Hur man brygger te Pu-erh hemma

Produktionen av teet härstammar från 1800-talet, då en representant för Tang-dynastin regerade på den tibetanska platåen. I Europa blev pu-erh te bara känt under 20-talet, när Kina upphörde att vara ett slutet land. Detta te till denna dag anses vara den mest populära och värderade över hela världen.. te пуэр как выбрать Pu-erh te har namnet på staden – Pu-erh, där temarknaden har utvecklats från urminnes tid. Pu-er är Kinas legendariska och stolthet i mer än tio århundraden, och anses vara valet av äkta gourmeter. Pu-erh te har en raffinerad smak och många sorter..

Teens popularitet ligger i dess speciella egenskaper. Han krediteras med “livlighet”, med andra ord enzym, eftersom jäsningen inte stannar i plantans löv..

Te och dess sorter

Teblad kallas maocha. Efter att ha samlat dem måste de ångas och lagras under vissa förhållanden under en hel månad. Pu-erh har två huvudvarianter – shu och sheng, som i sin tur kan ha många sorter. Under de senaste åren har sortimentet av de två huvudvarianterna ökat avsevärt, eftersom efterfrågan på sådant te ständigt ökar.. te видыTvå teorter skiljer sig åt i tillverkningstekniken. Shen Puer – grönt te, som blir gammalt naturligt efter dess primära bearbetning och pressning. Efter en viss tid förbättras kvaliteten. Kvaliteten på Shen Pu-erh påverkas också av att vissa villkor för lagring av te före åldring följs. Puerh Shu – svart te, åldras konstgjort. För att få en sådan sort är den förfuktad med riklig fukt, och sedan täckt med en trasa. Denna procedur aktiverar jäsningsprocessen, som liknar vin eller kefir. Oavsett graden skiljer te sig i råmaterial och i den framställda formen. För råvaror – det kan vara småbladiga och stora te, kan blandas eller tillverkas av råvaror från det berömda tehuset. Te produceras i pressad form och i lös, i klumpar och mandarin finns också ett harts av tepuer. I detta fall har pressat te en mängd olika presspiller och pellets, bon och tegel..

Subtiliteter av te val

Man tror att högkvalitativ Pu-erh inte kan väljas av varumärkesproducenten, eftersom en kraftfull produktion sannolikt blandar råvaror för att anpassa smak. Denna typ av te bör väljas utifrån eftersmak, men inte alla förstår det, till det bästa av sin passion för cigaretter eller mat, med smakförstärkare. I avsaknad av speciell kompetens och erfarenhet rekommenderas te ceremoni mästare att uppmärksamma:

 1. Höga berg;
 2. Ålder av trädet;
 3. Skördfrekvens
 4. Skördstid;
 5. jord;
 6. Väderförhållanden;
 7. Förvaring och jäsning.

Som med något te är höjden av tillväxten av te träd extremt viktigt. Ju högre plantage desto bättre och mer värdefullt blad. Också viktigt är trädets ålder. Det finns träd: valet чая

 1. Från tehagen, det vill säga plantage te. Detta te har en svag eftersmak och har ingen mjuk smak. Detta te har en lägre klass, eftersom träden befruktades med kemikalier;
 2. Mellanklassen. Åldern för sådana träd är upp till 200 år, de utnyttjas inte, liksom planteringsträd. Eftersmaken av te från ett sådant träd är starkare från den tidigare;
 3. Gamla Dessa är träd som är mer än 200 år gamla, från bergssidan. Te som samlas in från ett sådant träd har en stark eftersmak. Te som samlas från gammalt trä har en hög kostnad, eftersom råmaterialet är mycket begränsat i kvantitet;
 4. Wild. Te från vildt, som växer i djungelens djup, bara för sanna finsmakare. På förpackningen har denna typ av te som regel en motsvarande beteckning. Det är överlägset i smak och utmärkt eftersmak. Dess värde är att det odlas utan mänsklig intervention..

Det är väldigt viktigt att veta när te samlas in, så vårkollektionen är av god kvalitet, men bladen som samlas på hösten är mycket bättre än sommaruppsamling..

