är avgörande för det normala funktionen av kardiovaskulärsystemet, i avokado är bara något underlägsen bananer.
 • Också värt att notera är det extremt låga kolhydratinnehållet jämfört med andra frukter..

Tabell. Avocado frukt näringsvärde.

proteiner fetter kolhydrater Kaloriinnehåll
 Per 100 gram produkt 2,1 g 15,3 g 7,6 g 180 kcal
% av den dagliga normen 2,3

 

22,9 2,5 9

Eller kanske du själv inte skulle ha något emot att prova med din hand att odla denna friska frukt hemma.?

Avokado på din vindruteträd: är det lätt att odla en gäst ur en hett tropikerna från en grop?

avokadoVisst har många tänkt på om det är möjligt att odla en perseus hemma. Det är självklart lättare att hitta ett redan odlat träd till salu och odla det utan bekymmer och problem, men det är mycket intressantare att prova på tropiska trädgårdar och odla ditt träd från ben. Det är inte så svårt att göra detta, men ett antal viktiga punkter bör beaktas:

 1. Avokadoblad, som benet, innehåller persin, ett fungicidalt toxin som kan utgöra ett hot mot husdjur och kan orsaka allergiska reaktioner hos människor, om huset har djur eller småbarn, bör växten tas bort från åtkomstområdet eller det kan ersättas av säkrare;
 2. Hemma bär trädet extremt sällan, men det lever länge och ser ganska imponerande ut;
 3. Avokados kommer från subtropics, och därför behöver en ung växt hög luftfuktighet och stor mängd ljus, annars kommer inte Perseus att leva länge.
 4. Om experimentet krönas med framgång, finns det risk för att även barnbarn kommer att äta frukten av ditt arbete – i naturliga förhållanden lever Perseus till hundra år gammal..

Hur man odlar avokado från benet hemma

Steg ett: Hur man väljer en sten för plantering

För att få den eftertraktade spruiten, för plantering behöver du bara använda frösåt utsäde. För att groa är utsädet extraherat av mogna frukter, om frukten inte är helt mogen (hårt under tryck), bör den vikas i papper och läggas bort på en mörk varm plats i två till tre dagar..

Där mognar frukten, varefter benet kommer att vara klart för plantering. Före spiring, noga inspektera benet, det ska inte skadas, mörka fläckar, bucklor, ett friskt starkt ben som nästan alltid spirar.

Steg två: hur man spirer avokado från fröet

Det finns flera sätt att groda avokado gropar..

Alternativ en: Gör 3 – 4 hål på benens sidor, sätt in träspett eller tandpetare i dem, sätt hela strukturen över ett glas vatten så att benet inte är mer än en tredjedel i vatten.

sten авокадоFörsiktighet måste säkerställas för att vattennivån förblir densamma, och vatten tillsätts vid behov. Efter en tid bildas en spricka på benet, och lite senare kommer växternas rot och stam att dyka upp. Sprängningsprocessen tar 3 till 5 veckor..

Alternativ två: Avokadobenet blötläggs i 40-50 minuter i varmt vatten (högst 45 ° C), varefter det ska avskalas.

Det rengjorda benet planteras i marken med en bred ände ned, fördjupning med två tredjedelar. Marken bör fuktas med jämna mellanrum och förhindrar att den torkar ut..

Du bör vara tålmodig för att vända spiran kan ta upp till en och en halv månad..

Steg tre: transplantera avokado gropar i marken

De som utnyttjade det första alternativet under spiring kommer att ha ett annat skede – överföring till marken.

Det bör transplanteras lite redan odlad spruit, dess höjd på samma gång blir ungefär tre centimeter. Marken ska vara lös och våt. Benet placeras i ett grunt hål och ströms med jord, benets spets och bakterien bör förbli på ytan, de behöver inte begravas.

Efter transplantation måste växten vattnas med förberedt vatten..

För en ung fröplanta är en liten kruka med en diameter på ca 15 cm tillräckligt, efter ett år måste den vuxna växten transplanteras till en rymligare behållare..

Avokado tolererar inte stillastående vatten, så ett lager av dränering bör hällas längst ner i potten. Avokadojord bör väljas med ett ph-värde på minst 7, sedan sur mark kommer att skada träet.

