Populära recept för matlagning mantov med foton

Manty är en klassiker av orientalisk mat, kanske den mest populära maträtten i Centralasien, Mongoliet, Turkiet, Tatarstan. Den består av hackat kött i en tunn tårta gjord av deg, ångad. Mycket lik dumplings.

Tusentals år sedan, i Kina, kom de fram med en “paus” – ångad pajer. Uigurerna som bebodde Kina började laga Mantou, vilket betyder “ångat bröd”.

saftig манты с зеленью

Dessa kockar, förresten, anses fortfarande vara bäst i matlagningsmanti. Med tiden ändrades denna maträtt, föll i Centralasien. Här har poserna förändrats och blivit bekant för oss Manti.

Vad lagar du maträtten??

En av de viktigaste skillnaderna mellan manti och ravioli är matlagningsmetoden. Från namnet är det redan klart att de ska ångas. Tidigare lade nomadiska folk dem på snodrade grenar i en kittel och täckte dem med lock..

Senare uppträdde speciella galler, som placerades på botten av en stor kittel eller grytkaskader. De bästa kaskaderna är gjorda i hemlandet av manti – i Kina, från bambu stavar..

Men för att hitta en sådan kaskan är det väldigt svårt nu. Mer vanligt i Ryssland är speciella mankokare eller ångkokare, som nästan alla ryska hemmafruar har..

Dessutom kan du laga manti i en långsam spis med en speciell grill, det levereras vanligtvis med en skål.

Fyllning – extravaganza av smak!

annorlunda начинкиEn annan manti från ravioli skiljer sig från hur köttet är kokt. Nomaderna hade naturligtvis inte köttkvarnar, så de huggade kött.

Denna höjdpunkt rätter bevarade i vår tid. Hackat kött är finhackat med en kniv, men med en akut brist på tid kan du mala genom en stor köttkvarn.

Traditionellt är köttpåfyllningen gjord av nötkött, hästkött eller kamelkött. Några kockar lägger till malet pumpa, lök och nötkött eller fett till köttköttet för att göra maträtten saftig. Manti tagen att äta.

 1. Som vi redan har sagt är manti fyllning traditionellt krossad med en kniv, även om många hemmafruar använder en köttkvarn för detta. Men i Asien, till exempel, köttkvarn när du lagar maträtten är kategoriskt inte igenkänd. Och det här är ingen olycka: Manti med malet kött är mycket trevligare.
 2. Fyllningen i sig kommer oftast från kött. Mycket ofta blandade flera sorter av kött. Till exempel, nötkött, lamm, fläsk, fjäderfä;
 3. I påfyllningen läggs säkert till finhackade lökar. Det ger juiciness och förbättrar skålens smak. Lök sätter ganska mycket, några till och med i lika stora proportioner med kött;
 4. Varje manta läggs på en bit av fett, vilket ger juiciness och förbättrar smaken;
 5. Många kockar lägger till bitar av olika grönsaker och mycket grönsaker till traditionellt nötkött;
 6. I Ryssland kan fyllning för manti göras av frukt, keso, svamp, fisk och skaldjur;
 7. I Asien älskar du Manti med pumpa. Det kan läggas till köttet, och du kan laga dem bara med pumpa och lök.
Förresten, pumpan är bara ett lagerhus av vitaminer. Den innehåller den största mängden järn bland alla grönsaker..

Dessutom är pumpan en mästare i karotenhalt, som har extrem visuell nytta. Denna grönsak är också full av vitamin C, vilket är oumbärligt för att stödja immunitet och hjälper till att snabbt återhämta sig från sjukdomar..

I pumpa finns ett antal vitaminer B, E, nikotinsyra, magnesium, proteiner, stärkelse, pektin, socker, kalcium. Det innehåller också en mycket sällsynt vitamin T, det är extremt användbart för att fastställa metabolismen i kroppen. För all sin användbarhet ger kalori med låg kalori en möjlighet att äta den till människor som följer lämplig näring eller diet och små barn.

