Inslagna i GMO-myter och skräckhistorier – vad är det?

GMO – vad är det och de farliga produkterna med det? Och om inte farligt, vilka fördelar kan de få till en person? Innehåller alla produkter genetiskt modifierade organismer??

äpplen с ГМО

Om myterna och verkliga fakta om produkter med genetiskt modifierade organismer kommer att diskuteras i den här artikeln..

Vad är GMO

GMO är en genetiskt modifierad organism. GMO är engagerad i utvecklingen av genteknik och med hjälp av speciella konstgjorda metoder gör förändringar i organismens genotyp..

Sådana förändringar görs oftast inom vetenskapsområdet, och termen “GMO” kan tillämpas på växter, djur och mikroorganismer..

Hittills är USA och Argentina ledande inom odlingen av GMO-grödor: cirka 70% av de genetiskt modifierade produkterna växer i USA och cirka 25% i Argentina.

Forskare av forskare visade att cirka 75% av importerade produkter på den ryska marknaden är genetiskt modifierade.

Fördel och skada

Trots resultaten av den pågående forskningen av forskare och specialister, följt av slutsatsen om låg sannolikhet för förekomsten av farliga ämnen i produkter med genetiskt modifierade organismer, finns det mycket bevis, både till deras fördel och för att inte använda genetiskt modifierade produkter.

De fördelaktiga aspekterna av genetiskt modifierade organismer innefattar:

mål ГМО

 1. Användningen av genetiskt modifierade organismer i jordbruksindustrin ökar andelen plantor som är resistenta mot skadedjur, insekter och sjukdomar, vilket påverkar den slutliga kvantiteten av de erhållna produkterna.
 2. Växter med genetiskt modifierade organismer är resistenta mot höga och låga temperaturer, vilket gör det möjligt att anpassa tidigare olämpliga marker för odling av många grödor.
 3. Användningen av genetiskt modifierade organismer gör att du kan förbättra sammansättningen av växter, lägga till dem användbara egenskaper.
 4. GMO-färdiga produkter för konsumtion har ljusare smakegenskaper jämfört med produkter utan användning.
 5. GMO-livsmedel är färska under lång tid;
 6. Användningen av genetiskt modifierade organismer gör att du kan lösa problem med leverans och direktfördelning av livsmedel i områden där det saknas.
 7. Genetiskt modifierad mat har en förbättrad kemisk sammansättning, varför många produkter kan användas som läkemedel. Till exempel finns det en speciell typ av ris – guld, där, tack vare brittiska forskare, överskrids sammansättningen av vitamin “A” med nästan 20 gånger, vilket gör det möjligt att bekämpa vitamin A-brist som är så vanligt i utvecklingsländer.

Det finns också många som vägrar att använda genetiskt modifierade organismer till förmån för vanliga, med följande argument: oförutsägbar эффект от употребления ГМО

 1. Oförutsägbar effekt från användningen av GMO-produkter. Ett exempel är odling av potatis med snödroppgenotypen införd för resistens mot skadedjur. På grund av modifieringen är potatisskörden rik, men samtidigt är alla produkter mättade med plantelektiner, som i sin tur har en negativ inverkan på immunsystemet, njurarna, leveren, tarmarna.
 2. Framväxten av miljökatastrofer genom penetration av GMO-växter i den naturliga miljön.
 3. Förekomsten av allergiska reaktioner hos människor för produkter som inte tidigare orsakat det. Till exempel i en tomats kemiska sammansättning finns en fiskgen, men samtidigt är den så liten att människokroppen med fiskallergi helt enkelt inte känner den. I händelse av en ökning i närvaron av fiskgenen i samma tomat måste allergier ta bort en annan produkt från din kost;
 4. Konstant användning av genetiskt modifierade produkter leder till utvecklingen av en stabil reaktion på antibiotikas verkan, vilket innebär att det i en krissituation är nödvändigt med antibiotika, kan de helt enkelt inte agera och stabilisera en persons tillstånd..