Du kan också lägga till en nypa kalk, krossad äggskal eller något annat avoxideringsmedel till jorden..

Avocado Tree Care: Skapa en miljö

Växande avokado hemma, det är nödvändigt att skapa en gynnsam miljö för honom, även om det är svårt att kalla honom nyckfull.

  transplantation авокадо

 • Lighting. Träet behöver ge en tillräcklig mängd solljus, persusen är mycket lätta, det är särskilt viktigt om du förväntar dig att få en skörd. På vinterns tid, troligtvis, kommer anläggningen att behöva ytterligare belysning av fitolampa. Med dålig belysning kan trädet dras ut, i vilket fall det ska vara fastat;
 • Luftfuktighet. Eftersom en avokado är en gäst från troperna är hög luftfuktighet avgörande för den. Vid låg luftfuktighet bör anläggningen regelbundet bevattas med vatten från en sprayflaska. Som svar på torr luft, såväl som otillräcklig belysning, överdriven eller för sällsynt vattning kan avokado reagera genom att släppa eller vrida bladet.
 • Vattning. Marken bör hållas våt, vilket undviker både överdriven fukt och den minsta torkningen – för dessa faktorer är växten ganska känslig;
 • Gödningsmedel. Avokados svarar tacksamt på topp dressing med flytande mineralgödselmedel. Du kan använda som vanligt för inomhusväxter och speciellt utvalda för tropiska växter;
 • Trimning. För att hjälpa växten att bilda en frodig, tät krona efter behov, borde du klämma överst och sidoskotten. Om detta inte är klart kommer avokado att se “lungrig”, kommer att ha en lång, tunn stam och sällsynta blad..
ejevika3 Vet du vad egenskaperna hos björnbärslöv är användbara för? När man ska samla, hur man använder och i vilka kvantiteter som kan användas.

Lär dig de fördelaktiga egenskaperna hos mandel. Vet du vem han är kontraindicerad, och vem behöver bara använda den.

Vet du hur användbara viburnumfrön är? Vår artikel beskriver de positiva egenskaperna hos dessa bär, och varför de används.

Sjukdomar och skadedjur

Om din avokado ser ohälsosam ut bör du noggrant undersöka den för skadedjur eller sjukdomar..

Phytophthora

Phytophthora är en svamp som infekterar ett växts rotsystem och förstör det. När phytophthora tränger in i delar av växten bildar sår på sin stam eller blad. Sjuka avokado bör omedelbart isoleras från resten, eftersom sjukdomen är smittsam. Det är möjligt att stoppa sjukdomen endast om sjukdomen detekteras i rätt tid och det infekterade området avlägsnas..

Spider mite

De är resultatet av låg luftfuktighet. Lövverket av en avokado som har attackerats av dessa skadedjur börjar bli gul och smula. Om växten inte ger snabb hjälp kan det dö. För att bli av med skadedjur är det först och främst nödvändigt att tillhandahålla den nödvändiga fukten, plantan bör behandlas med tvållösning, det är bättre att ta bort de starkt drabbade delarna. Kan behöva behandlas med speciella insektsmedel..

Mealy Dew

Det uttrycks i bildandet av vitt plack på en trädstam, bruna och grönaktiga fläckar på avokadobladet. Sjuka växten bleknar, ser osunn ut. Bearbetning av avokado med en fungicidlösning hjälper plantan att besegra formen..

skörd?

I de flesta fall bor Perseus och växer hemma i många år och kan nå mycket imponerande storlekar. Att tvinga ett träd att bära frukt hemma är dock mycket svårt..

För denna avokado är det nödvändigt att ge förutsättningar så nära som möjligt till det naturliga: temperatur, luftfuktighet, mängden solljus som tas emot av anläggningen – allting är viktigt.

Korsbestämning är nödvändig för fruktugnen, därför bör flera Persea träd hållas i huset. Trots det faktum att avokado har förmåga att självbestämma, sker det i praktiken mycket sällan.

Kanske ditt träd kommer att vara mer tillmötesgående och kommer att glädja den efterlängtade skörden.?