Glutenfri: Vad är det och varför anses det vara skadligt

Till de många förbuden mot feta livsmedel, salta och stekta livsmedel, samt kött och mjölk, som är rikliga för att främja hälsosam livsstil, har proteiner oväntat blivit tillsatta nyligen..

Hur är det du frågar, för att de traditionellt anses vara en effektiv energikälla och utformad för att bära endast fördelarna. Det visar sig att ekorre är annorlunda.

Glutenfri - опасная клейковина

Den här artikeln fokuserar på gluten – svampen i den moderna livsmedelsindustrin. Vad är gluten?

Allmänna begrepp

Gluten (eller gluten) är en blandning av lagring av proteinaminosyror, enzymer och olika typer av peptider som ger klibbighet och fluffighet mot mjölprodukter och deg. Alla var tvungna att arbeta med degen: sträck det, rulla ut.

Detta beror på glutenverkan, en komponent av vanligt vetemjöl. Gluten i kombination med jäst ger också degen möjlighet att stiga och vara luftig..

När vatten läggs till mjöl, gör det här ämnet möjligt att förvärva degformen.

Mängden gluten bestämmer mjölkens kvalitetsnivå: Ju högre dess innehåll är, desto mer värdefull mjölklass, eftersom gluten bestämmer i stor utsträckning mjölens bakkvaliteter och följaktligen smaken och kvaliteten på färdiga produkter.

Färdiga mjölprodukter gjorda av mjöl rikt på gluten lagras längre utan att vara mögelaktig eller torkande. Detta protein innehåller 18 essentiella aminosyror som inte kan syntetisera i kroppen oberoende..

Bland dem är:

 • metionin – en aminosyra som är involverad i syntesen av hemoglobin;
 • lysin – Den aminosyra som är nödvändig för tillväxt och utveckling av nästan alla vävnader, har antiviral effekt;
 • treonin – lipotrop substans, aminosyra, stödja den normala funktionaliteten i mag-tarmkanalen (mag-tarmkanalen).

Var är detta ämne

bröd и пшеница - продукты с глютеном

Gluten är ett högmolekylärt lagringsmedel som finns i frön av spannmål, särskilt vete, korn, råg och havre..

Dessa är de ursprungliga komponenterna som innehåller detta protein, men genom att bearbeta dessa spannmål, till exempel i mjöl, ökas listan över produkter innehållande gluten kraftigt..

Glutens fysikaliska egenskaper är klibbiga, elastiska, fast massa gråaktig färg (när de blandas med vatten), utan smak och lukt.

För att tillsätta detta protein till andra produkter för att förbättra sina fysikalisk-kemiska parametrar isoleras den först från de kulturer som innehåller detta protein, blandas sedan med vatten och införes direkt i kompositionen av olika produkter..

Gluten finns i huvudprodukterna såväl som i oväntade halvfabrikat och andra produkter..

Produkter som innehåller gluten:

flingor Havre, vete, korn, semolina, korn
Mjöl och kli Vete, rågmjöl och kli från dessa grödor, korn, havregryn
pasta Nästan allt (spagetti, horn, nudlar, pasta, makaroner, stavade)
konfekt Alla sorters råg- och vetebröd och kakor från dem, strån, bakverk, kakor, brödspinnar (i allmänhet allt mjölbaserat konfekt)
Mejeriprodukter Yoghurt, ostkvarmer, stallost i förpackningar, mjölkblandningar, glass, kondenserad mjölk
Meats Klar fyllning, korv, wieners, korv (speciellt för produkter av låg kvalitet)
Halvfabrikat Färdiga produkter som innehåller deg eller gjorda av mjöl (dumplings, pannkakor, ostkakor, färdig frukost i form av flingor etc.)

Som du kan se är det lättare att namnge de produkter där gluten inte är, eftersom det här proteinet är fast etablerat i användningen av livsmedelsindustrin. Dessutom kan gluten förutom produkter från affären “gömma” även i ett apotek i olika läkemedel och vitaminer..

Som stabilisator används den även i hårbalsam och mascara. Men en frisk person och ingenting att misstänka överallt spår av gluten, tills han står inför vissa problem.

Varför är gluten skadligt för kroppen?

Trots alla dess fördelaktiga egenskaper har nutritionists och experter nyligen erkänt gluten som skadligt för människor. I vårt hemlands storhet börjar detta ämne bara få fart, till skillnad från i USA eller Europa, där nästan varje produkt har en “glutenfri” klistermärke.