Klassiskt alternativ
populära рецепты приготовления мантов с фото
ingredienser Antal
mjöl 4,5 st.
vatten 250-300 ml
ägg 1 st.
salt 1 tsk.
lamm eller fläsk (du kan göra detta och det) 900 g
ister 200 g
lök 600 g
salt och krydda att smaka
Tillagningstid: 160 minuter Kalorier per 100 gram: 222 kcal

För att göra degen måste mjöl siktas i en skål, skära ett hål i det, häll i ägget, tillsätt gradvis vatten och salt..

mjöl и вода

Knippa tätt homogent deg tills elastiskt och tillräckligt elastiskt tillstånd.

kyla тесто

Rul degen i en boll, täck med polyeten och skicka till kylskåpet i några timmar.

boll теста в полиэтилене

Kött, lök och fett för malet kött hoppa genom ett stort köttkvarn.

krossad мясо, лук и сало

Blanda noga med salt, peppar.

färdig фарш

Degen är uppdelad i flera delar, vart och ett måste rullas ut i en stor och tunn platt tårta..

kaka Lepim мант

Fig kniv (det är möjligt och vanligt, men vackerare figur) skär kakan i cirklar, sprid ut fyllningen, knippa starkare kant.

zaschipyvaem края Vi bildar изделие Kom классическая форма

Sätt i mantovarku, stäng locket, koka i 20-30 minuter.

om в мантоварку

Fantastiska manti i uzbekiska

Uzbekmanti inkluderar sådana ingredienser.

deg:

 • 4,5 msk. mjöl;
 • 250-300 ml vatten;
 • 1 ägg;
 • 1 tsk salt.

fyllning:

 • 1 kg fårkött
 • 1-1,5 kg lök;
 • 200-300 g fet svans;
 • 1 tsk salt;
 • 0,5 tsk. svartpeppar (du kan och mer, om du gillar kryddig);
 • 1 tsk kummin;
 • 1 tsk koriander.

refill для салата ЦезарьRaffinerad, välsmakande och salig – allt handlar om honom, om Caesarsås. Han kan erövra någon gourmet! Caesars populära sås recept måste säkert noteras av varje värdinna..

Om du förstår att en pumpa är mycket användbar, men du kan inte tvinga dig själv att äta den, då är den här artikeln för dig. Den innehåller recept för varje smak. Du kommer gilla det!

Vad är så känd franska Kish? Ta reda på det här. Kakan är väldigt intressant!

I siktat mjöl tillsätt ägg, kallt saltvatten. Knippa degen så att den inte klämmer fast i händerna. Sätt i påsen och i kylskåpet.

Skär lammet så lite som möjligt. Det är bättre att något frysa köttet, i ett sådant tillstånd är det lättare att klippa det.

Fett skuren i skivor om storleken på mandlar. Lök hugger i smala remsor. Blanda köttet med lök, kryddor (salt, peppar, koriander, zira).

Degen är uppdelad i flera delar. Rul sedan ut en bit av denna deg i en tunnare tårta..

Klipp in i små rutor 10×10 cm. Sätt på stoppet och en bit av fet svans på varje ställe, knyta hörnen diagonalt. Koka i en mantovark (i Uzbekistan kallas “Manticascon”), försmörjd, med täckt lockminuter 30-40.

Servera med jästa mjölkprodukter eller köttbuljong. Strö med peppar och örter.

Vi erbjuder att se en detaljerad videoinstruktion om förberedelsen av denna uzbekiska manti:

Användbar manti med pumpa

Fördelarna med pumpa är skrivna ovan, men nu är det dags att komma ner till det mest intressanta – processen med att laga manti med det. Låt oss börja med receptredienserna..

deg:

 • 4,5 msk. mjöl;
 • 250-300 ml vatten;
 • 1 ägg;
 • 1 tsk salt.

pumpa начинкаfyllning:

 • 1 kg pumpa;
 • 150 g smör
 • 200 g lök;
 • 1 tsk salt.

Sifta mjöl, tillsätt alternativt ägg, vatten och salt. Knippa degen tills den är jämn. När det blir kallt och elastiskt, täck med en handduk och låt stå i 20 minuter.

Pumpa måste välja mycket mogen. Skala av det från skalen och fröna, riv eller hugga 0,5×0,5 cm och salt.

Efter några minuter klämma väl. Tillsätt finhackad lök och hackat smör. Om pumpan är osötad, är det möjligt att sötas lite med socker..

