Hur man lagar bukvete snabbt och gott

Det är osannolikt att det blir mer populärt, och samtidigt, gröt mer älskat än bovete. Det är nästan omöjligt att föreställa sig en daglig ration utan det, så att höja priserna för den här spannmålen orsakar alltid en sådan röra.

Dessutom är bovete mycket användbar – det innehåller mycket vitaminer, järn, fibrer och essentiella aminosyror.

Den har sin egen karaktäristiska smak, som inte kan förväxlas med någonting, men någon produkt kan vara ännu bättre om du lagar det på den mest framgångsrika sättet och känner till hemligheterna i matlagningen..

Läckra recept

Det verkar som om det kan vara enklare än att laga bovete gröt – hällde spannmålen med vatten i rätt proportion, saltad och näringsrik maträtt är klar. Men det tycktes bara vara att bukvete lätt kunde visa sig nästan smaklös och överkokt eller tvärtom underkokt. Den mest klassiska versionen av läckra gröt ser lite annorlunda ut..

Klassisk bovete gröt
hur быстро и вкусно приготовить гречку
ingredienser Antal
bovete gryn 1 kopp
rent vatten 2 glasögon
smör 50 g
salt att smaka
Tillagningstid: 40 minuter Kalorier per 100 gram: 150 kcal

Först måste du sortera ut croupen och skölja bra i flera vatten, och kalcera det sedan i en torr stekpanna tills den knäcker..

tvätta

Många vägrar från detta skede och omedelbart häller bokhvet i vattnet, men det här är ett misstag, för det är den rostade bokhvet som ger gröt en speciell doft och smak..

att antända

Det är bäst att laga bokhvet i en kittel eller i en kastrull med en tjock botten, eftersom jämnt fördelad uppvärmning gör disken ännu bättre. Beredda grillar ska hällas med vatten och skickas till hög värme tills det kokar, då skall den framtida gröt saltas, smaksättas med smör och lämnas för att brinna över en liten eld i femton minuter..

lägga till масло

Därefter måste du ta bort pannan från kaminen och linda den med en varm filt och lämna den i minst 40 minuter under ett slutet lock. Under denna tid absorberas alla vätskorna äntligen in i croupen, och den kommer helt att infiltrera.

gröt готова

Naturligtvis kan bovete köras inte bara på vatten utan också på mjölk – det är väldigt gott. Algoritmen för matlagning är densamma, om du vill göra en smula gröt, ersätta vatten för mjölk, men det finns också möjlighet att laga viskös bokhveisgröt med mjölk.

gröt

Bokhete gröt med russin

Ingredienser krävs:

 • 1 kopp bukvete groats;
 • 2 koppar mjölk;
 • 2 glas rent vatten;
 • 50 gr. smör;
 • en handfull russin;
 • salt och socker efter smak.

Tillagningstid: ca 40 minuter.

Kaloriinnehåll: ca 180 kk / 100 gr.

Bokhvet måste plockas och sköljas och hälls sedan i saltvattnet koka och koka igen allting, och minska värmen till ett minimum, täcka pannan med locket och koka gröt i 20 minuter.

Därefter häll varm mjölk i pannan och tillsätt smör, tillsätt russin och socker, koka gröt över låg värme, stäng av det och lämna i 15 minuter under locket. Tasty gröt är klart!

Bovete med ägg, som kommer att vara ännu näringsrika och rik på protein, och är säker på att bli en av de permanenta rätterna på bordet, kan vara en utmärkt frukost eller middag..

Bokhete med ägg

Ingredienser krävs:

bovete с яйцом

 • 1 kopp bukvete groats;
 • 2 glas rent vatten;
 • 2 ägg;
 • 50 gr. smör;
 • salt till smak.

Tillagningstid: ca 40 minuter.

Kaloriinnehåll: ca 220 kk / 100 gr.

Beredda på vanligt sätt bör bokhvet hällas med vatten och skickas till hög värme tills den kokas, tillsätt sedan salt, stäng kåpan tätt med lock och låt gröt stå upp i en halvtimme.

Vid den här tiden måste du koka ägget, och här finns en variation – du kan laga dem kokta och du kan mjuka kokar. I det första fallet måste ägget smula och i andra, knäda med en gaffel, och i varje av dem får gröt sin egen speciella smak..

Klar bovete bör smaksättas med smör, tillsätt tillagade ägg och maträtten är klar.

Hur man lagar bokhvet som garnering

sidrätter

Bokhvet är inte bara en separat maträtt, men också en utmärkt rätter för kyckling, köttbullar, korv och jämn fisk. Men du kan göra en sådan garnering med tillsats av vissa ingredienser som vänder smula gröt till saftiga och doftande.

Ingredienser krävs:

 • 1 kopp bukvete groats;
 • 2 glas rent vatten;
 • 1 medelstor lök;
 • 1 medium morot;
 • 3 msk. skedar av solrosolja;
 • salt till smak.

Tillagningstid: cirka en halvtimme.

Kalorivärde: ca 120 kk / 100 gr.

Förbered griterna – sortera, tvätta, antända och häll i en panna med kokande vatten. Salt, häll 2 msk. skedar av vegetabilisk olja, koka upp, minska värmen och koka gröt under locket i 20 minuter.

Vid den här tiden måste du skära lökarna och riva morötterna och sedan skicka dem till stek i vegetabilisk olja tills guldbrun – först lökarna hälls i pannan, sedan läggs morötterna till den. Den färdiga bokhvet blir kvar i stekpannan för rostning och gryta i ytterligare 5 minuter tillsammans. Är klar!

crucian karpKarp i ugnen – recept med foton och stegvis rekommendationer. Flera varianter av denna maträtt.

