Rött ris: fördelarna och skadorna, användningen av läckra recept

Ris är en av de äldsta kulturerna i världen. Det finns cirka 150 arter, liksom mer än 8 tusen. Artificially breda sorter. Den har ett stort antal användbara egenskaper, har en unik smak, är populär nästan över hela världen.!

röd рис: польза и вред, применение, рецепты вкусных блюд

Rött ris har ett exotiskt utseende och är dessutom en källa till fiber, mineraler, vitamin, aminosyror. Det utsätts inte för slipprocessen, och under värmebehandlingsprocessen förvärvas en ljus nötaktig smak..

Varianter av sorter

I världen finns ett stort antal producenter av rött ris, som odlar ett brett utbud av sorter. Beroende på odlingsplatsen tilldelas:

 1. Thai rött ris. Hemma kallas det “last”. Bourgogne i färg med en kryddig nutty smak, på grund av dess långa korn, liknar jasmin i form. Matlagningen av sådant ris bör utföras enligt ett särskilt system för bevarande av nyttiga ämnen..
 2. Rött ris med kortkorn. Den odlas i södra Frankrike, har en delikat och oöverträffad smak. Vid tillagning utsätts den vita kärnan, som innehåller värdefulla spårämnen och mineraler.
 3. Himalaya Rice. Huvudproduktionen utförs i riket av Bhutan. Långa korn av en ljusrosa nyans, skarp och mättad smak råder i en klar look.
 4. Kalifornien rubin. Att växa upp är gjort i soligt Kalifornien. Opolerade kortkorn av ljus burgundfärg. Den har en pikant och ovanlig smak. Receptet på att laga ris är ganska exotiskt och lämpar sig för gourmeträtter..
 5. Jäströd ris. Produktionssystemet består i att kombinera ris med jästmonaskus purpureus. Det är i stor efterfrågan inom läkemedelsområdet. Innehållet i en statin – växtmaterial gör det möjligt att kontrollera kolesterolnivåerna i människokroppen.

Det är värt att notera att rött ris har ett antal unika egenskaper. Den kryddiga smaken av ris ger lite krydda till disken och kolhydrathalten är snabb. Det är perfekt som en maträtt för kött eller fisk. Kombinationen med grönsaker, svamp, mjölk skiljer sig inte från vanligt ris..

Fördelarna med rött ris

Om vi ​​pratar om de rika risens värdefulla egenskaper, så finns det många av dem och denna information bör övervägas mer detaljerat. Huvudsakliga användbara egenskaper:

 • hjälp рисB-vitaminer. De återställer väsentligt huden, håret, naglarna, fyller på kroppen;
 • stor mängd mineraler. Rött ris innehåller många värdefulla spårämnen som är fördelaktiga för människokroppen.
 • magnesiuminnehåll. Tillåter att minska sannolikheten för hjärtsjukdomar, en positiv effekt på ben och nervsystemet.
 • närvaro av kalium. Detta element har förmågan att snabbt ta bort salter från kroppen, vilket är mycket viktigt för sjukdomar i lederna;
 • övervägande av kalcium En positiv effekt på förstärkning av benvävnad bidrar till hudens elasticitet och ömhet.
 • järninnehåll hjälper till att snabbt återställa nivået av hemoglobin i anemi, liksom andra blodsjukdomar;
 • antioxidanter. Ris är en källa till naturliga antioxidanter, tar snabbt bort toxiner och slagg från kroppen. Det kan användas för att förebygga cancer.
 • brist på gluten. Eftersom detta element inte alltid utgör en fördel för organismen, gör det att det inte går att konsumera ris på grund av ett litet antal kolhydrater.
 • cellulosa. Ris innehåller en anständig mängd fiber, som positivt påverkar tarmfunktionen och ger en känsla av fullhet;
 • essentiella aminosyror. Närvaron av några viktiga aminosyror kan delvis kompensera kötträtter;
 • lågt glykemiskt index tillåter dig att använda rött ris för personer med högt blodsocker.

