Hur man lagar aza på tatar: recept med foton

Varje nation har sina egna kulinariska traditioner och deras favorit- och vördnadsfulla livsmedel, recepten som överförs från föräldrar till barn..

Men det händer ofta att en viss nationell maträtt blir en global skatt. Sådana unika rätter inkluderar till exempel Oliviersalat, kyckling med karrysås och, naturligtvis, grunderna i tatarisk stil..

Lite historia av maträtten

Azu är kanske den mest kända skålen i tatariska köket. I förberedelsen används kött med tillsats av grönsaker..

Tatar köket kännetecknas av ett överflöd av läckra kötträtter, vilket inte är överraskande om vi kommer ihåg att förfäderna till detta folk var nomader, och huvudämnet i deras kost var kött.

När det gäller grunderna är själva skålens namn nämligen mycket gammalt, eftersom man tror att det kommer från ordet “azdyk”, som översätts från tatariska som “mat”. Och från persiska språket “azu” är översatt som “köttstycken”. Vad är i allmänhet också mat.

Receptet för att förbereda grunderna som har nått vår tid är dock inte så gammal. De viktigaste ingredienserna i denna maträtt är potatis och syltade gurkor, och dessa grönsaker, som du vet, dök upp i Europa för inte för länge sedan.

Men även 200-300 år är det inte en kort tid, för vilken skålen blev populär, och resan började i olika nationer, och många tillägg, förändringar och till och med uppgraderingar uppstod i receptet. Men det traditionella Azu-receptet på tatar är inte heller glömt..

Traditionellt (klassiskt) recept
hur приготовить азу по-татарски: рецепты с фото
ingredienser Antal
Kött, helst nötkött 0, 5 kg
Potatis (medelstorlek) 6-7 delar
morötter 1 st
lök 2 medellök
Pickled gurkor 2 stycken
Färska tomater 2-3 stycken
ghee 200 gram
Köttbuljong 200 ml
Kryddor och salt att smaka
Tillagningstid: 150 minuter Kalorier per 100 gram: 164 kcal

I enlighet med detta recept är skålen gjord av kött, vanligtvis används nötkött, mindre vanligt lamm eller hästkött. Men inte kyckling, och absolut inte fläsk, vilka muslimer inte äter.

Dessutom, för framställning av azu används kittel. I det tatariska köket lagar man olika rätter, kokar, gryta och steka. Gjutjärnskål är bra genom att du samtidigt kan steka och steka en stor mängd olika produkter.

Processen att göra ett steg för steg recept aza i Tatar med ett foto:

 1. Klipp köttet i avlånga skivor storleken på ett finger; Vi skär мясо
 2. Lök skuren i halva ringar och syltade gurkor och morötter i små bitar. Skala tomater med kokande vatten och skära fritt från skalen; lök и морковь
 3. Det är bra att tända en kittel och steka kött i smält smör. Det rekommenderas att göra detta med tillräckligt hög värme så att en skorpa snabbt uppträder på bitarna och köttet inte har tid att ge juice. Ta sedan bort köttet på en tallrik; yngel мясо
 4. Tillsätt mer olja till kittel och stek lauk; yngel лук
 5. När lökan är gyllene, ta köttet tillbaka till kålrullen, tillsätt morötter, salt och kryddor från en blandning av paprika, mixa bra och skicka tomater till kött och lök. tillsats помидоры
 6. Sedan lite, ständigt rörande. Det är inte nödvändigt att stänga locket, det kommer att ge möjlighet att förånga från tomaten för mycket fukt. Tillsätt köttbuljong till kittel och fortsätt att simma under locket tills köttet är helt kokt. Vi skär картофель
 7. Medan köttet stewes, koka gurkor i en liten mängd buljong, skalla och tär i potatis och stek den i smält smör; knåda в блюдо огурцы
 8. När köttet är klart, tillsätt gurkor och potatis till det, rör och simma ytterligare 10-15 minuter; tillsats картофель färdig блюдо
 9. Stänk den färdiga azaen med en blandning av finhackad vitlök, persilja och koriander.. foder азу на стол

Processen med att laga maträtten är stegvis stegvis, men värt det. Skålen visar sig överraskande välsmakande, aromatisk, och köttet är saftigt och ömt.

