Hur man lagar läcker gädda bakad i ugnen

Kanske var det gädda som blev prototypen för den gyllene fisken. I ryska sagor, genom magi, utfördes riktiga mirakel. Och själva fisken serverades inte före något bord, men mestadels till kungafesten. Idag kan varje värdinna skämma bort sig och gästerna med en utsökt maträtt..

gädda на блюде

För att allt ska fungera, kommer några tips för att förbereda den kungliga fisken att vara användbar: hur man förbereder den, baka den i ugnen och fyller den.

Och också, vilka ingredienser behövs för en god maträtt, och vad de professionella råder..

Gädda behöver förbereda sig

För att laga en god maträtt måste du först köpa en gädda. När man väljer det föredras ny färsk fisk. Om inte, kan du ta en frystfryst slaktkropp.

Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma gärningarna – en mättad röd färg blir en bra indikator. Slem på skalorna, fiskens gråa tråkiga ögon och en stark lukt, bör sluta att köpa.

När gäddan redan är tillgänglig är det värt att förbereda det för att laga maträtten själv. Vilka steg ska gädden “gå igenom” för att komma till bordet:

 1. Torka först gädden noggrant och rengör vågorna från den;
 2. Saxar för att ta bort gärningarna;
 3. Göt slaktkroppen.

Nu kan du skapa dina kulinariska mästerverk ur det. Förberedelse för fylld fisk, steg:

 1. Gädden ska också tvättas, rengöras och avlägsnas från gallen;
 2. Det är nödvändigt att incisera huden runt huvudet och försiktigt i riktning mot svansen för att ta bort det. (De som tvivlar på att de kommer att kunna utföra ett sådant “trick” bör lämna en remsa av hud mellan gädden tillbaka och huvudet och ta bort det med en skarp kniv).
 3. Flänsarna skärs av saxar;
 4. Skinnet med huvud, fenor och svans ska rätas och läggas åt sidan..
 5. I sista steget rengörs insidan, revbenen och åsarna ur slaktkroppen.

Då kommer gäddmassan att gå in i fyllningen, och den strimlade pälsen blir ett gott mästerverk..

Yummy från ugnen
hur вкусно приготовить щуку, запеченную в духовке
ingredienser Antal
gädda 1 stycke (ungefär från en och en halv till två kilo)
Förpackning av surkräm 150-200 g
lök 2 stycken
citron 0,5 st.
Vegetabilisk olja matsked
Kryddor: salt och peppar att smaka
Tillagningstid: 80 minuter Kalorier per 100 gram: 86 kcal

Den traditionella maträtten i Ryssland är gädda, bakad i ugnen. I detta fall är fisken bäst tillagad helt.

Nu kan du framkalla en beredd fisk. Först smutsas det med kryddor, dras med citronsaft och avlägsnas i en halvtimme på ett kylskåp..

Medan vattendrottningen marinerar, skärs löken i ringar, och sur grädde blandas med vegetabilisk olja (om det verkar som att blandningen är mycket tjock, kan du lägga till vatten).

Lök vattnas med gräddfilssås och läggs ut på formen. En gädda är redan placerad på den, tidigare helt smurt med gräddfil. Återstående lök kan sitta i fiskens mage.

Skålen bakas i 40 minuter, i en ugn uppvärmd till 180 grader.

Den färdiga maträtten kan dekoreras med grönsaker och citronskivor. Denna maträtt kommer att vara höjdpunkten på något semesterbord..

Fylld gädda bakad i ugnen

Det finns många recept för gäddfyllning. Någon föredrar att sätta bokhvet i den, andra som grönsaker, gourmer berömmer fisken med svamp.

Men för att behaga alla, är det bäst att vända sig till ett traditionellt recept och laga en gädda med ris..

För detta måste du ta:

 • Stor gädda – 1 stycke;
 • Långkornigt ris – 200 g.
 • Vitlök – 2 kryddnejlika;
 • Lök – 4 stycken (2 stora lökar och 2 små);
 • Morot – 1 bit;
 • Ägg – 1 stycke;
 • Gräddfil – 40 g.
 • Senap – 10 g.
 • En halv citron;
 • Kryddor: peppar, salt, basilika.

Som nämnts ovan förbereder vi gädda för fyllning. Köttet kan rullas i köttkvarn. En helt gnuggar huden med kryddor och vitlök. Vitlök måste avvisa rester av en viss fiskig lukt.

gädda фаршированнаяKoka sedan riset, salt det till din smak och skölj. Två stora lök att rensa och skära i kuber, rista morötter. Löken går först till pannan, där den är stekt, gulrot, malet fisk och salt läggs till. Därefter blandas fyllningen med ris, ett ägg tillsätts och blandas igen..

Det rekommenderas att torka bakplåten med solrosolja och lägg ut löken som hackats i ringlådor. Hällning görs enkelt: sur grädde och senap blandad.

Därefter fylls slaktkroppen, sys upp, smutsas med hällning, skivad citron sätts på toppen av den och skålen sänds till ugnen. Sådan smaskig bakas vid 180-190 grader. På en och en halv timme tas fatet ut, dekoreras och högtidligt skickas till bordet..

Så att baka gädda i ugnen helt i folie

Mycket öm är en skål bakad i folie. Samtidigt förbereder sig smaskigt, överraskande, snabbt och enkelt.

Ingredienser för rätter:

 • Gädda – 1 stycke;
 • Gräddfil eller majonnäs – 20 g.
 • Kryddor på vilja, salt efter din smak;
 • Hela citronen;
 • Vegetabilisk olja – en matsked
 • Vinäger – 2 matskedar.

