Vad är tapioka, hur är det användbart och vad som kan vara gott kokt

I västerländska recept, särskilt desserter, är en sådan ingrediens som tapioka allt vanligare. Men vad är det och är det möjligt att få det i Ryssland? Detta kommer att diskuteras ytterligare, och som en trevlig bonus kommer flera recept med denna exotiska produkt att ges..

tapioka

Vad det är, hur det produceras

Tapioka är en stärkelseprodukt härrörande från en kassava växtens rötter. Produkten finns i form av bollar med en diameter från 1 mm till 4 mm, liksom mjöl, flingor och jämn kuber. Det smälter lätt och väldigt näringsrikt. Tapioca är också känt som sago..

Bollar eller granuler kallas tapiokapärlor och är specialmålade i olika färger. De återstående formerna är vanligtvis vita..

Processen att göra tapioka är relativt mödosam. Faktum är att plantans tuberösa rötter innehåller sig själva toxiner. För att bli av med skadliga ämnen blötläggs rötter i en behållare med vatten eller omedelbart i en damm i 4-5 dagar.

Men det här är inte slutet, efter detta rengörs knölarna och smälts. Den resulterande massan blandas med vatten och försvaras i ungefär en dag. Som ett resultat bildas en fällning, som lämnas, och den onödiga delen av knölar och vatten avlägsnas..

Den resulterande stärkelsen blandas igen med vatten och försvarar, upprepar proceduren för ytterligare 2-3 gånger. Den här mängden blötläggning av stärkelsen gör det möjligt att få den renaste formen. Sedan torkas den och placeras i en metallbehållare och upphettas gradvis. Stärkelse börjar bilda klumpar, som kallas tapioka, varav pärlor, mjöl och spannmål redan är gjorda..

Buskassava växer bara i ett mycket varmt klimat, oftast är det Sydamerika. De viktigaste leverantörerna inkluderar Brasilien, Thailand, Argentina, Peru, etc..

Du kan köpa denna typ av stärkelse i Ryssland, så du borde inte oroa dig om du träffar den här exotiska produkten i recept. Naturligtvis har tapioka ännu inte blivit så utbredd att det är tillgängligt i någon butik. Men stärkelse finns i stora stormarknader eller butiker som säljer produkter för indiskt eller kinesiskt kök..

När det gäller energivärdet, då i tapioka 358 kcal. Och produkten består av:

 • 80% organiskt material i form av stärkelse;
 • 10-15% vatten;
 • ca 3% protein (men det bör noteras att endast 50% av det verkliga proteinet innehåller dessutom inte sådana aminosyror som metionin, lysin och cystein och 50% består av icke-proteinkväve).
 • ca 2-2,5% fett;
 • 3-4% fiber och 4% ask.

Tapiokas fördelar och skador

Denna produkt anses av många anhängare av en hälsosam kost vara mycket användbar, och i en viss mening har de rätt. Så innehåller stärkelse en stor mängd:

nytta и вред

 • vitamin b-grupp
 • fosfor;
 • zink;
 • magnesium;
 • järn;
 • kolin;
 • kalcium och andra spårämnen.

Alla dessa ämnen spelar en viktig roll i kroppen. Vissa är involverade i strukturen i muskler och benvävnader och är oumbärliga för deras normala funktion (det här är fosfor, kalcium, etc.).

Andra behövs för att normalisera blodtryck och hjärtfunktion (kalium). Kolin behövs för att normalisera kolesterolhalterna. Och andra ämnen är mycket viktiga för nervsystemet (vitaminer i grupp B).

Det finns också ingen gluten i tapioka, tack vare vilket många människor leder en hälsosam livsstil. Men de borde också vara mycket försiktiga, för detta stärkelse är mycket kalori.

När det gäller skadan finns inga registrerade fall där människor skadas. Produkten är helt säker. Av minuserna är det bara kaloriinnehållet. Det finns inga speciella kontraindikationer för användning, förutom personlig intolerans. Men i allmänhet betraktas tapioka hypoallergen och kan konsumeras av alla.

pizza пеперониVad är pepperoni? Hur man lagar pizza med korv.

Prova att laga grekisk fisk med grönsaker, våra tips och fotorecept hjälper dig att göra denna goda maträtt..

Lavash kuvert med ost och gröna – ett bra mellanmål på ett festligt bord eller på en picknick.

Hur man använder tapiokastärkelse än att ersätta

Tapiokastärkelse kan användas för att förbereda ett brett utbud av rätter. Mel kan fungera som ett tillägg till bakverk. Den används också som förtjockningsmedel för soppor, såser, gravyrer, etc. Du kan träffa och gelé med tapioka. Näringsrika spannmål är gjorda av denna produkt..

