Så gott att baka potatis i ugnen

Eldens subtila doft, i den blekande aska som de smuliga potatisknölarna är bakade … Förmodligen har alla sådana minnen från barndomen. Och det fanns ingenting i världen som var mer gott än potatis bakade i en eld i en mormors by på en dacha, på en kampanj och du vet aldrig var annat. Du kan återvända till den glada tiden i en minut nu med att ha kokta bakade potatis i ditt hem ugn.

Fördelarna med maträtten

Vad mer, förutom trevliga nostalgiska minnen, är bakad potatis bra?

Denna grönsak innehåller mycket näringsämnen och vitaminer för människokroppen, men problemet är att de flesta är koncentrerade i ett tunt skikt under skalen, som värdinnan med hänsynslöshet skär under rengöringen. Detta händer inte under bakning – det är det första pluset.

Den andra positiva är kaloriinnehållet bakat potatis. Dieters rekommenderas starkt att utesluta denna grönsak från deras kost, men måttliga delar av andra bröd som framställts på detta sätt kommer inte att medföra mediet till figuren eftersom kaloriinnehållet i skålen inte kommer att vara högt..

Människor med gastrointestinala problem bakade potatis kommer att ha en positiv effekt på deras hälsa. Dess fördelaktiga substanser kommer att omsluta väggarna i magen och tarmarna, minska syrans nivå och förhindra utvecklingen av gastrit och sår.

tapiokaVad är tapioka och vilka rätter kan kokas från den.

Hur man lagar en doftande charlotte med bananer, läs vår artikel..

Hur man lagar soppan med köttbullar från kycklingmjölk läs i vår artikel.

Enkel matlagning
hur вкусно запечь картофель в мундире в духовке
ingredienser Antal
potatisknöl 1000 g medelstora
vegetabilisk olja 60 ml
färdig kryddor för potatis 20 g
vitlök 12 g
salt att smaka
Tillagningstid: 80 minuter Kalorier per 100 gram: 117 kcal

Det finns gott om alternativ för rostning av potatis i ugnen: hel, halverad, skivad, med bacon, med kött, med grönsaker, med ost, i semolina, “dragspel”, på franska, med alla sorters såser och dressingar. Var och en av metoderna är intressant och har sina beundrare, men att ha behärskat det enklaste sättet att rosta (ett klassiskt recept), kommer varje värdinna att kunna repetera eller skapa sin egen version av denna maträtt..

Potatis i uniformet, bakat i ugnen, du behöver laga mat så här:

 1. Potatisknölar ska tvättas mycket noga från damm, skräp och smuts. Det kan inte klara sig utan en plastborste. Tvättade potatisar bör torkas noggrant, så att fukten på deras yta inte senare stör oljan.
 2. Blanda vegetabilisk olja med hackad vitlök, salt och kryddor. Om inte, kan du blanda dina egna torra gröna och dina favorit kryddor. Den resulterande blandningen bör vara väl från alla håll för att gnida knölarna;
 3. Förberedda potatis vikta i en bakplåt och skicka in ugnen, förtäckt med folie. Så hon borde baka 190 grader under den första halvtimmen, ta bort folien och koka i ytterligare 30 minuter..

Bakad hel potatis i ugnen i folie

Detta recept kan också hänföras till basen, men det skiljer sig från det föregående eftersom det istället för vegetabilisk oljekräm används (det lägger till en maträtt av krämig smak) och varje knöl försiktigt förpackas i en “shirt” av matfolie. Denna maträtt kan vara en rätter till kött, fjäderfä eller serveras separat..

Produkter som används i beredningsprocessen bör tas i följande proportioner:

 • 1000 g potatisknölar;
 • 150 g mjukat sött grädde smör
 • salt och kryddor till smak.

Beroende på potatisens storlek, tar det från 40 till 80 minuter.

Kaloriinnehållet i grönsak i folie – 161,2 kcal / 100 g.

Baksekvens:

 1. Som i föregående recept måste potatis tvättas och torkas. Sedan, med en tandpetare, gör små punkteringar på flera ställen; potatis помыть
 2. Varje beredd knöl generöst till kappa med mjukt smör, strö med kryddor och salt. Därefter sätta i matfolie; att tvätta картофель
 3. Bakade sådana potatisar från 30 minuter i en het (180-190 grader) ugn. att baka

Kokt potatis i skalen med vitlök-fyllning

Sådana bakade potatis kan serveras på bordet till kära gäster, eftersom dess doft och smak gör maten verkligen kunglig. En vitlök-ostpåfyllning suger den så att den bara smälter i munnen.

För den här versionen av den kungliga potatisen måste du ta:

 • 1000 g medelstora potatis;
 • 90 g sur grädde;
 • 30 g smör
 • 10-16 gram vitlök;
 • 70 gram hård ost med en uttalad smak;
 • kryddor (paprika, torkad dill, en blandning av paprika, ingefära) och salt till smak.

Det tar ungefär 2 timmar att slutföra alla matlagningsprocesser..

Denna version av bakade potatis är ganska näringsrik – 272,4 kcal / 100 g.

Steg-för-steg matlagningsanvisningar i ugnen:

 1. Tvättade potatisar kokar i kokande vatten i 10 minuter tills hälften kokas;
 2. För fyllningen blanda gräddfil, mjöl smör, hackad vitlök, ostflis, salt och kryddor;
 3. Klipp de kylda potatisarna i ett kors, pressa lite så att det öppnas och sätt en tesked fyllning i den ihåliga formen;
 4. Fyllda knölar wrap med folie och baka i ugnen vid 180-200 grader. Varaktighet 15-20 minuter.

Kulinariska tips

För att laga bakade potatis är det bättre att välja knölarna av de sorter som kokas mjuk under matlagningsprocessen, i den bakade formen kommer de att bli frestande smula. Perfekt för rostning av potatis med en tunn hud som har avlång form.

För att knölarna ska vara jämnt bakade måste du välja prover av ungefär samma vikt eller storlek. Du kan baka en stor potatis med en liten, men då måste du övervaka graden av beredskap för varje och kanske mindre grönsaker måste tas bort från ugnen tidigare så att de inte brinner..

Att välja mellan solros och olivolja för denna behandling, bör du välja det sista alternativet. Med olivolja får färdiga knölar inte bara en ljusare skorpa, men också en trevlig delikat arom..

För en vackrare och ljusa potatisskorpa ska du även spruta med färgade kryddor (paprika, koriander och andra) innan du lägger dem i ugnen. Gröna (torkade) sprinklade i slutet av tillagningen.

Så att den färdiga bakade potatisen i sin uniform har en skarp, skickas den till ugnen som ännu inte har värmts upp och sprider sig på ett bakplåt i ett enda lager. Det blir inte överflödigt att byta över det i ugnen flera gånger under bakning..

Ta lite salt potatis från ugnen med en gång med lite trick – saltlösning. För ett kilo av den ursprungliga produkten måste du ta 50 ml dricksvatten och lösa upp en eller två teskedar salt i den. Dra sedan in lösningen med en spruta och injicera den i knölarna genom flera små punkteringar..

En annan viktig punkt om knölarnas längd i ugnen: unga potatis är i genomsnitt redo för 7-10 minuter tidigare än de gamla frukterna.