Först av allt, häll vatten i en stor djup tallrik och tillsätt ättika till den. En fisk placeras i en sådan lösning i en timme. För det första blir gädden mjukare, och för det andra kommer den specifika lukten att förångas. Då tvättas fisken under en kran och torkas med en pappershandduk..

Kryddor ska blandas, ropa fisken med dem. Stänk därefter med citronsaft och kappa med gräddfil (majonnäs). I buken till gädden kan du lägga några citronskivor och lämna den vackra vattenpipan i 40-60 minuter.

Efter det att oljan är oljad, viks den i folie och skickas till en förvärmd ugn. Maten är beredd 40 minuter vid en temperatur av 200 grader. Kockar rekommenderar 10 minuter före beredskap, rekommenderas en gädda att komma ur ugnen, öppna folien och skicka till bakningen, sänka temperaturen till 150 grader.

En sådan delikatess kan serveras varm och till och med kallt. Förindsmycka med sallad, citronkilor eller oliver..

Gäddfilé bakad med grönsaker i ugnen

Varje semester kommer att dekorera gäddafilé bakad i ugnen med grönsaker. Värdinnorna uppskattar i sin tur sådana godis för receptets enkelhet..

Så måste du lagra

filé щуки

 • Gäddfilé – 800 g.
 • Lök – 1 huvud;
 • Bulgarisk peppar och tomat – 1 styck vardera;
 • Potatis – 2-3 knölar;
 • Ost – 200 g;
 • Majonnäs – en halv burk;
 • Vegetabilisk olja – 3 skedar;
 • kryddor.

Hemligheten med att laga mat, som alla geniala, är enkel. Alla grönsaker skalas och skärs i remsor. Tomatsnipade cirklar, ost gnidad med en stor rivare. Därefter skärs grundigt tvättade gäddafiléer i mellanslagna bitar, kryddor tillsätts och blandas..

Häll smöret, sprida lök i en bageri eller på en panna, sedan ett lager av potatis, som redan finns på det – fiskfiléer, paprika och tomater. Ovanifrån är skålen belagd med majonnäs och beströdd med ost. Skålen går in i ugnen (150-180 grader). En timme senare kommer smaskiga vara redo.

“Tvätta krukan”

Från tidens inhemska, i Ryssland, var läckra rätter tillagade i krukor. Vår “Golden Fish” är inget undantag. Filé med gräddfil anses fortfarande vara den mest utsökta “farmor” receptet.

Vad ingår i det:

 • Gäddfilé – 0,5 kg;
 • Potatis – 5 knölar;
 • Lök – 1 huvud;
 • Morötter – 1 stycke;
 • Gräddfil – 350 g.
 • Kryddor: peppar och salt.

Först och främst bör gäddafiléer syltas, det vill säga salt, peppar och kylskåp i ungefär en timme.

gädda подготовить

Medan fisken “vilar”, kan potatisna skäras i kuber, rista morötterna och skära löken i halva ringar.

Nästa måste du förbereda krukor. För att ge rätterna en raffinerad arom, rekommenderas att smörja sina väggar med olivolja..

grönsaker порезать

Nu kan du få fisken ur kylskåpet, klippa den i bitar och lägg potten på botten. Lägg sedan ut potatis, lök och morötter.

grönsaker и рыбу віложить

Disken sprinkles med en liten mängd salt och fylld med gräddfil..

att hälla сметаной

Potter tätt stängda med folie och skickas till en förvärmd ugn.

stäng av фольгой

Potten “lagar” vid en temperatur på 180 grader. En halvtimme senare är gädda, bakad i krukor i gräddfil, klar. Det är bara att dekorera.

jujube с вишнямиPumpa marmelad i hemmet är ganska enkelt, och du kan göra sött från nästan alla frukter.

Receptet på hemlagade köttkvarnkakor är ett av de snabbaste och enklaste bakre recepten..

Hur man lagar läckra köttfärsade patties som passar för nästan vilken maträtt som helst.

Användbara tips

För att göra rätterna verkligen läckra måste du lära dig hur man väljer fisk. Som nämnts ovan bör gädda vara fräscha. Detta kan bestämmas av lukt. Mer exakt genom hans frånvaro. Otroligt nog luktar gädda inte som fisk, men hav.

Ögon ska vara genomskinliga. För att inte misstas i valet rekommenderar professionella att man bara tar stora fiskar i huvudet. Färskhet av fisk kan bestämmas under skärningen. Om köttet släpar efter benen betyder det att valet gjordes korrekt. I annat fall skiljs kött och ben i en vanligt slaktkropp praktiskt taget av sig själva..

Vad mer kan du höra från kockarna? Först och främst rådgör de när villigheten att lämna fiskens huvud på plats. Så skålen ser spektakulär ut. Men om gäddan inte kommer in i ugnen, måste du ändå säga adjö.

För kungliga fiskar passar nästan alla kryddor. Det kan vara kryddor för fisk, liksom paprika, basilika, dill med persilja, kryddig timjan och söt marjoram.

Ingredienser kan ändras, lägga till dina favoritprodukter, experimentera, och nästan alltid blir gädden utsökt. Som garnering kan alla invånare i kylskåp och köksskåp också bli vanliga: potatis, grönsaker, ris, stuvad eller surkål..

Den stora fördelen med gädda är att det är mycket svårt att förstöra en maträtt med den. Du kan göra kotletter av det, laga fisk soppa, göra jellied fisk, zrazy, köttbullar, till och med laga ost från fisk.

En flitig ägare av en tandpetare kommer att kunna laga ett kulinariskt mästerverk. Allt beror på fantasi och önskan. Välkommen till bordet!

Loading...