Hur man lagar ris så att det är smuligt: ​​sätt och tips

Risgrönsaker är kända och älskade på alla kontinenter. Det är omöjligt att hitta ett kök där ris i en eller annan form inte skulle presenteras..

I länderna i Fjärran Östern är denna mat så populär att de till exempel i Kina som hälsning frågar: “Har du ätit ris idag?”.

smulig рис с зеленью

I Europa visade sig risgryt relativt nyligen, under sena medeltiden och stora geografiska upptäckter. När människor började aktivt utforska rymden. Mycket snabbt blev populär, blev ris nationell maträtt i nästan alla europeiska länder..

Rice groats innehåller inte gluten – det mest allergifria vegetabiliska proteinet. Det är därför det ingår i barnmenyn som den första gröt..

Dessutom används ris aktivt för framställning av slem- och flamsoppa med olika terapeutiska dieter..

Typer risflingor

Det finns många sorter av ris. Totalt producerar botaniker 20 odlade sorter och flera hundra arter..

Enligt kornutseendet produceras ris:

 • Långkornig – Smala och långa, upp till 2 cm, när de kokas, sticker dessa korn nästan inte ihop – de är idealiska för en smula sidrätter.
 • Srednezerny – Halvcirkelformade, inte långa gryn av mediumglutenhalt, till exempel en mängd “risotto”, idealisk för skålen med samma namn, detta inkluderar också det berömda “devzira” riset för att laga pilov;
 • runda – Riset är rund och kort, innehåller mycket gluten, från sådana spannmål får du perfekta puddingar, grytor, renade och slimiga soppor.

typer риса

Med bearbetningsmetoden kan man skilja mellan ris:

 • polerad. Slipning är den vanligaste sätten att bearbeta riskorn, korn är vita, nästan saknade växtfibrer och vitaminer, men detta ris är väldigt näringsrikt och snabbt kokt.
 • Unpolerad eller brun. Kornen genomgår minimal bearbetning, håller maximalt av vitaminer och fibrer, men de lagar längre under mycket längre tid och den färdiga sidrätterna är för grova i smak.
 • ångad. Den mest optimala varianten av ris är att kornen behandlas med ånga före slipning, varför en ganska stor del av näringsämnena från skalet går inuti.

Sätt att laga smula ris

Beroende på önskat resultat väljs det mest optimala sättet att laga risflingor. Du kan laga mat:

 • I vattnet;
 • För ett par;
 • På ett blandat sätt (kinesiska).
Vilken typ av ris som helst absorberar vattnet ganska starkt, det måste beaktas när man lagar det, men ju tjockare kornet desto starkare är hygroskopiciteten. Innan du lagar mat, rekommenderas att skölj grisarna noggrant, gnugga dem med händerna och skölja dem slutligen med rinnande vatten..

För att få en smula gröt i en kastrull, tvättas riset, kastas tillbaka på en sikt och dras med kokande vatten. Sedan somna i kokande saltat vatten i ett ett-till-ett förhållande och minska värmen till ett minimum.

Under matlagningen är inte kornet blandat och genomborrats flera ställen för bättre parning. Om allt vatten har förångat och spannmålen inte är färdig än – lägg försiktigt lite kokande vatten. Om så önskas kan det färdiga riset tvättas, men endast med kokt vatten..

Ångad risgryn är det enklaste att laga mat. Det visar sig konsekvent smuliga sidrätter. Korn bör tvättas och hällas i en dubbelkålskål, salt och häll vatten en efter en. Ångad tills den är klar i ungefär en halvtimme.

Kineserna lagar ris i mycket stora mängder. Flera kilo tillagas på en gång – det är grunden för många andra rätter..

Spannmålen kokas i en stor behållare med ett förhållande mellan ett och fem vatten. Kasta honom till halvklar, kastar de tillbaka på en stor sikta och sedan ånga in i den..

Vissa kinesiska kockar rekommenderar att du lägger en fuktig bomullstyg i botten av sikten. Detta är en ganska mödosam process, men med denna metod är kornen helt kokta och håller inte fast ihop..