Hur man lagar utsökt torsk i en långsam spis, läs vår artikel..

Hur man förbereder lax tartare – recept med stegvisa foton och rekommendationer.

Hur man lagar läckra bovete gröt med kött

Bokhete med kött kallas också bokhvet i en köpman stil, och en sådan maträtt kan inte lämna någon likgiltig alls, det är så gott och näringsrikt som ett resultat..

Ingredienser krävs:

 • 1 kopp bukvete groats;
 • 400 gr. fläsk;
 • 2 glas rent vatten;
 • 1 medium lök;
 • 1 medium morot;
 • vegetabilisk olja för rostning;
 • salt och peppar efter smak.

Tillagningstid: ca 40 minuter.

Kalorivärde: ca 250 kk / 100 gr.

Croupen måste förberedas på vanligt sätt, och fläsket i små bitar. Lägg köttet i en panna med vegetabilisk olja och stek tills halva kokt, lägg sedan till finhackad lök och riven morötter och gryta lite mer tillsammans tills grönsakerna är mjuka.

Sedan måste du hälla vatten i pannan, låt det koka och tillsätt bokhvet. Stir, stäng locket och låt disken simma över låg värme tills all vätska har avdunstat..

På detta måste du stänga av värmen och lämna boghveisgröt under locket i ytterligare 10 minuter för att insistera. Skålen är klar!

Vad att laga mat från spannmål i en långsam spis

Den långsamma kokaren gör livet enklare för hemmafruen – ingen anledning att stå vid kaminen och övervaka förberedelsen av rätter, släng dem bara i den här enheten och gör sig redo. Samma sak gäller bokhvede, de klassiska recepten som är lämpliga för multikökare.

gryta

gryta

Ingredienser krävs:

 • 2 multivarice koppar bokhvet
 • 4 flera kokar glas buljong (kan vara från en kub);
 • 200 gr. hård ost;
 • 3 msk. skedar av mayonnaise eller gräddfil;
 • 3 ägg;
 • salt, peppar smak.

Koktid: ungefär en timme.

Kaloriinnehåll: ca 150 kk / 100 gr.

Förberedd bovete bör hällas i skålen med multikökaren, häll buljong, salt, peppar och sätt in önskat läge. Det kan vara “Bovete” eller “Kashi”: det kommer att förberedas i ungefär en timme..

När långsam spis slås av, ta ut gröt och låt det svalna. Rosta sedan osten och häll den i gröt och lägg lite av osten. Blanda sedan i massan av slagna ägg och majonnäs eller gräddfil, sätt den i en smörjd skål med en multicooker och strö över utsatt riven ost. Tillagning på “Baking” -läge i en halvtimme.

I en långsam spis kan du enkelt göra bovete med svamp, vilket blir mycket gott.

Bokhete med svampar

Ingredienser krävs:

 • 1,5 koppar bovete
 • 400 gr. svamp;
 • 2 glas rent vatten;
 • 1 medium morot;
 • 1 medium lök;
 • 1 msk. sked solrosolja;
 • salt, peppar smak.

Koktid: ungefär en timme.

Kaloriinnehåll: ca 230 kk / 100 gr.

Kroppen måste vara förberedd, och svampen skärs i små bitar. Häll sedan smör i skålen på multicooker, sätt läget “Frying” eller “Baking” och sätt svamp och hackade grönsaker i det.

Koka i ca 20 minuter, sätt sedan bokhvet och vatten till den resulterande grillen, salt, blanda och sätt “boghvet” -läget i 30 minuter. När den långa ugnen stängs av, är maträtten helt förberedd.

Matlagningshemligheter

Även under förutsättning att det är ganska svårt att förstöra buckwheatgröt, finns det aldrig en gräns till perfektion, som du bör styras av flera kulinariska tricks:

 1. Aluminium eller emaljerade rätter är inte lämpliga för matlagning av bukvete gröt – det kommer bara att vara gott i tjockväggiga rätter eller till och med i en gjutjärnspanna. Även utyatnitsa kan användas för detta ändamål. Fortfarande bokhveis kokad i krukor.
 2. Efter kokning kokas bukvete på hög värme i några minuter, då måste det sänkas till minimum och koka gröt under ett tätt lock.
 3. Bokhete gröt behöver inte röras under matlagning, annars kommer det att falla ifrån varandra. Korrekt förberedelse innebär att man glömmer denna maträtt på spisen..
 4. Om bokhvet är förberedd för en skål kan du inte tända den i en torr stekpanna, men i en liten mängd solrosolja – det kommer bara att gynna det..
 5. För länge att laga bokhvet är inte värt det, för det blir smaken av det här. Längre matlagning kan inte vara en fullständig ersättning för avdunstning.
 6. Du kan göra bukvete gröt mer doftande genom att lägga en hackad lök till den i matlagningen, helt enkelt genom att kasta den på toppen och inte röra den. Du kan också tillsätta grötorkade svampar huggade i en kaffekvarn: bara ett par stycken.
 7. Bokhete gröt kan göras mycket välsmakande genom att tillsätta (efter matlagning och ångning) stekt lök. Tillsammans med honom måste bukvete bryggas i 5 minuter..

Oavsett hur välsmakande och varierade rätter är från bovete, du kan äta dem inte mer än tre gånger i veckan, annars kommer fördelarna med den här spannmålen att skadas.

Loading...