Adzhar-stil khachapuri recept: matlagning detaljer med bilder

Förberedelsen av denna autentiska maträtt kräver strikt efterlevnad av detta recept..

Det är en platt kaka gjord av osyrad deg, som är gjord i form av en båt och fylld med olika typer av ost (Suluguni, Imeretinsky), i mitten av vilket är ett ägg och en stor mängd högkvalitativt smör.

Ät denna maträtt med händerna, bryt av bitar av deg från kanterna och doppa den i en krämig fyllning.

Khachapuri: Ursprung och sorter

Khachapuri är en klassisk georgisk maträtt vars ursprung går tillbaka till nordvästra Georgien..

Nu serveras inte bara traditionellt vid ett bord för festliga måltider, utan också en ledande plats i menyn på många restauranger och kaféer i Georgien..

Bokstavligen översatt som “hacho” – cottage cheese, “puri” – bröd.

Moderna versioner har ett stort antal av de mest varierade fyllningarna: med olika typer av ost, med stekt ost, med malet kött, även med fisk.

Beroende på påfyllningen ändras också produktens form och dess namn..

lasagneOm du är nöjd med degen kommer du säkert att tycka om nästa artikel. Enkla lasagne recept hemma. Överraska dina nära och kära med kulinariska färdigheter!

Hur man bakar makrill i folie i ugnen, kan du läsa här. Mycket användbar och relevant!

Kan du laga smuligt ris? Om du alltid har drömt om att lära dig, men du hade inte tillräckligt med tid, nu kan du göra det. Denna artikel innehåller de viktigaste rekommendationerna och tipsen för korrekt förberedelse av risflingor. Och låt varje ris vara åtskilda.!

I varje region i Georgien är dess egen matlagningsvariant: Adzharian – i form av en båt med flytande chkinti queli-fyllning, Imeretin-varianten stängd, har en rund form, Mingrelian – dessutom sprinklad med ost från ovan för att laga Rachas – de använder bönor och rökt kött, skum formade vikta kuvert. Massalternativ!

Varje bergsområde har sina egna sorter av Khachapuri: Imeretinsky, Megrelian och Adzhar.

Vi kommer att överväga det sista alternativet med en detaljerad beskrivning av receptet och ge användbara tips för matlagning hemma.

Adzhar-stil khachapuri steg-för-steg recept
receptet хачапури по-аджарски: тонкости приготовления с фото
ingredienser Antal
vetemjöl 1 kg
socker tesked
salt tesked
vegetabilisk olja matsked
mjölk och vatten ett glas
torr jäst matsked
Suluguni (kan ersättas med Adygei-ost) ungefär ett kilo
kycklingägg 10 stycken.
smör 200 g
Tillagningstid: 120 minuter Kalorier per 100 gram: 315 kcal

Khachapuri är Georgiens visitkort. Serveras som en separat maträtt med en sallad av färska grönsaker och ett glas bra georgisk glass.

Ät varmt med alla medel, så att smöret blötläggte ostpåfyllningen och blandade med äggulan, bryt av en bit av “båten” och skrapa upp den krämiga äggfyllningen.

Allt, jag kan inte vänta med att prova dem!

Steg-för-steg recept med ett foto av georgisk khachapuri Adzhar:

 1. Det första steget är att sikta mjölet så att den resulterande degen är så fluffig och mjuk som möjligt. mjöl
 2. I siktat mjöl, gör en liten depression och häll i vätska (mjölk utspätt i lika stor mängd med vatten); jäst
 3. Häll bakarens jäst, socker, salt, en sked stor vegetabilisk olja; Fyll молоком
 4. Knippa den snygga degen så att den håller fast i händerna, lägger till rätt mängd mjöl, rullar degen i en skål och täcker med en handduk. deg
 5. Sätt degen på en varm plats utan utkast;
 6. Låt oss göra fyllningen: Demontera osten i fibrer eller gnugga, tillsätt en liten mängd vatten för att bilda en uppslamning. fyllning
 7. När degen fördubblas i storlek, dela den i 10 lika delar;
 8. Rulla upp bollarna och platta dem i en platt tårta, klistra sedan kanterna, vik dem som en klännings ben och ge degen en djup båtform med utsträckta kanter. leksak båt
 9. Lägg en stor del av ostpåfyllning inuti båten och lägg den omedelbart i den röda hetugnen till en genomsnittlig nivå (så att fyllningen griper och båten är jämnt bakad) i 15 minuter; fylla серединку изделия
 10. Efter den angivna tiden, ta ut khachapuri och häll i varje ägg (råa ägg ska kokas före kokning);
 11. Återställ bakplåten till ugnen för bokstavligen 2 minuter, under vilken tid kommer proteinet att ta tid att curl upp, och äggula kommer att förbli flytande;
 12. Överför de resulterande äggbåtarna till en vacker platt skål och på varje ställe ett smör till smak. utelämna масло
 13. Doppa degen bitar i fyllningen och ät, stäng dina ögon med nöje. Här är de så läckra, det här är äkta Adzhar-stil khachapuri! äta блюда Klar gjort хачапури по-аджарски

Användbara tips kockar

Det är inte nödvändigt att använda Imereti-ost för att göra ostpåfyllning, det kan med framgång ersättas med färsk Mozzarella. Se till att mängden vatten i påfyllningen var mindre, eftersom Mozzarella-ost själv är ganska våt..

Om det inte finns lite tid att laga khachapuri eller om du inte vill röra med deg kan du använda färdigt puffdekor, bara välj med närvaron av jäst – puff-jäst. Från denna deg blir det lättare att bilda djupa båtar, fyllningen kommer inte att strömma in i matlagningsprocessen..

Adzhar deg för khachapuri kan också knådas på yoghurt eller klassisk kefir, se till att det inte är för kallt, detta kan förhindra att jäst flödar och degen kommer inte att stiga.

Om osten för påfyllningen var mycket salt (till exempel ost) – du kan suga den i kallt vatten. För att göra detta sätter du osten i vatten i en timme och dränerar sedan efter behov – upprepa.

Båtsidorna är lätta att formas på bordet, förpackning dem med ett halm som en handduk, jämnt sträcker kanterna till sidorna.

Många är rädda för att använda råa ägg i matlagning på grund av salmonella. För att eliminera alla möjliga risker, förskölj råa ägg noga innan de körs under rinnande vatten och häll sedan kokande vatten över ägget och torka av med en ren handduk..

De viktigaste råden: laga mat med kärlek, då alla dina måltider kommer att bli framgångsrika, och familjen atmosfären är gynnsam..

Tja, nu föreslår vi att du lägger dig ner bekvämare och ser ett video recept för aptitretande khachapuri i Adjara stil: