Rödklöver i traditionell medicin: medicinska egenskaper och kontraindikationer

Rödklöver är en exceptionellt användbar flerårig växt med många populära namn. Ängklöver, biebröd, rött huvud, röd gröt, aktivitet och många andra – alla dessa är namnen på denna ljusa, vackra blomma.

Detta är en nära “släkting” av ängklöver – en stor honungsbruk, som inte alls är förgäves kallad “biklöver”.

blommor красного клевера

Utan detta vackra gräs är det svårt att föreställa sig en sommaräng. Elegant växt med frodiga, blekröda eller till och med lila knoppar omgivna av triple leaves.

I mitten av varje ark finns ett ljust mönster som exakt kopierar sin form. Klöver växer bäst på bördig jord, älskar öppen, solig terräng..

Den blommar kontinuerligt från maj till september. Den växer över hela Europa, i västra och norra Asien och norra Afrika..

Kemisk sammansättning

Växtens helande egenskaper beror till stor del på dess kemiska sammansättning. Det är utomordentligt rikt på eteriska oljor och vitaminer, i synnerhet grupp B, vitamin A (karoten), C-vitamin (askorbinsyra), liksom spårämnen..

Växten är rik på spårämnen som magnesium, kalcium, järn, selen, kalium, krom, fosfor. Det är en naturlig källa till feta aminosyror som stearinsyra, palmetinsyra och linolsyra..

Den röda klöveranläggningen innehåller också element som:

 • Vatten (mer än 70%);
 • aska;
 • protein;
 • tanniner;
 • hartser;
 • Kvävefria extraktiva ämnen;
 • Växtfiber;
 • fetter.

Växtens löv innehåller salicyl- och kumarinsyror, tyrosin, xantin, karotenoider och flavonoider.

Läkemedlets egenskaper

klöver красный для лечения кожиRödklöver har uttalat diaphoretiska, diuretiska, antiseptiska, antiinflammatoriska och expektorativa egenskaper. Det är en utmärkt diuretikum, koleretisk, hemostatisk, sårläkning och smärtstillande medel..

Det används med framgång för:

 1. Hudsjukdomar (eksem, olika dermatit, psoriasis, kokar);
 2. Sjukdomar i mage, tarmar eller lever (cholecystit, leversjukdom, kolit, gastrit);
 3. Virala sjukdomar i andningssystemet (tonsillit, tonsillit);
 4. Olika metaboliska störningar;
 5. Artrit, vaskulit, muskel- eller ledvärk (som smärtstillande medel);
 6. Alopeci (för att stärka och förbättra hårväxten).

Te som tillverkas av dess blommor lindrar tillståndet vid lunginflammation, bronkit, kikhosta och som hjälp vid behandling av bronkial astma.

Vattenalkoholklovertinktur används effektivt för tuberkulos och råjuicejuice används vid behandling av grunda sår, nötningar, skärningar.

Detta är en utmärkt allmän tonic, särskilt effektiv under perioden av återhämtning från sjukdomen, såväl som i anemi och allmän fysisk utmattning av kroppen..

Till skillnad från ängklöver innehåller den en stor mängd naturliga fytoöstrogener. Detta gör det möjligt att effektivt använda te från torkade blommor av denna växt som ett tillägg vid behandling av ovariecancer, mastopati och inflammation i lymfkörtlarna.

Extremt effektiv som expectorant och underlättar frisättning av sputummedel mot bronkit och lunginflammation. Det används också ofta som ett diuretikum, vilket minskar svullnaden i olika njursjukdomar eller högt blodtryck..

Vattenhaltig-alkoholisk tinktur av bladen av denna växt används som ett effektivt antiseptiskt medel för olika infektioner, såväl som för behandling av nötning eller nedskärningar.

Kontraindikationer och biverkningar

Kontra к применению

Liksom alla läkemedel, avkok, tinkturer och andra läkemedel baserade på denna växt har egna kontraindikationer och biverkningar efter applicering.

Innan du använder den är det absolut nödvändigt att du samråder med en specialist, eftersom “ofarliga” örter har många kontraindikationer och biverkningar. Användningen av röda klöverpreparat är strängt förbjudet när:

 • graviditet;
 • amning;
 • åderbråck;
 • Djup venetrombos, trofasår, tromboflebit;
 • Lidit hjärtattack eller stroke
 • Kroniska sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen;
 • Östrogenberoende cancer;
 • Magsjukdomar;
 • Njurstenar;
 • Gallsten sjukdom;
 • Eventuella blodsjukdomar;
 • allergier.

illamåendeAnvändning av röda klöverpreparat rekommenderas inte för barn under 7 år..

Användning av avkok, tinkturer eller vattenalkoholtinkturer av rödklöver kan orsaka biverkningar som yrsel, illamående, hudutslag, huvudvärk eller muskelsmärta.

Hos kvinnor kan rödklöver också orsaka vaginal blödning..