skada

en из сортов

Rött ris har inga allvarliga negativa egenskaper, det är lämpligt för användning av en stor grupp människor. Men det finns fortfarande några mindre brister:

 • relativt hög kalori. Rött ris består för det mesta av kolhydrater, så mycket konsumtion kan vara skadlig;
 • noggrann användning vid diabetes. Det finns inga kontraindikationer för att äta ris med denna sjukdom, men även här måste du veta åtgärden. För att undvika en kraftig ökning av blodsockret;
 • användning av extraktet. Från ris, i kombination med jäst, erhålls ett så kallat medicinskt extrakt. Det har ett antal medicinska egenskaper, men har ett antal kontraindikationer. Användningen bör kontrolleras enligt anvisningarna..

Calorie cereals och viktminskning metod

Kaloritrött ris är 300-340 kcal per 100 gram torr produkt. Till skillnad från vanligt ris är detta kaloriinnehåll mycket lägre, så ris kan användas för viktminskning. Det är värt att överväga näringsvärdet mer detaljerat:

element Innehåll (100 gram)
proteiner 6,8
fetter 0,57
kolhydrater 63,8

Baserat på dessa siffror kan vi säga att rött ris är ett utmärkt alternativ för att gå ner i vikt. Det är måttligt näringsrikt och innehåller rätt mängd proteiner, mineraler och spårämnen för att balansera ämnesomsättningen. Samtidigt tar det snabbt bort onödiga salter och toxiner från kroppen..

Rött ris kan användas som en produkt för en fast dag eller som diet i 7 dagar. Det räcker att koka riset utan att tillsätta kryddor och äta hela dagen. Du kan dricka renat vatten utan gas, osötat grönt te.

Fördelen med denna diet är att ris ger en viss laddning av energi och rätt mängd väsentliga ämnen för kroppen. Innan du börjar ha en diet bör du fortfarande kontakta en gynekolog, eftersom varje mänsklig kropp är en individ!

Hur man väljer och lagar spannmål

Vid val av rött ris bör du följa vissa tips för att köpa en högkvalitativ produkt. Här är några användbara tips:

 1. Noggrann undersökning av förpackningen. Som regel bör ris säljas i ett öppet paket för att kontrollera dess kvalitet visuellt. Du bör inte köpa en produkt med föroreningar och splinter, som under matlagning kommer det att påverka smaken av det färdiga riset.
 2. Produktval i utseende. Kvaliteten på ris är uppdelad i betyg: 1, 2, 3, högsta och extra. Följaktligen kan i lägre kvaliteter vara orenheter eller ett litet skrot av produkt. Toppkvalité måste väljas ris..
 3. Kontrollera tillverkarens land. Om namnet på förpackningen är “Thai rice”, betyder det inte att det är gjort i Thailand. Därför bör man vid valet av ett måste ta hänsyn till tillverkningsplatsen för produkten. Denna information kan erhållas genom att undersöka förpackningen..
 4. Organoleptiska egenskaper. Det är bäst att välja ris enligt externa skyltar, eftersom inskriptionen på förpackningen inte alltid motsvarar verkligheten. Rött ris av hög kvalitet bör vara relativt fri från föroreningar, har en uttalad färg som motsvarar sorten och inte har obehagliga lukt..

Hur lagar man spannmål? För beredning av rött ris finns det en konsekvent teknik och för att få en utsökt färdig produkt borde du hålla fast vid det! Koka grits i förhållandet 1: 2,5 vatten. Före matlagningen ska riset blötläggas i kallt vatten, avlägsna alla föroreningar. Lägg sedan spannmålen i en kastrull och tillsätt vatten. Sätt på en liten eld, salt, tillsätt kryddor och laga i 25-30 minuter.

Man bör komma ihåg att riset inte har utsatts för någon form av värmebehandling, så tillagningstiden är något längre än för vanlig spannmål. När vattnet i pannan har förångat fullständigt och kornen blir mjuk och smula, är produkten klar att användas.!

spaghetti с сыромSpaghetti med ost, tomater eller ägg. Denna maträtt har blivit en av de mest älskade i Italien och inte utan anledning, det är verkligen gott..

