Hva er hummus og hva det spises med: sammensetning, fordeler, oppskrifter

Hummus er den eldste jødiske forretten. Det er mange oppskrifter i verden..

øst хумус

Å velge den rette for deg selv, må du prøve alt og forstå de mange finessene med matlaging og måter å tjene.

Hva er hummus. Historien om opprinnelsen

Hvert land i verden har sin egen signaturrett og er knyttet til det. For eksempel er Russland pannekaker. Ukraina – borscht og lard. Italia – pasta og pizza. Tyskland – øl og pølser. Men Israel er selvsagt hummus!

Enhver person som besøkte dette landet ville ha prøvd sin verdensberømte snack og ville se etter den i sitt eget land på hyllene til supermarkeder eller prøve å lage mat på egen hånd..

Så hva er det – hummus?

Så, hummus er et jødisk kalde snack som har konsistens av mousse, har en krydret, søt smak og er laget av kikærter (et utvalg av erter) og thina (sesampasta). Serveres oftest med flatt brød, pita brød eller chips.

Det er mange versjoner hvor denne parabolen stammer fra. Selv i dag er det ingen konsensus om nasjonalretten i hvilket land det er: Hellas, Tyrkia, Israel eller kanskje Kypros..

Det antas at den første omtalen av den ble funnet i Egypt. Landbruk i dette landet var høyt utviklet, spesielt dyrking av korn og belgfrukter, og særlig kikærter, som ble solgt i landene i Asia Minor..

Selv i fresker som er dedikert til kjærligheten til Nefertiti og keiser Akhnaten, er det en kikærbrenne som symboliserer mannekraft. Og i Japan oppdaget kikærkekornene nylig i Tutankhamens grav.

Nevn av hummus finnes fremdeles i arbeidet til den store Homereren “Iliad” fra det 8. århundre f.Kr .. Han forteller i detalj om næringsformen til de formidable grekerne og særlig om hummusen.

Den berømte historikeren Plinius snakket også om denne snacken og anbefalte det som et stimulerende fødsel og amming..

tradisjonelle хумус из нута I oldtiden ble kikærter brukt ikke bare i forberedelsen av hummus. Grunnleggeren av botanikk, Dioscorides oppdaget sine medisinske egenskaper: En positiv effekt på fordøyelsessystemet. Han brukte det ofte i behandling av krigere og til og med angitt 1500 beskrivende stoffer i hans berømte beskrivelser..

I 1. og 2. århundre e.Kr. det antas at høytidene i Romas handel kom, og det var på denne tiden at kikærter kom til India, hvor den fikk sin videre spredning og utvikling. Nye måter å behandle og bruke ble oppfunnet der..

For nylig, for 10-15 år siden, smutte hummus inn i Europa og fikk anerkjennelse der. Nå er det utarbeidet i henhold til mange forskjellige oppskrifter, det finnes i mange land i verden og er en av de mest vanlige appetittvekkene..

Sammensetningen av snacken og hvordan du lager den

Oppskriften for å lage denne jødiske snacken kan variere, avhengig av opprinnelsesland og opprinnelsesland. Som nevnt ovenfor hevder flere land hummus som sin egen nasjonalrett, og hver av dem har utviklet en unik oppskrift..

Men uavhengig av dette, er det seks grunnleggende ingredienser: kikærter, thina, olivenolje, sitronsaft, sort pepper og hvitløk.

I noen land er olivenolje ekskludert fra denne listen, men som praksis viser, er dette ikke helt sant. Uten den er tekstur ikke så delikat, og det er umulig å oppnå ønsket konsistens. Selvfølgelig blir vann ofte tilsatt der kikert er kokt, men så viser hummus seg å være mer vannaktig enn fet..

sveiset нутDessuten kan du til og med legge til smør til kokte kikærter. Deretter vil han få en mildere smak og lettere å binde seg til sliping. Derfor forsøm ikke olivenolje, legg det skånsomt, ca 150 ml per halv kikærtepanne.

Et annet viktig tips er å lage hummus bedre fra varme kikærter. Så krydder vil få en mer uttalt smak, tekstur vil være rett og slett fantastisk..

Ofte kikærter etter tilberedning uten peeling. Denne prosessen er svært arbeidskrevende, men det kan omgåes hvis kikærter blir grundig tilberedt og grundig malt med en blender..

Så, en annen viktig ingrediens er Thina. Ikke alle elskeriene i vårt land, han er kjent.