Eftersom denna anläggning har tillräckliga kontraindikationer för användning, kan dess läkemedel inte användas i kombination med läkemedel som:

 1. Preventivmedel innehållande etinylestradiol och levonorgestrel, liksom etinylestradiol och noretindron;
 2. Östrogener i tabletter;
 3. Leverbehandlingar, inklusive leverenzym;
 4. tamoxifen;
 5. Läkemedel som främjar blodförtunning (aspirin, Plavix, diclofenak, ibuprofen, warfarin, heparin och andra).

Innan du använder något av de läkemedel eller läkemedel som tillverkas på grundval av det, bör du definitivt rådfråga en läkare. Detta kommer att bidra till att undvika eventuella biverkningar..

Traditionell medicin: recept baserade på rödklöver

buljong красного клевераI folkmedicin används alla delar av denna växt, förutom rötterna: stjälkarna, bladen och blommorna i torkad eller rå form. Sådana doseringsformer baserade på denna användbara växt används i stor utsträckning:

 • Vatteninfusioner;
 • Dekoktioner (te);
 • Vattenalkoholtinkturer;
 • Färskt blad komprimerar.

Kosttillskott och andra medicinska preparat tillverkas också på basis av extraktet av denna användbara växt..

te

Den mest välsmakande och användbara lösningen baserad på rödklöver är ett aromatiskt te från blommorna..

För att göra detta, ta 1 matsked krossad torkad klöverhuvud, häll 1 kopp kokande vatten ur det. Låt det ligga under locket i 10-15 minuter.

Drick 3 gånger om dagen efter måltiden. Effektiv mot förkylningar som en stark tonic..

Vattenhaltig alkoholhaltig tinktur

1 kopp klöverhuvud häll 500 gram vodka. Insistera på en mörk, sval plats i 14 dagar, sedan belastning.

Ta 1 tsk före måltiden 3 gånger om dagen i 6 månader. Effektiv i smittsamma sjukdomar, liksom mastopati.

infusion

500 gram torkad klöver (löv med blommor) sätta i en emaljskål häll liter kokande vatten. Infusera i 30 minuter på en mörk, sval plats, sedan spänna..

Det är ett effektivt botemedel mot förkylning och allmän fysisk utmattning av kroppen. Drick ½ kopp 3 gånger om dagen. De kan också tvätta de inflammerade ögonen med icke-infektiös konjunktivit..

HavtornI nästa artikel kommer vi att prata om havtorn, det kan också vara till nytta för dig i din första hjälpen kit. Havtorn: användbara egenskaper och kontraindikationer. Vi rekommenderar att bokmärke!

Och här är all nödvändig information om bergaska. Använd naturens gåvor för ditt eget bästa..

Förbered en snabb efterrätt hemma med gelatin. I den här artikeln hittar du några bra recept för god gelé..

Hårbalsam

Ett effektivt sätt att växa och stärka håret är en infusion av rödklöver. För att göra det måste du brygga 300 gram klöverhuvud i en emaljpanna och fyll i dem med 1 liter kokande vatten..

Insistera 10 – 15 minuter, sedan spänna och låt svalna till rumstemperatur. Den resulterande infusionen sköljer håret efter regelbunden schamponering. Behandlingsförloppet är minst en månad, varefter det kommer att bli en märkbar förbättring..

Användningen av växter i matlagning och näring

Rödklöver är en värdefull kostväxt som innehåller en stor mängd vitaminer, spårämnen, vegetabiliskt protein och feta aminosyror som är nödvändiga för en balanserad diet..

Det används ofta i kost som ett naturligt sätt att normalisera metabolismen och förbättra immuniteten. Inte överraskande är det en del av ett stort antal kosttillskott. Han kan:

 • Effektivt fylla näringsbrister
 • Stimulera kroppens försvar;
 • Rengör blodet av toxiner snabbt.
 • Främja normalisering av ämnesomsättningen;
 • Hjälp med sömnstörningar
 • Aktivera fettmetabolismen
 • Har en positiv effekt på matsmältningssystemet.

I färsk form av unga löv och saftiga stjälkar av rödklöver kan du laga en massa läckra sallader. De diversifierar perfekt dieten i maj – juni, vilket ytterligare bidrar till viktminskning..

Var kan man köpa rödklöver

På grund av de helande egenskaperna hos rödklöver, på basis av dess extrakt, används många kosttillskott för att gå ner i vikt, normalisera ämnesomsättningen, öka immuniteten och stärka kroppen överlag..

Det är också en del av det välkända läkemedlet Arteroclephyte som används vid behandling av ateroskleros. Det ingår också i ett stort antal “bröstkollektioner” och medicinska teer..

Det är bäst att köpa droger och medicinska te i apotek eller specialiserade onlinebutiker. I det här fallet kan du vara säker på att du får en 100% naturlig och miljövänlig produkt av oklanderlig kvalitet..

Effektiviteten av användningen av rödklöver är bekräftad av många recensioner. Många patienter som använde kosttillskott baserat på dess extrakt noterade en snabb förbättring av humör, normalisering av vikt, förbättring av sömn.