Förutsättningar om farorna med detta protein började efter registrering av fall av intolerans mot vissa människors magar..

Det visar sig att deras kropp började uppfatta detta protein som något främmande och att producera antikroppar. Mänskliga tarmväggar är fodrade med många villi, vilket också skadar gluten i detta fall..

Villorna spelar en viktig roll i näringsämnenas absorption och smältbarhet från livsmedel, så att om deras funktion försämras minskar kroppens immunförsvar och toxiner in i blodet, och de får inte tillräckligt med clearance.

kränkning мозговой деятельностиForskare tror också att gluten påverkar hjärnan negativt, vilket orsakar nervsjukdomar: multipel skleros, Alzheimers sjukdom, autism, etc..

De främsta anledningarna till att människor inte använder gluten är individuell intolerans, allergier, överkänslighet mot detta protein..

En av de främsta orsakerna till celiac sjukdom är extrem glutenintolerans, som vanligtvis upptäcks i spädbarnsperioden, när den första maten introduceras i form av halm eller havregryn. I detta fall kan intag av detta protein orsaka allvarliga konsekvenser..

Sjukdomen är klassificerad som autoimmun och ärftlig. Denna sjukdom har länge misstänkts och kallats “intestinal infantilism”. Hos barn, emaciation, diarré, anemi och utvecklingsförseningar.

Tyvärr är denna diagnos livslång, så dessa människor måste kontrollera sin mat hela livet. Även om det är glädjande att sjukdomen inte uppträder mycket ofta – är endast 1% av befolkningen sjuk.

Allergier kan också utvecklas som ett resultat av att gluten tränger in i blodet. I detta fall är gluten ett allergen och inte ett oidentifierat föremål..

Symptom ligner normala allergier och de förekommer huvudsakligen hos barn (de försvinner med ålder). Eliminerar Allergier Glutenfri Diet.

Överkänslighet uttrycks inte lika levande som celiac sjukdom eller allergier, men det har också obehagliga följder i form av svaghet, buk distans, dålig avföring etc..

Med tiden anpassar kroppen inte bara till det främmande proteinet (inte tillämpligt på allergier i barndomen), men börjar också uppleva det ännu värre. Detta gäller för personer vars ålder är 40 år..

Forskare har upptäckt att efter fyrtio år ökar personens känslighet för denna komponent och risken för sjukdomar också.

Från denna ålder rekommenderar läkare gradvis att eliminera sådana produkter från kosten, oavsett om du är allergisk eller känslig eller inte..

Mekanismen för proteinverkan på kroppen

effekt глютена на кишечникSom kort beskrivet ovan irriterar gluten tarmarnas villi, vilket hindrar det från att utföra sina direkta funktioner: skyddande och sugande.

Bara utjämning av villi, proteinet har en kumulativ effekt, vilket i slutändan leder till en allmän förgiftning av kroppen. Godkända vitaminer och kosttillskott har ingen effekt, eftersom de inte kan smälta.

Gluten är också beroendeframkallande. När protein bryts ner i magen i komponenter med lägre molekylvikt bildas peptider – de så kallade gluteiska exorfinerna..

När det gäller struktur liknar de de kraftfulla narkotiska ämnena opium och morfin, så deras påverkan på hjärnan är också likartad. Ett visst glutenberoende bildas, eftersom hjärnan förstår glädje och kräver det mer och mer..

Symtom och tecken på känslighet för ämnet

Till att börja med, om du hade celiaki, kunde du knappast ha ställt den här frågan nu. När allt kommer omkring, som tidigare sagt, känner denna sjukdom sig mycket tidigare än en person lär sig läsa..

Symptom på celiaki:

 1. Viktminskning
 2. Förlust av aptit
 3. Lös avföring (diarré);
 4. Ökad trötthet;
 5. Anemi (på grund av brist på järn, som inte absorberas);
 6. Illamående, kräkningar;
 7. Buksmärtor;
 8. hypovitaminosis.

Tecken på att du är allergisk mot gluten:

 • Avföringsproblem (både förstoppning och diarré);
 • Förekomsten av fettspår i avföring
 • Flatulens och uppblåsthet;
 • Viktminskning
 • Hos barn blir avföringens färg ljus och gråaktig;
 • Frekventa frakturer på grund av brist på vitaminer..