Val för den genomsnittliga mannen

Tyvärr kan inte alla välja te enligt sådana rekommendationer, eftersom du måste fokusera på andra stunder. Namnlöst – lukten av te. Det ska ha en ljus och distinkt lukt och, beroende på ålder, ha en rökig eller woody doft. Det är viktigt att vara uppmärksam på lukt av mögel – det borde vara frånvarande, liksom andra dofter. Till salu bör Pu-erh-te komma väl packat och lagras på en sval, torr plats utan tillgång till luften. Det är tillrådligt att få den i sin ursprungliga pappersförpackning..

Den långsiktiga tebriket har en rödaktig nyans, medan ung te är grönt. Detta te har en ren svart färg. Tebriketter ska inte innehålla vita eller gula prickar, eftersom de senare är ett tecken på mögel..

Subtiliteterna av hemteceremoni

hur заваривать чайAllmänna rekommendationer för att brygga pu-er hemma, koka ner på det faktum att det inte kan bryggas i lergods, såväl som flera gånger i rad. För att brygga te passar glastepot. Före bryggning sköljs behållaren med kokande vatten, liksom alla diskar som deltar i teceremonin. Före bryggning måste bryggningen sköljas ordentligt under varmt vatten för att eliminera olika föroreningar. Efter bryggan torkas i en grill, men inte överkokt. Vatten från vattenförsörjningen är ett tabu. Lämplig filtrerad vätska bringas till kokpunkten + 95 ° C. Den första bryggan varar i 2 minuter. Den beredda ingrediensen hälls i en behållare och fylls med vatten med en temperatur av +90, då är det nödvändigt att tömma vattnet. Andra gången hälls ångblad med en ny del kokande vatten, de insisterar ytterligare 2 minuter..

Hur man brygger Pu-erh på rätt sätt: Påverkan av form på processen med tebryggning

Mästare av teceremonin rekommenderas att brygga te i gott humör med fullständig sinnesro, eftersom det påverkar smaken av te. För att brygga te är det viktigt att välja en lämplig maträtt. Förberedd dryck förbrukas företrädesvis när temperaturen når + 45 ° C. Te bryggning, beroende på formuläret, har sina egna egenskaper:

Tryckt te, nämligen – i form av en pannkaka eller platt bröd, behöver du:

 • Att bryta sig bort från den totala delen, i sammanlagt bör den vara ca 5 gram. Det är viktigt att bryta te mycket försiktigt för att inte bryta kronbladet, eftersom det påverkar smaken av bitterhet när man dricker te.
 • För bryggning, förbered vatten + 80С / + 95С;
 • Värm upp disken i förväg och tvätta bryggen två gånger med varmt vatten;
 • Sätt den färdiga delen av te i tekanna, fyll den i 30 sekunder, dränera sedan och häll igen med tillräckligt med vatten för att täcka alla koppar. Te kan startas endast 15 minuter efter bryggning..

Puerte är bra i smak och arom, så du måste brygga det:

 • Rengör tebladen rent med varmt vatten.
 • Sätt 2 tesked te i tekanna, för en stark dryck – 4 skedar puer;
 • Lämna bryggt te i 15 minuter.

Pu-erh te är väldigt bekvämt när du brygger, för det här behöver du:

 • Skölj teet försiktigt och knåd det, men bryt inte kronbladet så att det inte finns bitterhet;
 • Häll kokande vatten (ca + 90s) och insistera på 5 minuter.

puer брикеты

Egenskaper av Puerh Resin och dess bryggning

Puerh harts är ett koncentrat av teblad. Gör det väldigt mödosamt och svårt. Det här är en väldigt rik dryck som har en ljus arom med träiga nyanser och en mycket djup smak.. ceremoni чаяKinesiska läkarna är säkra på att Pu-harh-harts tenderar att lätta på en baksmälla, hjälper till att städa och stärka blodkärlen. Den beredda drycken av ett sådant harts har en lugnande effekt, bidrar till förbättring av resistens mot fysisk och moralisk stress utan att utsätta kroppen för fara. För att korrekt bereda en drink från Pu-erh-harts är det nödvändigt att framställa en behållare i vilken 2 produktgranuler med 0,5 gr vardera är placerade. vardera. Fyll sedan dem med filtrerat vatten med en temperatur på + 95C. Drycken kan konsumeras efter att den har bryggats i 4 minuter. Du kan brygga te från harts Pu-erh tills den senare är helt upplöst..

