Hvilke matvarer inneholder gluten og hvorfor er det farlig?

Gluten eller gluten er et planteprotein som består av to andre proteiner: glutenin og gliadin. Den finnes i mange kornblandinger, mye i hvete, i rug og bygg..

Dette proteinet gir bakervarer en spesiell pomp, samtidig er dette proteinet et konserveringsmiddel som gjør det mulig å forlenge holdbarheten til melprodukter..

produkter с глютеном

Gluten er i seg selv luktfritt og smakløst, og i utseende er det en gråaktig, klebrig masse..

Hvilke matvarer inneholder gluten? Det er mulig å finne gluten ikke bare i produkter fra brød, det finnes i mange biologiske produkter: meieri og kjøttprodukter, i hermetikk og sauser.

Fordelene og farene ved gluten

Gluten blir stadig mer populært i det siste. Mange snakker om det, inkludert kjente personligheter som er på et glutenfritt kosthold og aktivt markedsfører det..

Men er det verdt å holde fast? Er det nødvendig for sunne mennesker å se etter økologiske matvarer med indikasjonen “glutenfri”? For å få svar på disse dilemmaene, bør du snakke om fordeler og ulemper. Hva vi tilskriver fordelene?

 • Gluten øker næringsverdien av mat, noe som i sin tur fører til tilskudd av kroppen, ikke bare med energi, men også med andre næringsstoffer og planteproteiner.
 • Gluten er i stand til å binde mange næringsstoffer og mineraler, og dermed bidra til fordøyelsen;
 • Dette vegetabilske proteinet inneholder vitaminer A, E, en gruppe vitaminer B og D, P (fosfor), Ca (kalsium), Mg (magnesium) og Fe (jern), samt mange essensielle aminosyrer som utfører essensielle funksjoner i kroppen vår.

La oss nå snakke om farene ved gluten på menneskekroppen. På jorda er det ca 1% av de som lider av en sykdom som kalles køliaki. Dette er en komplett glutenintoleranse. Mekanismen for denne sykdommen er veldig forferdelig, hvis en person som har denne sykdommen ikke tar hensyn til det tidlig, kan bringe seg til sin grav med egne hender..

Køliaki er en genetisk autoimmun sykdom preget av glutenintoleranse av kroppen..

Immuniteten til mennesker med celiac sykdom oppfatter dette proteinet som fremmed stoff, og begynner å håndtere det aktivt. Leukocytter av pasienten “frigjør” cytokiner som ødelegger tarmslimhinnen.

Villi-fôrene i tynntarmene “faller av” og den skallige tarmkanalen ikke er i stand til å absorbere næringsstoffer.

Slike mennesker vil bli verre og verre når det gjelder gluten, fordi antistoffer husker aggressoren, og hvis du ikke tar tiltak i tide, kan det være for sent..

Mange mennesker har latent intoleranse mot dette proteinet, dets manifestasjon er svak, derfor kan den bli funnet i komplekset av medisinske prosedyrer og bekreftes ved en spesiell sammenbrudd..

ordningen развития целиакииMen det er bare en allergisk reaksjon på dette proteinet. Det er flere slike mennesker, men likevel er det bedre å vite om hva som kan skade kroppen..

Immunsystemet til slike mennesker oppfatter gluten av fremmedlegemer og begynner å angripe det, og selv de minste dosene kan forårsake alvorlige allergier, og det er derfor magen, tarmene og nervesystemet lider først og fremst..

Men neste gang du mottar gluten, vil kroppen også oppleve denne aggressoren, tilstanden vil ikke forverres, tarmveggene vil ikke kollapse, siden immunceller ikke “husker” fremmedlegemer, som i tilfelle av cøliaki.

Fra et medisinsk synspunkt er en allergisk reaksjon på gluten ikke like alvorlig som cøliaki, men det er bedre for dem begge å holde seg til et glutenfritt kosthold..

Merk: Køliaki er en alvorlig sykdom. Kvinner som ønsker å bli gravid, bør huske den høye sannsynligheten for abort og faren for å ha en baby med medfødte misdannelser..

Men hva skal man gjøre med gluten for folk som ikke har medfødt intoleranse eller allergi mot dette proteinet??

Hvordan gluten truer helsen til mennesker, forskere har ennå ikke etablert seg nøyaktig. På grunn av det langsiktige utvalget av kornplanter ble endret (de har mye mer gluten og som et resultat næringsverdi).

Hvis en person har en negativ reaksjon på det høye innholdet av gluten i produktet, bør han begrense bruken av dette proteinet..

Og likevel er det farlig å eksperimentere med din egen helse, fordi et nedsatt diett, en uerstattelig deprivasjon av kroppen med en rekke næringsstoffer og aminosyrer kan føre til katastrofale konsekvenser..

For å unngå dette, bør du konsultere en lege og utføre en rekke nødvendige medisinske prosedyrer..

I tillegg er det verdt å huske at et glutenfritt kosthold er velvære, og det er vanskelig å miste de ekstra pundene med det, selv om det er mulig.

Mange tilskriver denne dietten til en sunn livsstil. I prinsippet, hvis du ekskluderer fra kostholdet, vil mye alkohol, søt brus, hurtigmat og “raske” snacks (chips, kjeks osv.), Da vil glutenforbruket redusere, så vel som vekten.

Men hvis du erstatter konvensjonelle matvarer med friske mennesker med glutenfrie, vil det være mindre fordel, fordi mer fett og sukker blir tilsatt slike produkter. Du kan kjøpe et glutenfritt bioprodukt ved siden av produkter for diabetikere..

Bunnlinjen: For at friske mennesker skal kunne dra nytte av gluten, er det verdt å bruke det i begrensede deler, og også prøve å unngå næringsmat, et stort antall konditorivarer og kjøpe fullkornsbrød.

Personer med glutenintoleranse anbefales å følge en diett, og personer med celiaki bør helt eliminere sitt livstruende protein..

Glutenholdige produkter

Kjøttprodukter с глютеном

Så det er på tide å finne ut hvilke matvarer som inneholder gluten. Vurder tabellen nedenfor..

produkter drikkevarer Kosttilskudd medisin
Bakeri produkter øl E150 Valerian (dragee)
Kjøttprodukter vodka E150c Vitamin E (tabletter)
konfekter bourbon E150d Acetylsalisylsyre
Sauser (ketchup, sennep, majones, etc) Kullsyreholdige drikker E150b Paracetamol for barn (tyggetablett 60 mg)
Oster med mugg whisky E160 Bisacodyl
Rask fot (pommes frites, hamburger, etc) gin E411 Phenystyle (dragee)
Halvfabrikater (ostkaker, dumplings, dumplings, etc) Øyeblikkelig kaffe E965 Folsyre (tab 5 mg)
Meieriprodukter kakao E637 jungelen
Noen medisiner E411 Biseptol (tabletter)
Bakverk bakverk E471 ibuprofen
Soyaprodukter E636. Sonnat (tabletter)
Kashi, klar frokost Festal (dragee)
Iskrem Dekamevit
churchkhela Oxazepam (tab. 10, 50 mg)
Hermetisert mat i tomatsaus eller pasta imovan
Krabbepinner Fenobarbital (tabletter)

Listen over glutenholdige produkter som finnes i butikkene i byen din:

Varemerket produkter
“Artek” Grøt, Semolina og Hvete
“4 frokostblandinger” Semolina og hvete grøt, frokostblandinger
“Fortress” Spedbarnsformel med avkok, havregryn eller mel
«Jacobs» Instant Granulated Coffee
«Valio» Kremost “russiske favoritter”
«Barilla» Pasta Fabrikaty
“Makfa” Pasta, vermicelli, spaghetti, nudler
“Tsaritsyno” Kokt pølse, pølser
“Russisk brød” Baking produkter

Hvor kan være skjult gluten:

Skjult gluten i mat “Glutenfri”: Glutenfrie drinker:
Halvfabrikata; Fuglen Naturlig te, kaffe
Produkter fra kjøtt, forbi spesialbehandling Fersk kjøtt uten aromaer juice
Seafood Substitutes sjømat Fruktdrikker
Kosttilskudd Grønnsaker og frukt
Frosne produkter Potetstivelse
Tyggegummi Mel (ris, havregryn, mais, potet, amarant, kastanje, soya, bokhvete)
Maltose, Stivelse Naturlige meieriprodukter
Muesli uten “Glutenfritt” -merke Quinoa, hirse, Amaranth
Konditori, dressing, dekorasjoner (glasur, bakepulver, pulverisert sukker osv.) Naturlige bønner, solsikkefrø, nøtter uten behandling
Stabilisatorer, emulgatorer, smaker Linfrø
Tørket frukt Poteter, stivelse fra den
Oster og ikke-naturlige meieriprodukter Wild ris
Pulver og drikkeblandinger egg
Kunstige farger yam
Sjampo, kosmetikk (inkludert leppestift) kassava
yucca
Mais, Tapioka, Sorghum
Bokhvete, mais

Hvordan finne ut om det er veldig intoleranse mot gluten

Ikke alle mennesker vil risikere helse, så mange som har hørt om gluten og dets skadelige egenskaper, vil finne ut om de har en individuell intoleranse mot dette proteinet. Men er det mulig å finne ut hjemme??