Känslighet manifesterar sig på ett liknande sätt. Det är inte nödvändigt att förskriva problem med gluten, baserat endast på denna lista. Dessa symtom kan också karakterisera andra sjukdomar, så det är värt att testa i ett medicinskt laboratorium för att klargöra diagnosen..

Är det möjligt att gå ner i vikt på en diet utan protein

Först och främst bör glutenfria måltider följas av dem som har problem på detta område..

Naturligtvis, förutom att du förbättrar din hälsa finns det en chans att gå ner i vikt, för att du eliminerar många ohälsosamma livsmedel från kosten (bakning, bröd, många godisar).

Men kalorier ligger inte bara i kolhydrater, och man bör inte förvänta sig en glutenfri diet som ett sätt att gå ner i vikt..

Livsmedel som inte innehåller detta protein har också egna kalorier, eftersom det finns spannmål, potatis och söta frukter. Det är allt som inte tillhandahålls för kalorityp av mat..

Non-Gluten-Free Products:

 1. Groats: bovete, majs, ris, hirs;
 2. Proteinprodukter: kött, fisk, ägg;
 3. Frukt och grönsaker;
 4. Mejeriprodukter (helst hemlagad, utan industriella förtjockningsmedel);
 5. Nötter, älskling;
 6. potatis;
 7. Bönor (bönor, ärtor, soja).

Glutenfritt liv: diet

misslyckande от глютена

En sådan diet är det enda sättet att befria sig från de obehagliga effekterna av detta protein, eftersom det inte finns något läkemedelsstöd, och du måste bara förlita dig på näringsämnen.

I denna diet (det är mer logiskt att kalla det bild av näring) finns det bara tillåtna produkter i olika kombinationer. Som i någon annan restriktiv ordning, i detta fall, mat tas 4-5 gånger om dagen, avslutar den sista måltiden klockan sex på kvällen.

Här är ett exempel på de alternativ du kan välja för din dag. Välj ett eller två alternativ från var och en, variera dem i olika variationer..

 • frukost: kockost, risgröt med mjölk eller vatten, frukt, honung, omelett, syrniki med gräddfil, kefir, kakao;
 • lunch: vegetabiliska soppor, kött eller fiskprodukter (köttbullar, köttbullar, köttbullar, bara bakade eller kokta), ris, ris, potatis, bönor;
 • Te tid: frukt- eller grönsaksalat, honung, nötter, bakverk av godkänt mjöl (råg eller majs), ägg, fruktmousser eller geléer;
 • middag: potatispannkakor, ostkakor, bovete eller risgröt, hirs, ost, grönsaker.

Som du kan se är listan stor, och du kan laga helt olika rätter från dessa produkter..

magnesiumoxidVåra experter har utarbetat en annan informativ artikel för dig. Vad är Magnesia: metoder för tillämpning och recensioner. Ta reda på om detta läkemedel kan användas för viktminskning eller är det en myt?

I denna artikel kommer du att lära dig hur man väljer rätt sportnäring för kvinnor vars syfte är viktminskning..

På användningen av rödklöver i traditionell medicin läs här. Men glöm inte att utforska eventuella biverkningar och kontraindikationer..

slutsats

Sammanfattningsvis kan gluten sägas att:

 1. Det är ett motsägelsefullt protein på alla håll, som har fördelaktiga egenskaper, men å andra sidan leder till problem för människor som har genetiskt bestämda orsaker.
 2. Det finns huvudsakligen i spannmål: vete, råg och havre;
 3. Det kan orsaka en allvarlig autoimmun sjukdom – celiac sjukdom, liksom allergier och intoleranser, vilket uppenbarar sig i ett antal symtom;
 4. Som konserveringsmedel finns gluten i olika livsmedel och hygien, så det är väldigt viktigt att veta vilka;
 5. Genom att följa principerna om en glutenfri diet kan en sjuk person förbättra livskvaliteten genom att bli av med tecken på allergi och intolerans..

Att samla läkarnas åsikter om denna fråga kan du bekräfta att en glutenfri diet bara är en livränna för personer med liknande problem, men observera det, glöm inte att ta ett multivitaminkomplex, eftersom du berövar dig själv av spannmål, kan du uppleva brist på vissa vitaminer.

Om du inte är allergisk mot detta protein borde du inte hålla fast vid en glutenfri diet på grund av någon annan tro (påverkade på mode eller till exempel för företaget), men det är bättre att välja ett mer godartat alternativ och helt enkelt minska mängden glutenprodukter, kommer bara att gynna.

Loading...