Men den vanligaste tapiokan fick i beredningen av desserter. Det läggs till fyllningar av pajer och deg, soufflé. Olika cocktails med flerfärgade “pärlor” ökar också popularitet. Tapiokakranuler läggs till kaffe samt bubbelte (tapiokete) som blir populärare..

Men den vanligaste tapiokan fick i förberedelsen av en mängd olika puddingar. De kan vara enklaste, och med tillägg av frukter och bär, och till och med choklad.

Tapioca pudding, utan henne, naturligtvis, du kommer inte laga mat. Men, till exempel, med användning av rismjöl utan gluten behöver du ett förtjockningsmedel. Tapioka anges ofta i recept. Här kan du ersätta den med majsstärkelse eller agar-agar.

recept

Det finns ganska många recept för rätter gjorda av exotiskt stärkelse, varav de flesta är olika puddingar, som du bör börja med. För att lägga till variation kan du göra små förändringar själv, till exempel lägga till andra frukter eller bär..

Klassisk pudding
vad такое тапиока, чем она полезна и что вкусного можно приготовить
ingredienser Antal
vatten 3/4 kopp
tapioka 1/3 kopp
2% mjölk 2-2,5 glasögon
salt 1/4 tsk
vanilj extrakt 0,5 tsk
ägg 2 stycken.
riven muskotnöt att smaka
Tillagningstid: 90 minuter Kalorier per 100 gram: 217 kcal

Först måste du ansluta tapioka och vatten i en metallbehållare och låt stå i en halvtimme. Efter denna tid, tillsätt mjölk och salt till blandningen. Kapaciteten placeras på medium värme och kokas. Därefter måste du minska värmen och koka under ytterligare 30 minuter tills massan förtorkar..

mjölk

I en annan kastrull måste du slå äggen med socker och gradvis hälla den redan erhållna heta blandningen i dem. Sätt allt detta på en långsam eld och koka i 4 minuter, omrör regelbundet tills blandningen tjocknar..

lägga till молоко

Nu måste du stänga av värmen, lägga till vanilj och flytta blandningen till en annan metallrätt, sätt på isen. Rör i rätterna i 15 minuter tills det svalnar. Därefter täcka behållaren med film och skicka pudding till kylskåpet för att svalna ytterligare. Före användning läggs den i portioner och ströms med muskotnöt..

 

Mango Tapioca

För att förbereda behöver du:

 • ett glas mjölk;
 • 1,5 liter vatten;
 • 50 g tapioka (med stora granulat);
 • 20 g smör
 • 150 g mango;
 • 20 g pistaschötter;
 • 5 g jordad paprika;
 • 70 ml sockersirap.

Antalet ingredienser som tas med beräkningen av 2 portioner.

Tillagningstid – 35 minuter.

I 1 servering:

 • 441 kcal;
 • proteiner – 6,1 g;
 • fett – 17,4 g;
 • kolhydrater – 62,2 g.

Det första du behöver koka 1,5 liter vatten och under kokning häll alla tapioka in i den. Koka det i 5 minuter, dra sedan det genom en sikta och skölj under kallt vatten..

Därefter måste du hälla ett glas mjölk i en metallrätt och placera tapioka där. Blandningen placeras på en stark eld och kokas. Det är nödvändigt att rör det regelbundet. Efter 5 minuter avlägsnas blandningen från värmen, lägges i en kopp och svalna. Så snart det kyler ner tillräckligt, är skålen stängd med klämfilm, som är något genomborrad i mitten. Efter alla manipuleringar behöver du sätta koppen i frysen i 20-25 minuter.

Medan tapiokan svalnar, fylls nötterna med sockersirap (en halv kopp) och kokas tills karamellen blir mörk. Därefter avlägsnas de från värmen och läggs ut på papper.

Mango ska skäras i kuber. Smöret smälts på elden och resterande sirap och mangostycken läggs till det. Det är nödvändigt att värma upp 4 minuter, ständigt blanda.

Slutligen kommer tapioka ut ur frysen, mango och pistaschett läggs på toppen. Allt! Din maträtt är klar.

För att diversifiera rätter kan du ersätta mango med något annat, till exempel använda jordgubbar eller bananer. För att minska kaloriinnehållet kan du ta bort pistaschötter och lämna endast 20 ml sockersirap för frukt eller bär..

Intressant faktum

I en av de amerikanska komedierna “Frozen from Miami” spelade huvudpersonen Lucy Hill, som spelades av Renee Zellweger, älskling att laga … tapioka. Lucy behöll receptet till sin favorit efterrätt i strängt förtroende, och själva skålen spelade inte den senaste rollen i plottet..