Hur man torkar äpplen i ugnen

Fans för att laga färsk fruktkompot på vintern eller göra bakverk med torkade frukter vet att förberedelsen av sushiks bör ske under sommaren. Den mest prisvärda och hälsosamma frukten för detta är ett äpple. Detta träd i vårt klimat växer vackert och ger frukt. Därför är möjligheten att samla eller köpa hemlagade äpplen nästan allt.

äpplen

Äpplen består huvudsakligen av vatten, och som en följd av torkning förlorar de nästan all vätska, men alla fördelaktiga spårämnen och vitaminer är bevarade. Därför råder ingen tvekan om fördelarna med torkad frukt..

Och kom också ihåg att torkningen vid utgången inte kommer att vara högst 10 viktprocent färska äpplen. Det är väldigt lätt att göra torkade frukter, och om du använder moderna köksmaskiner, är det ett nöje i allmänhet..

Fördelarna med torkade äpplen:

 1. Bevara användbara egenskaper;
 2. Hög smak;
 3. Kompakt och långtidsförvaring;
 4. Enkel förberedelse.

Vilken frukt att välja

Söta söta eller sura äpplen är idealiska för torkning. Söta äpplen behåller inte en speciell smak. För att få ett större utbyte av produkten är det värt att välja frukt med tunnare hud och färre korn..

Förberedelse av äpplen:

 1. Skölj noggrant och torka av frukten;
 2. Om du vill att torkningen ska bli mjukare, kan du rengöra dem i huden, men glöm det inte, då förlorar du några av de användbara elementen;
 3. Därefter måste du bli av med kärnan. Du kan göra detta genom att skära frukten i kvarter. Men eftersom vi lever i en progressiv tid är det bättre att använda en speciell rund kniv, vilket är mycket bekvämt och snabbt avlägsnat kärnan; att städa яблоки
 4. Skär sedan äpplen i skivor eller ringor 5-7 mm tjocka.

Hur man undviker oxidation av äpplen:

 1. För skärning använd stålkniv;
 2. Förbered i portioner så att de inte har tid att oxidera och mörka; skuren in i яблоки
 3. Doppa dem i några sekunder i kokande vatten;
 4. Häll i 1-1,5% saltlösning, citron eller vinägerlösning i några minuter. att hälla кипятком

Nu, när frukterna är redo för vidare bearbetning, är det nödvändigt att bestämma metoden för deras torkning. Det finns många alternativ. Det beror helt på den teknik du har eller saknar.

Torka äpplen med hushållsapparater

Hemma kan du torka äpplen med en torktumlare, ugn, mikrovågsugn, aerogrill och slutligen, bara i solen.

I den elektriska ugnen

Elektrisk ugn är perfekt för högkvalitativ torkning av frukt. För detta behöver du:

 1. Sätt ugnen på upp till 55 grader;
 2. Vid denna tid täcka bakplåtarna med pergamentpapper;
 3. Placera de färdiga skivorna på bakplåtar eller nät i ett enda lager och lägg i ugnen för att torka upp; spridas ut яблоки
 4. Låt ugnsluckan vara öppen för luftcirkulation och förhindra överdriven fuktighet.
 5. Det är nödvändigt att byta bakplåtar på platser och vrid skivorna på dem under hela torkperioden ungefär vart 2 timmar.
 6. Efter 3-4 timmar kan temperaturen höjas till 70-80 grader;
 7. Så fort det mesta av fuktindunstningen är det nödvändigt att sänka temperaturen till 50 grader och låt den torka i ytterligare 4 timmar.. äpplen готовы

Under denna tid (6-8 timmar) bör frukterna torkas till önskat skick. Bli plast, inte bryta och inte droppa ljusbruna torktumlare.

I en elektrisk ugn med konvektion

Elektrisk ugn med konvektionsfunktion löser problemet med att skapa konstgjord luftcirkulation genom att inte stänga dörren och väsentligt påskyndar processen..

En konvektor är en fläkt byggd inuti en ugn som ger ett jämnt flöde av varmluft. Tänk på torkningen med konvektion i steg:

 1. Förvärm ugnen till 40-50 grader;
 2. Sätta i det bakar brickor med skivade äpplen;
 3. Efter 1-1,5 timmar snurrar skivorna upp och ökar temperaturen till 70-80 grader för mer intensiv avdunstning av fukt.
 4. När vattnet är nästan avdunstat, sänk temperaturen till dess ursprungliga värde och låt det gå i ytterligare två timmar..

I ugnen utrustad med en sådan funktion kommer hela torkningen att ta från 3 till 6 timmar.

På gasspisen

På gasspisen kan du också torka äpplen, om du av någon anledning inte kan eller vill inte använda ugnen. Det kommer att finnas vissa svårigheter med att välja eldens intensitet och höjden på brickans installation, men detta elimineras snabbt genom försök och experiment.

  äppel сушка
 1. Förberedda äppelskivor bör strungas på strängar eller träspettar och sätta dem på nätet.
 2. Eller täcka bakplåten med pergament och sprinkla frukten på ytan i ett lager;
 3. Först bör elden göras liten (här är gasbrännarnas kraft individuellt för alla) så att äpplen torkar upp;
 4. Då kan brännarens brinnande intensitet ökas;
 5. Efter avdunstning av vätskan, reducera igen tills torkarna är fullt beredda..

