Hoe cowberry-compote voor de winter te bereiden

Cranberry-compote is een gezond drankje voor het hele gezin. Hij moet voorbereid zijn op de winter. Als u dergelijke compotes niet oprollen, lees dan hieronder over de heilzame eigenschappen van deze bes..

En dan zullen we de beste recepten voor lingonberry compotes presenteren. Je hoeft ze alleen maar stap voor stap te volgen, dan zullen je winterreserves worden aangevuld met een heerlijk drankje..

hoe заготовить компот

Wat is nuttige bosbes?

Lingonberry is zo’n bes, die niet kan worden overschat. Het wordt niet alleen in de farmacologie gebruikt voor de productie van geneesmiddelen, maar wordt ook veel gebruikt bij het koken..

Hiermee koken ze vlees, vis, sauzen, jam, jam, evenals vruchtendranken en compotes. Niet alleen dat de drankjes uit deze bessen de dorst versterken, verfrissen en doven, ze helpen ook oedemen, vitaminegebrek, reuma bestrijden, de immuniteit versterken en versterken..

Cranberries-compote en moren hebben een hoog gehalte aan micro-elementen, glucose, pectine, fructose, tannines.

Zelfs in de oude dagen wisten ze dat zo’n drankje perfect een kater verwijdert, toxines verwijdert. Het systematische gebruik van frambozencompote beïnvloedt gunstig het gezichtsvermogen, reinigt het bloed, bestrijdt bloedarmoede en vermindert hoge bloeddruk.

Bessen zijn gemakkelijk te bewaren, maar u moet weten dat u alleen geëmailleerde, roestvrije gerechten kunt gebruiken, in ieder geval geen aluminium. Lingonberry zelf heeft een verhoogde zuurgraad, dus het kan reageren met het metaal en zijn vitamines verliezen..

Als u de juiste bereidingswijze volgt, blijven na de warmtebehandeling vrijwel alle nuttige stoffen achter.

Traditioneel recept

Er zijn veel recepten voor het conserveren van compotes van de kleine rode bessen van de rode bosbes voor de winter. Ze voegen verschillende vruchten, schil, verander de hoeveelheid suiker. De klassieke versie is er echter één.

componenten:

veenbes компот

 • Verse cranberry-bessen – 500 g;
 • Suiker – 500 g;
 • Water – 4 l.

Vers geplukte bessen gesorteerd, verwijder verwend en afval. Spoel in koud water en gooi weg op een metalen zeef om overtollig water af te tappen..

In een grote keramische pot, breng het gefilterde water aan de kook, voeg suiker toe en kook de siroop tot de glucose volledig is gebroken. Dompel de bosbessensoorten onder in de zoete massa en kook letterlijk drie – vier minuten. Zet de brander uit, dek af met een strak deksel en laat het vijf tot tien minuten intrekken om te laten trekken.

We wassen glazen potten ijverig met soda en steriliseren in kokend water in een grote kom. Dompel er gedurende tien minuten en metalen hoezen onder.

Kant-en-klaar gestoofde lingonberrycompote voor de winter wordt voorzichtig over de container gegoten, rol de machine onmiddellijk op, draai hem ondersteboven om te zien of de lucht voorbij is.

Wikkel een warme deken en laat deze staan ​​tot de laatste afkoeling. We ontspannen en stoppen in een donkere, koele kelder. Compote kan meerdere jaren in deze vorm worden opgeslagen..

Lingonberry compote voor de winter zonder sterilisatie

Sommige huisvrouwen zijn er nog steeds van overtuigd dat het blootstellen van producten aan warmtebehandeling, je zeker alle nuttige ingrediënten in hen zult doden. Daarom bedachten ze een nieuw recept voor het conserveren van cranberrycompote voor de winter – zonder steriliserende bessen.

componenten:

 • Bessen – 400 g;
 • Suiker – 200 g;
 • Water – 2,5 L.

compote из ягодVingeren van de veenbessen, schoonmaken in het proces onrijp of verwend. Glazen potten steriliseren: een uitloop van een kokende ketel opzetten, minstens zeven minuten bewaren. Doe het gekookte water in de pan..

Spreid gelijkmatig over de hete oevers van de bessen, giet kokend water en dek af met deksels, laat gedurende tien minuten staan. Draag een speciaal plastic deksel met gaten in de nek en giet het warme water terug. Doe de suiker erin en bereid de siroop.

Giet opnieuw al het zoete water over de container met de bessen en draai de met metaal gekookte deksels hermetisch vast. Omdraaien en in een warme deken wikkelen..

Bosbessensap met appels voor de winter

De drank heeft een rijke rode kleur, een heerlijk aroma door appels en een zure smaak. De hoeveelheid suiker kan worden veranderd afhankelijk van de zoetheid van het fruit en hun voorkeuren..

componenten:

 • Lingonberry vers – 1 kg;
 • Antonovka-appels – 500 g;
 • Suiker – 1 kg;
 • Water – 4,5 l;
 • Sinaasappelschil – 1 st.

Sorteer zorgvuldig de versgeplukte lingonbessen: zelfs enkele slechte bessen kunnen de conservering bederven. Spoel de bessen en vruchten in koud water. Appels in kleine stukjes gesneden tijdens het uitsnijden van het midden. Sinaasappelschilrooster.