Vi presenterar dig en video som visar den asiatiska metoden för att laga ris:

Hur man lagar smuligt ris på en skål i en kastrull

Rundkorn – från ett sådant spannmål är det svårast att laga smula gröt. Den innehåller mycket gluten och absorberar mycket flytande.

Denna sort ska endast tvättas under rinnande vatten, annars sväller det och håller fast ihop innan du lagar mat. Och var noga med att skölja den färdiga sidoparten..

Långkornigt polerat ris är utmärkt för att göra smula sidrätter..

Särskilt framstående sorter av “jasmin” och “thailändska”. De har en delikat delikat smak och en trevlig krämig konsistens, medan de färdiga kornen inte klibbar i ett obehagligt rum..

Brunt (brunt) eller opolerat ris föredras av människor som bryr sig om deras hälsa och tillhörande med rätt näring. Det kokar mycket längre än polerat, det måste blötläggas i förväg.

brygd бурый рисMen en sådan rätter kommer definitivt att vara smula och användbar..

Ångad ris kokas lite snabbare än opolerad. Nästan vilken maträtt som helst kan kokas från det: både halvvätskig risotto och smuligt kinesiskt ris. Det är också perfekt för pilaf om du inte kunde hitta devziru.

Oavsett vilken risvariant du väljer, bör vissa regler följas för att få en smula sidrätter:

 • Håll koll på hållbarhetstiden för spannmål. Detta gäller särskilt för oljigt ris – det lagras endast en kort tid. Korn som lagras under en lång tid blir sköra och håller fast vid matlagningen;
 • För en smula sidovägg, håll vattnet / gritsförhållandet till 1/1;
 • Skölj riset innan du lägger dig, så du kommer att tvätta bort sämnet, vilket också bidrar till att klistra på den färdiga skålen.
 • Välj rätt maträtt för matlagning. En stålpanna med en tjock, flerskiktig botten är idealisk. I dem fördelas värmen jämnt och kroppen håller inte fast vid botten;
 • Observera den optimala temperaturregimen – först koka på stark värme, minska sedan till ett minimum och var noga med att ge gröt utan värme.

Matlagnings rissteg:

 1. Välj den “rätta” sorten av ris – långkornig, kan poleras eller ångas; välja правильный сорт крупы
 2. Tvätta grisarna; min
 3. Falla i sömn i kokande saltat vatten, hålla förhållandet – en del av ris till en del av vatten; Somna в воду
 4. Koka igen, minska värmen till ett minimum, stäng locket; stänga крышкой
 5. När nästan allt vatten absorberas, försök med beredskap och vid behov tillsätt lite kokande vatten;
 6. Vi piercker nästan det färdiga riset på flera ställen med en träpinne (till exempel för sushi);
 7. Efter en halvtimme, ta bort från kaminen och täck med en handduk; Wrapped up кастрюлю
 8. Efter ytterligare 10 minuter kan det färdiga riset tvättas med kokt vatten, eller du kan helt enkelt blanda. färdig блюдо

I nästa videorätt kommer du lära dig att laga ris så att det är smuligt och spenderar bara 60 sekunder!

De vanligaste misstagen, på grund av vilka croupen sticker ihop

 • Oanvändbart sortiment av korn – från rundkorn är ganska svårt att laga smula sidrätter;
 • För mycket värme – i det här fallet är det mycket troligt att din rätter brinner och inte kokar jämnt.
 • Obehöriga köksredskap;
 • För mycket vatten – ris, oavsett sorten, absorberar vätskan väldigt mycket, och som ett resultat – kokar mjukt och klibbigt.
gravy из свининыMycket ofta serveras risgröt med sås. Hur man gör sås från fläsk. Att veta dessa recept kommer aldrig att vara torrt!

Läs mer om de fördelaktiga egenskaperna hos balsamvinäger och hur det används. I samma artikel hittar du mycket annan informativ information om denna väsen..

Om du letar efter recept på aptitretare på semesterbordet är du här. Snabba recept och en detaljerad beskrivning av matlagning.