Det er en tykk, oljeaktig pasta laget av unge sesamfrø. Det kalles også sesam eller tahini pasta. Mange sauser er basert på tynn.

På hyllene til moderne supermarkeder møtes ikke henne. Så må du se etter det i de arabiske butikkene.

Selvfølgelig kan du prøve å lage mat uten det, og det vil også være deilig, men det blir ikke hummus lenger. Så, hvis du ikke kunne få det, prøv å lage det selv..

Stek ett glass ung sesam og en liten jeera i en varm stekepanne uten å legge til olje og gni den godt i en mørtel med oliven eller sesamolje til glatt.

Den neste grunnleggende ingrediensen er sitronsaft. Her, selvfølgelig, et spørsmål om smak, men i det minste trenger du å bruke en hel sitron, men du kan også 1,5 – 2 sitroner.

Kikærter er en veldig lumsk ingrediens. Det er en rekke faktorer som betyr noe: nivået av klorering av vann i din region, erter, hva været er som i dag eller et annet uforutsigbart øyeblikk, kan lage kikærter fra 2 til 6-8 timer.

Hell vannet tre ganger mer enn de erene som er tatt. I prinsippet vil en kopp peas være nok for en del hummus..

Svart pepper og hvitløk er de siste grunnleggende ingrediensene. Forholdene her gir ingen mening å spesifisere, det avhenger bare av dine smakpreferanser..

Men vær så snill å ikke begrense deg til disse krydder. Jo flere varianter av krydder, desto rikere er smaken du får.

Men velg dem klokt. For eksempel er Zatar Israels mest kjente krydderblanding, som er ideell for alle typer belgfrukter..

Koriander, bakken ingefær, spidskommen, godt malt koriander og så videre. Alt dette vil bare forbedre din matbit..

Alle disse ingrediensene kan ikke utelukkes fra noen oppskrift på hummus, men deres antall og proporsjoner kan variere.

Nyttige egenskaper og skade

fôr еврейской закуски к столу

Hummus har blitt en veldig populær rett blant vegetarianere, da den er rik på mettet protein, likt i sammensetning for dyr. I tillegg har den et stort antall nyttige egenskaper, på grunn av sammensetningen og ingrediensene:

 1. Unikke flerumettede fettsyrer som fjerner kolesterol og arbeider for å redusere vekt og senke blodtrykket;
 2. Vitaminer som tilhører gruppe B, nemlig B1, B4 og B5, som regulerer nivået av sukker i blodet, hjelper de endokrine og kardiovaskulære systemene, stimulerer hjernens aktivitet og er ansvarlige for genetiske prosesser.
 3. Folsyre, som er uunnværlig for proteinbiosyntese for immunsystemets funksjon og benmarg, bidrar til en bedre absorpsjon av B-vitaminer;
 4. Plant fiber;
 5. Molybden, mangan og jern er viktige sporstoffer;
 6. Tryptofan – den viktigste aminosyren som er involvert i syntesen av “hormonet av lykke” – serotina;
 7. E-vitamin inneholdt olivenolje;
 8. Kalsium – i sesamolje;
 9. Vitamin C fra sitronsaft.

Når det gjelder alt dette, er hummus et pantry av næringsstoffer og mineraler, en usedvanlig sunn parabolen. Det er bare det kan ha negativ innvirkning på figuren din, da den er veldig høy i kalorier (300-400 kcal). Pluss pita brød, tortilla eller chips som det serveres. Derfor er det en helt ikke-diettrett..

I videoen nedenfor ser du ikke bare oppskriften på denne jødiske pastaen, men også for å lære mer om de fordelaktige egenskapene den har:

Klassisk oppskrift med kikærter og tahini
Hva такое хумус и с чем его едят: состав, польза, рецепты
ingredienser Antall
chick-ert 1-2 glass
tahini fra 2 til 4 spiseskjeer
Sitronsaft en eller to sitroner
Hvitløk fra en til fem tenner
Olivenolje 150 ml per halv kikærter
smør på vilje
velsmakende å smake
Jordet Tørket ingefær å smake
paprika å smake
Cilantro (finhakket) å smake
Tilberedningstid: 480 minutter Kalorier per 100 gram: 340 kcal

Du kan legge til friske urter, agurker, revet ost eller stekt sopp etter smak.