For det første bør du være oppmerksom på følgende tegn:

 1. Diaré, kramper, forstoppelse, Crohns sykdom;
 2. Sykdommer i sentralnervesystemet;
 3. Autoimmune sykdommer som osteoporose, kronisk tretthet og søvnløshet, anemi
 4. Depresjon, humørsvingninger;
 5. Hormonal ubalanse;
 6. Smerte i muskler og ledd;
 7. Nummen av bena;
 8. Mangel på vitaminer;
 9. Leverproblemer;
 10. Abdominal distensjon og ømhet; inflasjon живота
 11. Dermatitt, hudutslett;
 12. stomatitt;
 13. Svak immunitet
 14. autisme;
 15. Senil sindssyke;
 16. Hyppig hodepine;
 17. Barns utviklingsforsinkelse.

Det er mange symptomer, det er vanskelig å diagnostisere en eller annen sykdom. Hvis en person mistenker at det er cøliaki eller allergisk intoleranse mot gluten, ville det ikke skade ham for å utelukke dette proteinet fra dietten i 30 dager og se på tilstanden hans. Hvis symptomene har gått ned eller stoppet, er årsaken sannsynligvis funnet..

Men ikke selvmedisinere, du kan forårsake uopprettelig skade på kroppen! Hvis en person har alvorlig grunn til å tro at han har køliaki, så er det verdt å kontakte en lege og få kvalifisert hjelp..

Apotek selger nå ulike tester for å identifisere en allergisk reaksjon på gluten, alle kan få dem, fordi selv priskategorien vil tillate en gjennomsnittlig person å gjøre dette..

Hvordan bestemme hvor gluten er skjult

Det er nyttig å huske hvilke dietter som har et notat “glutenfritt”, og hvor det er fullt. Når du kjøper produkter, bør du lese etikettene nøye, fordi produsentene i henhold til EU-standarden må skrive hele produktets sammensetning.

Hjemme kan du avgjøre om det kjøpte produktet er gluten. Som du vet, blir dette proteinet, som reagerer med en løsning av jod, enten lilla eller svart, akkurat som poteter eller ris reagerer med jod. Men stivelse reagerer på dem, ikke gluten, så disse to produktene er på glutenfri listen..

Forresten, slike produkter kan bestilles via Internett..

Når du går til butikken, bør du huske slike produsenter som:

 1. Produsenten av amarantprodukter Di & Di;
 2. “Sunnere” – produsere baby- og diettmat, unntatt gluten og GMO;
 3. “Alle til fordel for” – Produsenter av miljøvennlige produkter;
 4. Nutbutter – nøtter produkter;
 5. BEZGLUTEN er et polsk selskap med et bredt spekter av produkter;
 6. “Mistral” – spesialiserer seg på frokostblandinger og belgfrukter;
 7. “Oil King” – produserer hovedsakelig mel og olje uten tilsetningsstoffer, GMO og gluten;
 8. “Kosten”.

Disse produsentene er klar over glutenintoleransen og allergisk reaksjon på det, og leverer derfor markedet med produkter merket “glutenfri”.

Advarsel! Informasjon om produsenter er kun til informasjonsformål og er ikke en annonse.!

gainers для набора массыEksperter vil snakke om hvordan man tar vinnere for å få muskelmasse på vår nettside..

Teller du kalorier? Dette er veldig nyttig å gjøre, spesielt for de som drømmer om en slank figur. Les her hvor mange kalorier du trenger å spise per dag og hvordan du lager en individuell beregning.

Kosthold for gastritt i magen bør være spesiell, dets prinsipper og menyer er beskrevet her. Hvis du lider av denne sykdommen – bokmerk det slik at du ikke mister nødvendig informasjon..

Oppsummering

 • Gluten er et komplekst protein som finnes i mange korn;
 • Dens brukervennlighet er ikke blitt fullt ut undersøkt av forskere, men det er klart at det er skadelig for noen mennesker.
 • Køliaksyrepatienter bør helt eliminere gluten fra kostholdet og overvåke tilstanden deres, dette gjelder også mennesker med intoleranse mot dette proteinet;
 • Det finnes omfattende lister over mat, drikke, kosttilskudd og medisiner som inneholder gluten. De bør være spesielt oppmerksomme og forsøke å begrense sitt forbruk;
 • Glutenfri diett er kurativ, så for de som ønsker å gå ned i vekt, er det ikke veldig egnet;
 • Du kan lære om intoleranse mot dette proteinet hjemme, men det er best å henvende deg til profesjonelle;
 • Det er mange produkter av høy kvalitet fra ledende merker som er merket med “glutenfri”, de er nyttige for å ta hensyn til de som har kontraindikasjoner.

Loading...