Vår lagstiftning reglerar inte heller frågan om att informera allmänheten om försäljningen av GMO-produkter, vilket innebär att butikerna inte bara kan sälja dem utan särskilda tecken och att en person som motsätter sig användningen kommer att kunna förstå om GMO: er finns i den köpta produkten endast genom egna dagliga observationer.

Hur skapas genetiskt modifierade livsmedel?

skapande ГМО

Liksom varje process har skapandet av genetiskt modifierade produkter flera steg:

 1. Isolering av en separat gen med särskild utrustning;
 2. Introduktionen av den valda genen i en nukleinsyramolekyl (i de flesta fall DNA) för den efterföljande överföringen av genetiskt material till cellerna i en annan organism. För att införa en gen i en nukleinsyramolekyl används 2 enzymer – restriktas och ligas. Med hjälp av den första blir det möjligt att dela nukleinsyramolekylen i delar och med hjälp av ligor, tvärtom är det möjligt att kombinera sina delar i en helhet och delarna kan kombineras i olika sekvenser och skapa ett stort antal nya gener.
 3. Överföring till kroppen, som måste ändras. I det fall då modifieringarna är föremål för encelliga organismer eller multicellulära organismer av växter, kan detta stadium kallas kloningstiden: alla organismer som redan har modifierats och lämnar “ren” komposition elimineras. Om målet är att erhålla en multicellär organism, används celler med en modifierad genotyp för vegetativ förökning av växter;
 4. Transformation av celler av en modifierad organism;
 5. Screening av GMO som inte visade positiva resultat efter modifiering.
Man bör säga att modifieringar exklusivt är växter, eftersom genetiska omvandlingar gör det möjligt att odla en hel växt från en enda cell, d.v.s. att klona. Samtidigt är kloning av djur i den moderna världen omöjligt..

Om en attraktiv inskription “Innehåller inte GMO” flaunts i en butik på fläsk eller nötkött, bör en rimlig person därför ifrågasätta kompetensen hos ledningen och säljare i denna organisation, vilket innebär att du också bör titta på andra produkter med attraktiva överklaganden..

Vilka produkter är GMO?

På Rysslands territorium finns ett antal lagar som reglerar import, produktion och forskning av genetiskt modifierade produkter. I synnerhet finns en lista över produkter som är godkända för användning i vårt land:

 • sojaböna. Det ingår i ett stort antal produkter, inklusive solrosolja och margarin, majonnäsprodukter och såser för sallader, korv och pasta. För vissa tillverkare ingår soja i spädbarnsformeln istället för torrmjölk;
 • potatis. Absolut alla dess sorter kan inkluderas här: chips, torra potatismos, kakor mm.
 • majs. Den vanligaste 100% modifierade produkten är popcorn;
 • Grönsaker och frukter. Dessa inkluderar tomater, paprika, jordgubbar och många andra som kommer från andra länder.
 • Ris och dess sorter (mjöl, spannmål, etc.);
 • Halvfabrikat;
 • Kolsyrade drycker (Pepsi, Coca-Cola, Fanta, 7up @ och andra);
 • Sockerbetor.
popcornÄlskade av många popcorn: fördelarna och skadorna, lagar hemlagad popcorn. Lär dig om sina egenskaper och lär dig att laga dig själv på olika sätt..

För att lära dig att dricka vatten för att gå ner i vikt, läs här. Följ expertråd!

Fullständiga egenskaper hos läkemedlet Turboslim Day and Night finns här. Rita slutsatser!

Ytligt är det ibland ganska svårt att avgöra om en produkt innehåller GMO eller ej. Men det är möjligt.

När du väljer, bör du inte föredra “idealiska” produkter: på disken kan du ofta se till exempel tomater av samma färg och storlek som liknar varandra kloner, om vilken man kan säga “en till en”. Denna produkt innehåller exakt GMO..

