Vilka livsmedel innehåller gluten och varför är det farligt?

Gluten eller gluten är ett växtprotein som består av två andra proteiner: glutenin och gliadin. Det finns i många flingor, mycket av det i vete, i råg och korn..

Detta protein ger bageriprodukter en speciell pomp, samtidigt är proteinet ett konserveringsmedel, vilket gör det möjligt att förlänga hållbarheten för mjölprodukter..

produkter с глютеном

I sig är gluten luktfri och smaklös, och i utseende är det en gråaktig, klibbig massa..

Vilka livsmedel innehåller gluten? Det är möjligt att hitta gluten inte bara i produkter från bröd, det finns i många biologiska produkter: mejeriprodukter och köttprodukter i konserver och såser.

Fördelarna med och riskerna med gluten

Gluten blir populär på senare tid. Många talar om det, inklusive kända personligheter som är på en glutenfri kost och aktivt marknadsför den..

Men är det värt att hålla fast? Är det nödvändigt för friska människor att leta efter ekologiska livsmedel med beteckningen “glutenfri”? För att få svar på dessa dilemma borde du prata om för och nackdelar. Vad vi tillägnar oss fördelarna?

 • Gluten ökar näringsvärdet av mat, vilket i sin tur leder till att kroppen fylls inte bara med energi utan också med ytterligare näringsämnen och växtproteiner.
 • Gluten kan binda många näringsämnen och mineraler och därmed hjälpa matsmältningen.
 • Detta vegetabiliska protein innehåller vitaminerna A, E, en grupp vitaminer B och D, P (fosfor), Ca (kalcium), Mg (magnesium) och Fe (järn), liksom många essentiella aminosyror som utför väsentliga funktioner i vår kropp.

Låt oss nu prata om farorna med gluten på människokroppen. På jorden finns cirka 1% av de personer som lider av en sjukdom som kallas celiac sjukdom. Detta är en komplett glutenintolerans. Mekanismen för denna sjukdom är väldigt fruktansvärd, om en person som har denna sjukdom inte uppmärksammar det tidigare, kan han ta sig till sin grav med egna händer..

Celiac sjukdom är en genetisk autoimmun sjukdom som kännetecknas av glutenintolerans av kroppen..

Immuniteten hos personer med celiaki uppfattar detta protein som ett främmande ämne och börjar aktivt ta itu med det. Leukocyter av patientens “frisättning” cytokiner som förstör tarmslimhinnan.

Villi som foder tarmarnas väggar “faller av” och den skalliga tarmkanalen inte kan absorbera näringsämnen.

Sådana människor kommer att bli värre och sämre när det gäller gluten, eftersom antikroppar kommer ihåg aggressorn, och om du inte vidtar åtgärder i tid, kan det vara för sent..

Många har latent intolerans mot detta protein, dess manifestation är svag, därför kan den hittas i komplexet av medicinska förfaranden och bekräftas av en särskild uppdelning..

schema развития целиакииMen det finns bara en allergisk reaktion på detta protein. Det finns fler sådana människor, men det är ändå bättre att veta om vad som kan skada kroppen..

Immunsystemet hos sådana människor uppfattar gluten av främmande material och börjar attackera det, och även de minsta doserna kan orsaka allvarliga allergier, och det är därför att magen, tarmarna och nervsystemet lider först och främst..

Men nästa gång du får gluten, kommer kroppen också att uppleva den här aggressorn, tillståndet kommer inte att förvärras, tarmmuren kommer inte att kollapsa, eftersom immunceller inte “kommer ihåg” främmande material, som i fallet med celiaki.

Ur medicinsk synvinkel är en allergisk reaktion på gluten inte lika allvarlig som kölddia, men det är bättre för dem båda att hålla sig till en glutenfri diet..

Obs! Celiac sjukdom är en allvarlig sjukdom. Kvinnor som vill bli gravida bör komma ihåg den höga sannolikheten för missfall och risken för att få barn med medfödda missbildningar..

Men vad ska man göra med gluten för människor som inte har medfödd intolerans eller allergier mot detta protein??

Hur gluten hotar människors hälsa, forskare har ännu inte etablerat sig exakt. På grund av det långsiktiga urvalet av kärnväxter modifierades (de har mycket mer gluten och som ett resultat näringsvärde).

Om en person har en negativ reaktion på det höga innehållet av gluten i produkten, bör han begränsa användningen av detta protein..

Och ändå är det farligt att experimentera med sin egen hälsa, eftersom en nedsatt diet, ett oersättligt misslyckande av kroppen med ett antal näringsämnen och aminosyror kan leda till katastrofala konsekvenser..