Hur man lagar muffins i mikrovågsugnen i fem minuter, läs vår artikel.

Otroligt utsökt fläskschnitzel i en panna – prova vårt recept.

Röda risrecept

På Internet hittar du ett stort antal recept från rött ris, eftersom det är perfekt som en parabol, som ett tillägg till grönsaker, och används även för att laga efterrätter..

Rött ris pilaf
röd рис: польза и вред, применение, рецепты вкусных блюд
ingredienser Antal
rött ris 250 gram
löklök 100 gram
morötter 100 gram
kycklingkött 300 gram
kryddor för pilaf att smaka
Tillagningstid: 60 minuter Kalorier per 100 gram: 550 kcal

Smaka på lökarna med morötter och kött i en föruppvärmd panna.

yngel лук

Lägg sedan till kryddor och håll elden i några minuter..

lägga till мясо

Ris att sortera, skölj under rinnande vatten och lägg sedan till innehållet i pannan.

lägga till рис

Häll all den resulterande massan med 2 koppar vatten. Koka pilaf på låg värme i en timme. Det visar sig enkelt och väldigt hälsosam maträtt. Bon aptitret!

Röda ris mexikanska

ingredienser:

 • olivolja – 60 gram;
 • bacon – 100 gram;
 • lök – 1 stycke;
 • vitlök – 4 kryddnejlika
 • rött ris – 400 gram;
 • tomater – 500 gram;
 • tomatpasta – 30 gram;
 • konserverad majs – 300 gram;
 • laurblad – 10 gram;
 • paprika – 25 gram;
 • gröna till smak;
 • en citron.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter.

Kalorier: 450 kcal per 100 gram färdig maträtt.

Smaka finhackad lök med bacon i olivolja, tillsätt vitlök på två minuter. Fyll upp med beredd ris, majs, tomater, tomatpasta, kryddor. Häll sedan 3,5 koppar vatten, kasta ett lökblad, paprika.

Koka upp den resulterande massan och låt sedan simma över låg värme i ca 1 timme. När riset kommer till beredskap tillsätt salt till smak och ge en liten maträtt att röra om. Sedan krydda med grönsaker och servera med citronskivor. Bon aptitret!

Rött ris i ananas sirap i en långsam spis

ingredienser:

 • konserverad ananas med sirap – 850 gram;
 • jordgubbar – 200 gram;
 • valnötter – 50 gram;
 • socker – 80 gram;
 • rött ris – 250 gram.

Tillagningstid: 30 minuter.

Kaloriinnehåll: 350 kcal per 100 gram färdig maträtt.

Tvätta rött ris noggrant och blöt i vatten i två timmar. Sätt groddarna på botten av multikökan, häll ananas sirap. Välj brunt ris-läge i 30 minuter i en långsam spis. Sedan rostar du valnötterna och koka jordgubbarna med socker. Det ska göra ljus jordgubbar sylt..

Klar risblandning med ananasskivor. Sätt den resulterande massan på en maträtt, strö med nötter och jordgubbar sylt. Det visar sig utsökt och ovanlig efterrätt. Bon aptitret!

Användning i traditionell medicin

Användningen av rött ris i traditionell medicin är ganska olika. Det har bra fixativa egenskaper, det kan användas för att återställa arbetet i mag-tarmkanalen. Röd ris mjöl kan användas för att behandla blåmärken och sprains..

Risavkokning är mycket effektivt för att ta bort fräckor från ansiktet. Behandlingen av genitourinärsystemet påverkas positivt av användningen av rött ris. En blandning av ris, lök, mynta hjälper till vid behandling av andningssjukdomar. Kokt korn i vatten utan salt är utmärkt för behandling av gastrit, anemi, mastit.

I slutet av artikeln borde vi sammanfatta och säga att rött ris är en användbar spannmål i nästan alla avseenden och används i många branscher. Kvaliteten och ovanliga smaken av rött ris har varit känt sedan oldtidens Kina.!

Loading...