Och nu titta på videon, som visar alla steg av att laga denna näringsrika kötträtt:

Moderna sorter av azu i tatariska

De säger hur många hemmafruar, så många recept. Och nu finns det många sorter av denna maträtt. Ibland är bara huvudingredienserna, som kött, gurkor och potatis, vanliga för dem..

Och även det är inte alltid fallet, till exempel finns det recept på azu från fisk. Den är beredd på ungefär samma sätt, men i stället för nötkött tas fiskfiléer, vanligtvis röda. Och köttet för grunderna används mycket olika: kyckling, kalkon, kanin, fläsk.

I ett antal recept ersätts ghee med solros, färska tomater med tomatpasta och en blandning av paprika med skarp adzhika. Tillsammans med lök sätts ofta morötter och ibland till och med russin..

Denna maträtt blir inte värre, utan tvärtom förvärvar nya smaker..

Framsteg står inte stilla, det finns olika tekniska innovationer och anordningar som underlättar kockens svåra arbete. Så, många moderna hemmafruar är glada att laga mat i en långsam spis..

Azu i tatarisk stil lamm i en långsam spis

Sammansättning av produkter:

 • Kött (lammskuld) – 0,5 kg;
 • Potatis – 5-6 delar;
 • 1 lök
 • Morötter – 150 gram;
 • Pickled gurkor – 2-3 stycken;
 • Raisin – 150 gram;
 • Vitlök – tre skivor;
 • Vatten – 2 koppar;
 • Tomatpasta – 2 matskedar;
 • Solrosolja;
 • Salt och kryddor (peppar, lövblad och så vidare).

gås в духовкеTa hand om semestermenyn i förväg. Hur man lagar en semestergås i ugnen: recept och tips. Koka med kärlek!

I nästa artikel hittar du underbara recept för köttsoufflé, som snabbt och enkelt bereds..

Unn dig själv din favorit, Raffaello kaka. Läs steg-för-steg recept här. Ja, mycket kalorier, men inte varje dag lagar du det. Ibland har du råd, för det är mycket roligt!

preparatet:

 1. Tärna köttet, morötterna och potatisen, finhack löken;
 2. Häll oljan på botten av multikökan och stek köttet tills det är skarpt;
 3. Sätt grönsakerna och stek dem med köttet i 5-10 minuter;
 4. Utan att ändra stekningsläge, lägg till gurkor, steka i ytterligare 2 minuter och stäng av långsam spis.
 5. Sätt i kött och grönsaker potatis, tomatpasta och russin, och även kryddor och vitlök, hoppas över vitlökspressen. Rör grönsaker och kryddor, tillsätt vatten och salt;
 6. Stäng locket och laga grunderna i 1 timme i det läge som är avsett för beredning av flytande rätter..

Detta är förstås inte en klassisk azu i tatariska, men utan tvekan en god och näringsrik maträtt..

Vi rekommenderar att du tittar på videopreceptet, som använder en långsam spis.

Endast i stället för fårkött i receptet kommer det att vara traditionellt för denna skålen.

Hostess tips

 • Om det finns en önskan att laga grunderna i enlighet med det traditionella tatariska receptet, men det inte fanns någon kittel i köket, kan du använda någon tjockväggig (bättre gjutjärn) panna, till exempel uatnitsa eller en stekpanna med höga väggar. Det är möjligt att förbereda denna maträtt på solrosolja, men den mest utsökta azu erhålls om smält smör används.
 • Saltade (och bättre fat) gurkor bör läggas till disken, eftersom inlagda har en helt annan smak och innehåller ättika;
 • Efter att ha förberett grunderna i tatarisk stil borde man komma ihåg att färska, mjuka platta kakor blir det bästa tillägget..

Azu på tatariska är en utsökt maträtt som är riktigt populär.

Med en lång historia har den inte förlorat sin överklagande idag. Dessutom är traditionell mat en viktig del av folkens kultur, och bekantskap med den här kulturs kulinariska sida kan inte bara vara informativ men också trevlig..