Drinkteknik

Den här speciella drycken ska inte användas med godis och andra bakverk. Socker berövar te av unikhet, mångfacetterad smak och användbarhet. Det är viktigt att ta te endast nyberedd, det är absolut omöjligt att överdriva bryggning i mer än en timme. Ju längre teens åldrande, desto mer lignar teet gift. Du borde veta ju högre kvalitet, desto mindre behöver du brygga den. Om du ger mer tid att brygga te, blir smaken mer tårta. Ju oftare te bryggs, desto mindre blir det mer koncentrerat, medan aromen blir rikare. I genomsnitt kan den första bryggan vara 40 sekunder, andra gången te bryggas i cirka 50 sekunder, den tredje bryggan är 60 sekunder, den fjärde är 2 minuter 30 sekunder och de sista 3 minuterna.

rullar калифорнияHur man lagar rullar hemma. Vilka typer av rullar finns och vilka produkter kommer att vara till nytta för dig för hemlagad sushi. Vet du hur man lagar torskfiskkakor? Läs hur man lagar maträtten, vilka hemligheter du behöver veta. Vet du redan hur man odlar en avokado från ett frö? Är det möjligt och funktioner och bryr sig om aligatorpäron. Allt i vår artikel.

Fördelar och effekter av pu-erh te

Drycken hjälper till att förbättra tydligheten i tänkande och medvetande, har rengöringsegenskaper. Det har en uppfriskande effekt, vilket är en obestridlig konkurrens för kaffe. Tack vare användningen av te kan Pu-Erh justeras:

 1. spjälkning;
 2. metabolism;
 3. Blodcirkulation och blodtryck
 4. Kolesterol nivå;
 5. Socker nivå;
 6. Hudens tillstånd.

Teets kemiska sammansättning har en positiv effekt på hela kroppen, eftersom den innehåller:

 1. Alkaloider, bland dem teobromin, thein och teofyllin. Tack vare honom har te en tonisk effekt, bidrar till det aktiva arbetet i hjärnsystemet, närmar kroppen med syre, dilaterar blodkärlen och kan generellt förbättra den totala tonen i människokroppen..
 2. Vitaminer av grupperna A, C, E, P;
 3. Mineraler – zink, kalium och fluor, mangan och krom;
 4. sateen, som bildas i jäsningsprocessen. De har en fördelaktig effekt på kroppen av människor som lider av hjärt-kärlsjukdomar, hjälper till att motverka utvecklingen av stroke, lägre kolesterol.
 5. Aminosyror;
 6. sackarider;
 7. Fenolföreningar, nämligen katekiner, fenolsyra och anthocyaniner. Dessa element har antibakteriella egenskaper och anti-cancer effekt..

Försiktighet vid användning

Puer har ingen kontraindikationer, men bör vara försiktig med personer som lider av högt blodtryck. Ta inte drycken på tom mage, eftersom det aktiverar utsöndringen av magsaft, vilket leder till halsbränna och magont.

Användbara tips

Pu-erh är ett ganska dyrt te. Det anses fortfarande vara ett läkemedel i Kina. Dess egenskaper bekräftas av studier som genomfördes i Frankrike och Japan. Det bör noteras att läkarna från buddhistiska klostren anser att te är mystiskt, eftersom en viss Puerh är vald för varje patient enligt himmelska kroppar och andra egenskaper. För att skilja Pu-erh från en falsk måste du brygga den – 3g / 125 ml kokande vatten. Brew för kvalitetskontroll infunderas i ca 5 minuter. Under denna tid är färgen på drycken synlig. Om det är väldigt mörkt, nästan ogenomskinligt, så är det här en riktig Puerh, som kommer att ha storhet och lite bitterhet. Tebladet ska vara svårt, och smaken är lite jordnär, men inte surt..

Loading...