För att förhindra detta bör du konsultera en läkare och genomföra ett antal nödvändiga medicinska förfaranden..

Dessutom är det värt att komma ihåg att en glutenfri diet är wellness, och det är svårt att förlora de extra punden med det, även om det är möjligt.

Många attribut denna diet till en hälsosam livsstil. I princip, om du utesluter från kosten en stor mängd alkohol, söt läsk, snabbmat och “snabba” mellanmål (chips, kakor etc.), kommer glutenförbrukningen att minska, såväl som vikt.

Men om du ersätter konventionella produkter med friska människor med glutenfria, kommer det att bli mindre nytta, eftersom mer fett och socker läggs till sådana produkter. Du kan köpa en glutenfri bioprodukt bredvid produkter för diabetiker..

Bottom line: För att friska människor ska kunna dra nytta av gluten är det värt att använda det i begränsade delar, och försök också att undvika bekvämlighetsmat, ett stort antal konditorivaror och köpa fullkornsbröd.

Personer med glutenintolerans rekommenderas att följa en diet, och personer med celiaki bör helt eliminera sitt livshotande protein..

Glutenhaltiga produkter

Köttprodukter с глютеном

Så det är dags att ta reda på vilka livsmedel som innehåller gluten. Tänk på tabellen nedan..

produkter drycker Kosttillskott medicin
Bageriprodukter öl E150 Valerian (dragee)
Köttprodukter vodka E150c Vitamin E (tabletter)
godis bourbon E150d Acetylsalicylsyra
Såser (ketchup, senap, majonnäs, etc) Kolsyrade drycker E150b Paracetamol för barn (tuggbar tablett 60 mg)
Ost med mögel whisky E160 bisacodyl
Snabb fot (pommes frites, hamburgare, etc) gin E411 Phenystyle (dragee)
Halvfabrikat (ostkakor, dumplings, dumplings mm) Snabbt kaffe E965 Folsyra (tablett 5 mg)
Mejeriprodukter kakao E637 djungel
Några mediciner E411 Biseptol (tabletter)
Bakverk bakverk E471 ibuprofen
Sojaprodukter E636. Sonnat (tabletter)
Kashi, färdig frukost Festal (dragee)
Glass Dekamevit
tjurtjchela Oxazepam (tab 10, 50 mg)
Konserverad mat i tomatsås eller pasta imovan
Krabba pinnar Fenobarbital (tabletter)

Listan över glutenhaltiga produkter som finns i butikerna i din stad:

Varumärket produkter
“Artek” Gröt, Semolina och Vete
“4 spannmål” Semolina och vete gröt, flingor
“Fortress” Spädbarnsformel med avkok, havregryn eller mjöl
«Jacobs» Instant Granulated Coffee
«Valio» Gräddeost “Ryska Favoriter”
«Barilla» Pasta Fabrikaty
“Makfa” Pasta, vermicelli, spaghetti, nudlar
“Tsaritsyno” Kokt korv, korv
“Ryska bröd” Bakverk

Var kan vara gömd gluten:

Dold gluten i livsmedel “Glutenfri”: Glutenfria drycker:
Halvfabrikat; Fågeln Naturligt te, kaffe
Produkter från kött, förbi speciell behandling Färskt kött utan smakämnen juicer
Seafood substitut skaldjur Fruktdrycker
Kosttillskott Grönsaker och frukter
Frysta produkter Potatisstärkelse
Tuggummi Mjöl (ris, havregryn, majs, potatis, amarant, kastanj, sojabönor, bovete)
Maltos, Stärkelse Naturliga mejeriprodukter
Muesli utan “Glutenfritt” märke Quinoa, hirs, Amaranth
Konfektyr, dressing, dekorationer (glasyr, bakpulver, pulveriserat socker etc.) Naturliga bönor, solrosfröer, nötter utan bearbetning
Stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, smakämnen Linfrön
Torkad frukt Potatis, stärkelse från den
Ost och icke-naturliga mejeriprodukter Vilt ris
Pulver och dryckblandningar ägg
Konstgjorda färger yam
Shampoo, kosmetika (inklusive läppstift) kassava
yucca
Majs, Tapioka, Sorghum
Bovete, majs

Hur man får reda på om det är själva intoleransen mot gluten

Inte alla människor vill riskera hälsa, så många som har hört talas om gluten och dess skadliga egenskaper, vill ta reda på om de har en individuell intolerans mot detta protein. Men är det möjligt att ta reda på hemma??

Till att börja med bör du vara uppmärksam på följande tecken:

 1. Diarré, kramper, förstoppning, Crohns sjukdom;
 2. Sjukdomar i centrala nervsystemet;
 3. Autoimmuna sjukdomar som osteoporos, kronisk trötthet och sömnlöshet, anemi;
 4. Depression, humörsvängningar;
 5. Hormonal obalans;
 6. Smärta i muskler och leder
 7. Nummer av benen;
 8. Brist på vitaminer;
 9. Leverproblem;
 10. Abdominal distans och ömhet; inflation живота
 11. Dermatit, hudutslag;
 12. stomatit;
 13. Svag immunitet
 14. autism;
 15. Senile vansinne;
 16. Hyppig huvudvärk;
 17. Barnutvecklingsfördröjning.

Det finns många symptom, det är svårt att diagnostisera en eller annan sjukdom. Om en person misstänker att det är celiac sjukdom eller allergisk intolerans mot gluten, då skulle det inte skada honom att utesluta detta protein från kosten i 30 dagar och titta på hans tillstånd. Om symtomen har sjunkit eller stoppats, kommer orsaken troligen att hittas..

Men inte självmedicinera, du kan orsaka irreparabel skada på kroppen! Om en person har allvarliga skäl att tro att han har celiaki, så är det värt att kontakta en läkare och få kvalificerad hjälp..

Apotek säljer nu olika test för att identifiera en allergisk reaktion på gluten, vem som helst kan köpa dem, för även om priskategorin kommer att tillåta den genomsnittliga personen att göra detta..

Hur man bestämmer var gluten är gömd

Det är användbart att komma ihåg vilka dieter som har en anteckning “glutenfri” och i vilken den är full. När du köper produkter ska du noggrant läsa etiketterna, eftersom tillverkaren enligt den europeiska standarden måste skriva hela produktens komposition.

Hemma kan du avgöra om den inköpta produkten är gluten. Som du vet, blir detta protein, som reagerar med en jodlösning, antingen lila eller svart, precis som potatis eller ris reagerar med jod. Men stärkelse reagerar på dem, inte gluten, så dessa två produkter finns på den glutenfria listan..

Förresten kan sådana produkter beställas via Internet..

När du går till affären bör du komma ihåg sådana tillverkare som:

 1. Tillverkaren av amarantprodukter Di & Di;
 2. “Sundare” – producerar baby- och dietmat, med undantag av gluten och GMO;
 3. “Alla till nytta” – Tillverkare av miljövänliga produkter;
 4. Nutbutter – mutterprodukter;
 5. BEZGLUTEN är ett polskt företag med ett brett sortiment av produkter;
 6. “Mistral” – specialiserat på spannmål och baljväxter;
 7. “Oil King” – producerar främst mjöl och olja utan tillsatser, GMO och gluten.
 8. “Dieters”.

Dessa tillverkare är medvetna om glutenintoleransen och allergisk reaktion på det och tillhandahåller därför marknaden med produkter märkta “glutenfri”.

Varning! Information om tillverkare är endast avsedd för informationsändamål och är inte en annons.!

Gainers для набора массыExperter kommer att prata om hur man tar vinnare för att få muskelmassa på vår hemsida..

Räknar du med kalorier? Detta är mycket användbart att göra, speciellt för dem som drömmer om en tunn figur. Läs här hur många kalorier du behöver äta per dag och hur man gör en individuell beräkning.

Diet för magrit i magen bör vara speciell, dess principer och menyer beskrivs här. Om du lider av denna sjukdom – bokmärke det så att du inte förlorar nödvändig information..

Sammanfattning

 • Gluten är ett komplext protein som finns i många korn;
 • Dess användbarhet har inte blivit fullt ut undersökt av forskare, men dess skada för vissa människor är tydlig;
 • Celiac sjukdom patienter bör helt eliminera gluten från kosten och övervaka deras tillstånd, detta gäller också för människor med intolerans mot detta protein;
 • Det finns omfattande listor över mat, drycker, kosttillskott och läkemedel som innehåller gluten. De bör ägna särskild uppmärksamhet och försöka begränsa konsumtionen.
 • Glutenfri diet är läkande, så för de som vill gå ner i vikt är det inte särskilt lämpligt.
 • Du kan lära dig om intolerans mot detta protein hemma, men det är bäst att vända sig till proffs
 • Det finns många högkvalitativa produkter från ledande märken märkta “glutenfria”, de är användbara för att uppmärksamma dem som har kontraindikationer.