Kook water, voeg suiker toe, mix tot volledige splijting. Giet appelschijfjes in siroop samen met schil, kook gedurende vijftien minuten.

aan de kook brengen компот

Schud het fruit om uit te koken, laad de bessen, houd de compote zeven of acht minuten vast en laat ook de skimmer vallen.

verzamelen фрукты

Verspreid voor de winter de afgewerkte lingonberry-compote met appels in de eerder bereide steriele potten, maak ze snel dicht en stuur ze naar de opslagruimte voor verdere opslag.

compote из брусники

Als je een zoeter ogende appel neemt, zoals een jaconte of peer, kun je de suiker halveren.

Compote van veenbessen en veenbessen voor de winter

De combinatie van deze twee bessen – een echt explosieve mix van vitaminesamenstelling, maar niet iedereen vindt het lekker. In het bijzonder is het erg moeilijk om kinderen zover te krijgen dat ze een drankje drinken in haar pure vorm, dus je moet verschillende additieven verzinnen om het zoeter te maken..

componenten:

 • Verse veenbessen – 1 l. b. (liter kan);
 • Lingonberry – 1 l. b.;
 • Suiker – 15 el. l.;
 • Water – 6 l;
 • Kaneel – 1 theelepel.

Vers geplukte bessen gieten koud water, wassen en sorteren in een aparte container. Zorg ervoor dat het rotte fruit op geen enkele manier in de compote valt, anders zal het gisten en het deksel afscheuren.

Maal rijpe bessen met een blender of in een vleesmolen, en het is beter om wat meer tijd te spenderen en het in een houten vijzel te doen. Giet de bessen pap met water, voeg suiker en kaneel toe, breng aan de kook, verminder de vlam en kook gedurende drie tot vijf minuten..

Maak een container klaar voor conservering. Het kunnen potjes van drie liter of liter zijn, afhankelijk van de grootte van uw gezin..

Giet de compote van bosbessen en veenbessen op het gaas af, vouw ze dubbel en giet ze in de banken. Schroefdoppen, wikkel een deken en laat afkoelen.

De overgebleven cake kan niet worden weggegooid, maar wordt gebruikt als vulling voor een taart of braadpan..

Compote van bevroren bessen in een slowcooker

Het is niet altijd mogelijk om vruchtendranken, compotes en jam voor de winter te bewaren. Geen tijd, geen plaats om blikjes op te slaan of om een ​​andere reden. In dergelijke gevallen kunt u eenvoudiger gaan, geen hoge arbeidskosten eisen door verse bessen in de vriezer te bevriezen en, indien nodig, dezelfde compote van bosbessen extraheren en koken.

componenten:

 • Bevroren bosbessen – 200 g;
 • Suiker – 300 g;
 • Citroenschil – 1 stuk;
 • Water – 1,5 L.

We nemen de bessen uit de vriezer, ontdooien en spoelen lichtjes in water op kamertemperatuur. We starten het apparaat op de functie “Soep”, we leggen bessen, we vallen in slaap met suiker, citroenschil en vullen het met gezuiverd water.

Sluit hermetisch met een deksel en laat twintig minuten koken. Aan het einde niet haasten om de kom te openen, laat compote brouwen voor nog eens tien tot vijftien minuten..

sap из ягодBereid duindoorncompote voor de winter. Dit is een gezond drankje dat je verzadigt met vitamines..

Compote recept met gedroogde rozenbottel, lees hoe je het goed kookt.

Hier vindt u de meest interessante en nuttige manieren om bosbessen voor de winter te oogsten.

Handige tips

 1. Lingonberry helpt, dankzij het ursolinezuurgehalte, het gewicht te verminderen door vet te verbranden. Daarom moeten mensen die willen afvallen en op hun gewicht letten regelmatig deze bessen gebruiken;
 2. Om ervoor te zorgen dat de bosbessensap in de winter transparant en zonder sediment is, is het na het wassen nodig om de bessen op een handdoek te drogen, zodat overtollig vocht loskomt en je ze alleen in kokend water moet zetten;
 3. Lingonberry past goed bij bijna alle vruchten. Compotes zijn heerlijk met peer, kweepeer, sinaasappel, honing, citroen;
 4. De grootte en mate van rijpheid van alle geplukte bessen moet een zijn, anders krijg je geen erg lekker drankje;
 5. Verrits de compote niet, zet geen te intense vlam aan. Alle nuttige componenten gaan dus verloren;
 6. Als je extra ingrediënten gebruikt, kook dan afwisselend en eindig met bosbessen;
 7. Het wordt niet aanbevolen om lingonbessen in welke vorm dan ook te gebruiken voor mensen die lijden aan gastritis, hypotensie, een maagzweer;
 8. Compote en sap van wilde bessen van blauwe bosbes moeten worden gedronken voor het eten op een lege maag, en niet na een maaltijd;
 9. Niet nodig om te drinken voor een lange reis, het heeft een sterk diuretisch effect..

Succesvolle conservering voor de winter en heerlijke compote voor u, lieve gastvrouwen!