Det är också värt att uppmärksamma exportörens land: Ryssland importerar nästan alla frukter och grönsaker, vilket innebär att man med säkerhet kan säga sig om sin tidigare genetiska modifiering..

Många motståndare vägrar att köpa i butiker, och föredrar att göra dem med farmödrar på marknaden. Men här måste du också vara försiktig: Produkter med genetiskt modifierade organismer är inte färdiga, men redan ursprungligen skapade.

Och alla de vackra och riktiga farmödorna kan odlas med hjälp av frön av transgena sorter..

Svart lista över tillverkare av sådana produkter

Enligt den auktoritativa organisationen Greenpeace kan följande klassificeras som producenter av GMO-produkter:

 • heinz;
 • Coca-cola;
 • PepsiCo;
 • cola;
 • mars;
 • cadbury;
 • Unilever;
 • Daria Semifinished Products Limited Liability Company;
 • Klinsky Meat Processing Plant Limited ansvar
 • Köttbearbetningsanläggning “Tagansky”;
 • Köttbearbetningsanläggning “KampoMos”;
 • Stängt aktiebolag “Vichunai”;
 • Limited Liability Company MLM-RA;
 • Begränsat ansvar “Talosto-produkter”;
 • Bogatyr Sausage Factory aktiebolag;
 • Aktiebolag “ROS Mari Ltf”.

Myter och fakta

 • GMO-livsmedel orsakar cancer.

forskningDenna myt härstammar och spreds i blixthastighet tack vare experimentet som utförs av franska forskare..

De genomförde vetenskapliga studier på råttor, varav en del av dem matades med GMO, den andra delen behandlades med herbicid med genetiskt modifierad majs och den tredje delen var med vanligt spannmål..

Resultatet av studien visade att de första två grupperna av råttor inom 2 år dog av utseendet av tumörer i lever och njurar. För sanningen är det värt att säga att de råttor som åt vanligt korn också dog av tumörer som bildades i andra organ..

Experimentet kan betraktas som misslyckat redan bara för att typen av experiment var dåligt vald – alla råttor av denna sort tenderade initialt att bilda tumörer i sina kroppar..

Ändå var den första delen av informationen motsatta GMO-produkter tillräckligt snabbt och krossade runt om i världen..

 • Genetiskt modifierade livsmedel är farliga för människor..

Eller kanske farligt, eller inte alls farligt. För att bestämma graden av fara för sådana produkter är det nödvändigt att genomföra en studie med en längd av 40-50 år.

Studien bör ske under ideala förhållanden, dvs. Testpersonen får endast matas med en typ av mat med GMO, till exempel endast genetiskt modifierade tomater. Och detta experiment bör vara en man.

Det är självklart att hittills inte det finns en enda person som har gått med på ett sådant experiment och därmed forskning som skulle ha genomförts på detta sätt.?

 • Stora butiker försöker få pengar på kunder som säljer GMO-produkter.

produkter с ГМО в магазине

På så sätt tjänar inte bara stora nätverk, utan även små företagare pengar..

På livsmedelsmarknaden är konkurrenskraften nu viktigare än någonsin, och därför kämpar inte bara stora, utan även små företagare för en “plats i solen” med samma metoder för att odla produkter..

 • Genutbyte skadar växter.

I sanning sker genomsättning av gener i naturen hela tiden, utan kunskap om människan, och namnet på denna process är “evolution”.

 • Alla civiliserade länder har förbjudit användningen av produkter med genetiskt modifierade organismer..

Detta uttalande är sant bara om de svältande länderna i Afrika anses civiliserade på grund av brist på mat som sådant. Alla andra länder använder “billig” mat..

slutsats

Idag är det omöjligt att med säkerhet säga om GMO-produkter är skadliga eller användbara..

Varken forskning eller vetenskapligt bevis på denna fråga har utförts och uttryckts..

Därför är det bara personen själv som kan bestämma om man ska äta GMO-livsmedel eller inte..