Rulla degen så tunn som möjligt, skär i små rutor. I varje sätt fyller vi på en matsked. Blinda kanterna på degen och spiral. Koka i mantovarke 25-30 minuter. Servera med örter eller olja.

Du kan se alla matlagningssteg nedan:

Metoder för modellering: Slå på fantasin

Det finns flera sätt att skulpta manty, varje kock väljer sin egen, beroende på tid och önskan. Här är några höjdpunkter:

 1. Omvandling: Skär ett tunt lager av deg i 8-10 cm rutor, fäst hörnen diagonalt parvis och lima kanterna i mitten;
 2. Pigtail: dela degen i stora bitar, vrid dem i trådar och skär i små portioner. Dessa bitar rullar ut, sätter påfyllningen och blind som en sillben eller pigtail: var och en dunkar degen som dras till mitten och skickas till den föregående ovanpå;
 3. Med en rosett: rulla degen smalt i en stor och tunn platt tårta, skära den i rektangulära remsor, kör en väg från fyllningen i mitten, montera och stäng kanterna, rulla upp;
 4. Bundle: Kram ut små cirklar från degen rullade in i en tunn tårta med en mugg, sätt packningen i mitten, koppla snabbt och energiskt de motsatta kanterna och vrid dem i en spiral.

Oavsett vilken metod manteformning inte är vald, finns det en viktig regel överallt: att fasta kanterna mycket tätt, annars kommer de att lossna under matlagningen..

Ett visst sätt att göra pigtails, se nedan:

Matlagningshemligheter

 1. Börja laga maträtter bör vara med testet, eftersom han behöver lite “vila” före modellering. Tack vare detta förkortar du tillagningstiden.
 2. Degen måste rullas tunt, den är då bättre bunden, men här är det viktigt att inte överdriva det, eftersom det kan bryta under matlagningen och saften kan spillas ut.
 3. Ju mer tid du spenderar på att knappa degen, desto mer ömma kommer det att smaka. Det är nödvändigt att blanda det länge och försiktigt, knäda det med händerna, tryck det med dina handflator Vissa lägger till en sked stor majonnäs till degen för mjukhet;
 4. Det är en felaktig uppfattning att det inte finns någon skillnad i hur man maler köttet – med en kniv eller i köttkvarn. När allt kommer omkring vet alla att när slipning av kött förlorar hälften av saften, är dess fibrer starkt deformerade och kan inte hålla kvarvarande fukt. Därför är det bättre att använda en skarp kniv och skära köttet, även om det tar mycket längre tid, om man vill laga riktig manty.
 5. Klassisk fyllning för lager ska vara saftig och ganska fet. Därför, om köttet är mager, är det nödvändigt att lägga svamp eller fett svans. Behöver fortfarande lägga till tillräckligt många lökar, vissa sätter på lök och en halv gånger mer än kött.

kunglig манты

Servera manti till bordet bör vara med sås. Du kan laga några olika. Den vanligaste är gräddfil..

Du behöver färskt noggrann fet gräddfil och samma färska gröna: dill, koriander, persilja, som du gillar, vitlök. Skär grönsaker och vitlök i mindre bitar, bara skära, hoppa genom en press eller rivare – det är nödvändigt att vitlöken skivas.

Lägg kryddor till smak, till exempel kummin, koriander, svartpeppar, du kan använda humle-suneli, salt. Det är önskvärt att såsen stod i kylan i ett par timmar..

I Sibirien gillar de ättika sås, för att de sparar kokt vatten med ett par matskedar vinäger, strö med peppar..

I Kirgizistan föredrar de en sås för mantor på basis av köttbuljong. För att göra det blandar de ett par hackade lökhuvuden, 4 vitlöksklyfta, 150 gr. tomatjuice, några blad av laurel och 400-500 gr. färdig buljong.

Allt detta kokar i ungefär en halvtimme, tillsätt sedan peppar och dill. När såsen har svalnat, spänna, tillsätt en sked full av vinäger och ghee, sprida gröna på toppen och tjäna till någon form av manti..

Det klassiska receptet av Mantes är en mycket högkalorierad maträtt. Av denna anledning kan det inte konsumeras dagligen, särskilt de som lider av övervikt eller nedsatt metabolism hos människor, barn.

Men på semester eller på speciella dagar kan du skämma bort dig själv och din familj med denna läckra maträtt.!

Loading...