Således reduceras torkningsprocessen till 3-4 timmar, men kräver konstant uppmärksamhet..

 Andra sätt

Om du har konvektionsugn, det är möjligt att torka äpplen perfekt i den, principen kommer att vara ungefär som i en ugn med konvektion, bara processen tar bara en timme att slutföra. Samtidigt, i enheten är det nödvändigt att välja cirkulationsläge med låg hastighet, bör temperaturen sättas till 100 grader Layout skivar löst mot varandra, för maximal luftflöde.

torktumlare – En speciellt konstruerad anordning för torkning av alla frukter och bär. Enheten är utrustad med alla nödvändiga behållare, rutor, tiers så att du slår på den under en viss tid och glömmer det – det slår av sig när den utför sin funktion.

Det är nödvändigt att fördela de beredda äpplen på gallret (det finns många av dem i enheten), ställa in önskad temperatur och om några timmar får du perfekt torkning.

hur сушить яблоки

I mikrovågsugnen Du kan också torka äpplen. Processen tar ca 5 minuter. Det viktigaste är att välja nödvändig temperatur och kraft för att få torkningen, snarare än kol. Eftersom mikrovågsugnen också snabbt bränner frukten, liksom torkar.

För att göra detta ska du jämnt och i ett lager sprida skivor på en maträtt och ställa in läget till superhigh-frekvens. Kraft – 250 W, sätt på i 30-40 sekunder. Vänd sedan de halvtorkade äpplen, öka effekten till 300 W och sätt på timern i 3 minuter. Gör dig redo att torka.

Du kan använda den gamla metoden för att torka äpplen – i solen. Men det här alternativet passar först och främst ägare till privata hus, som lever i ett varmt klimat. Sedan skörden av äpplen kommer främst i slutet av sommaren – tidigt på hösten, och under denna period är solen inte så varm och det regnar ofta..

Förberedda äpplen sträcks på strängar och hängs eller läggs ut på bakplåtar och utsätts för öppen sol, och inte glömma att vända dem regelbundet..

Samtidigt måste man se till att insekter inte har tillgång till frukterna – till exempel täcka dem med dubbelgas. På natten, när luftfuktigheten stiger – torkning ska rengöras i ett slutet, men ventilerat utrymme. Torkningsprocessen tar 6-7 dagar.

en paj с клюквойEn underbar julkaka med tranbär kommer att dekorera bordet. Ta detta recept att notera.

Så här lagar du en auberginesats läs i vår artikel..

Läs om hur man gör utsökt tunn deg för italiensk pizza. Foto recept med tips.

Tecken på helt färdig sushka

Oavsett metoden för torkning är graden och egenskaperna hos de färdiga torkade äpplen desamma:

 1. Torkning ska inte bryta eller knäcka, det är plast;
 2. Fukt är inte tillåtet när det pressas;
 3. Färgen kan vara ljusbrun, men inte ljusgul eller mörk..

Om minst en av dessa tecken inte matchar eller du misstänker att äpplen inte är redo, är det bättre att torka dem lite mer för att undvika förstöring..

Lång förvaring

Efter korrekt torkning kan äpplen förvaras under lång tid. Hur man lagrar torkade äpplen? Bomullspåsar eller örngott är bra för detta. Och du kan också använda papper, trä eller kartonger, glasburkar. Men i inget fall är det inte plastpåse eller plastbehållare – de kväver torkning.

Förvara torkade äpplen vid rumstemperatur i en torr, välventilerad, mörk plats. Glöm inte att regelbundet granska torkning för skador, så att de inte visar tecken på mögel eller råtta.

Torkande äpplen – den färdiga produkten för användning. Men de används också vid framställning av kompott, gelé, alla slags bakning. Innan detta är det bättre att suga äpplen i några timmar i vatten, starkt te, även i konjak eller likör. Vissa mammaar twistar kakan med nötter och gör godis till sina barn. Generellt är användningen av denna mest användbara produkt för mat en fri fantasi..

Sammanfattningsvis vill jag ge en jämförande tabell över fördelarna och nackdelarna med olika processer för torkning av äpplen, beroende på vilka instrument som används:

Torkningsanordning fördelar brister Processens varaktighet
Elektrisk ugn – nästan alla har en enhet – byta brickor

– årgardörr

6-8 timmar
Ugn med konvektor – Acceleration av torkningsprocessen.

– enhetlig utblåsning av frukter

– inte alla har den här funktionen. 3-6 timmar
Gaspanel – är närvarande alls – energikostnader

– varaktighet

– Konstant observation

3-4 timmar
Konvektionsugn – Luftcirkulationen – inte alla har den här enheten Cirka 1 timme
torktumlare – Enheten är speciellt utformad för denna process – brist på det i ditt kök 3-4 timmar
mikrovågsugn – Den kortaste processen – Äpplen kan snabbt brinna 5 minuter
Solen – behöver inte andra enheter – varaktighet

– nödvändigtvis varmt väder

– skydda mot insekter

6-7 dagar
Loading...