Fremstillingsskjema:

 1. Skyll kikærter og suge det over natten. I et varmt rom om morgenen kan han få en litt sur lukt og bli dekket med hvitt skum. Ikke vær redd for dette, men bare skyll det med rennende vann;
 2. Kok kikærter til helt kokt slik at det blir mykt og huden lett kan fjernes. Salt nær slutten av matlagingen;
 3. Drenke vann. Du kan legge litt på bunnen av pannen for en mer delikat tekstur av hummus;
 4. Varm og hakk de nødvendige krydder, klem hvitløk
 5. Bland kikærter, hvitløk og krydder, du kan legge til litt smør, slip alt med en blender. Husk at kikærter må være varme;
 6. Tilsett olivenolje, sitronsaft og sitronsaft. Grind igjen til glatt. Du kan legge hakkede greener.

Hummus er klar! Kan serveres med pitaost, urter og hakkede oster.

Vi anbefaler å se videoen, som beskriver i detalj prosessen med å lage hummus og gir anbefalinger for innsending:

Lentil Hummus Oppskrift

For å lage hummus er det ikke nødvendig å kaste alle butikkene på jakt etter kikærter. Du kan bruke en hyggelig erstatning ved å lage hummus fra grønn eller rød linser.

ingredienser:

 • 1,5 kopper rød (grønn) linser;
 • 2 fedd hvitløk;
 • Juice av en sitron;
 • 4 ss olivenolje;
 • 2 ss te;
 • Persille, salt, krydder etter smak.

forberedelse:

 1. Hell linsene med en liter vann og kok til klar (40-45 minutter ved lav varme). Resterende vann skal ikke dreneres. kult; brygge чечевицу
 2. Grind med hvitløk, persille; slipe
 3. Tilsett sitronsaft, olivenolje, salt, pepper og krydder etter smak. Hell inn масло
 4. Rør og bland med en blender; Vi blander со специями
 5. Kan serveres med spisskummen, i tillegg vannet med olivenolje og dekorert med greener.. ferdig паста

Selvfølgelig er dette ikke en ekte hummus, men en helt verdig erstatning..

Andre matlagingsoppskrifter

For å diversifisere hovedproduktene kan du lage hummus fra courgette, som også har en rik, hyggelig smak.

Finhakk fersk kucchini, hvis huden er tykk, er det bedre å kutte den. Bland dem med sesam eller tehina, hvitløk, zira.

Tilsett olivenolje, sitronsaft, salt, pepper og krydder etter smak. Alt dette er malt av en blender for å oppnå en homogen, ikke veldig tykk masse.

Tomater, gresskar, nøtter, tofu eller mandler kan brukes som basis. Med disse produktene får du også en interessant smak av alternativ hummus..

Hvordan og hva å spise denne jødiske snacken?

Tradisjonelt serveres hummus med pita – arabisk kake. I mange land er det enda forbudt å skje hummus med en skje.

Pass på å komme av et stykke pita, rullet opp og skutt.

Pete kan erstattes med noe tortilla eller pitabrød, og på enkelte steder serveres en tallerken med chips..

Hummus er lagt ut på en tallerken, en utsparing er laget i midten, hvor en liten olivenolje er strømmet, alt er sprinklet på toppen med krydder og grønnsaker. Ofte dekorert med nøtter eller revet ost. Pita eller tortilla serveres på en egen plate.

khachapuri с сыромVi tilbyr deg å lage khachapuri. Det er tilfredsstillende, og du kan trygt ta det til jobb. Khachapuri med ost: fotooppskrifter av berømte flatekaker. Enig, markedet khachapuri til hjemmet er veldig langt.

Ser på georgisk mat, vi kan ikke passere chanahiene i potter. Veldig velsmakende parabolen. Les hans oppskrifter her.!

Er du for lat til å lage mat i dag? Vel, så er det tid lat kål. Du vil raskt takle en slik oppskrift. Lykke til!

Hummus er ofte fylt med grønnsaker som zucchini, aubergine, gresskar eller søt pepper. En annen hummus brukes som en saus til kjøtt, fiskeretter eller salater. Han gir dem en krydret orientalsk smak..

Hummus går bra med ulike viner og brennevin.

Dette er en veldig populær orientalsk tallerken som har forskjellige varianter av matlaging, en rik gammel historie og nyttige egenskaper, brukt som en separat tallerken eller som et tillegg til andre.

I alle fall har den en unik rik smak som du ikke kan glemme og hvem du vil fylle kostholdet ditt..

Prøv å overraske gjester med en uvanlig tallerken, å ha kokt hummus med stekt hakket kjøtt!

Vel, det er bare deilig!

Og her er videooppskriften på denne originale kjøttfulle mousseen:

Loading...