Hoe eieren te koken zodat de schaal niet barst

De meest gebruikte eieren bij het koken zijn die die hard gekookt zijn gekookt. Maar zelfs de meest ervaren kookliefhebbers kunnen ze niet goed koken. De meest vaak misleide mislukking, ongetwijfeld de granaten die braken tijdens het koken.

hoe варить яйца

Hierdoor stroomt het eiwit geleidelijk uit en het product zelf is volledig verwend. Bovendien verliezen eieren met gescheurde schelpen onmiddellijk hun esthetische uiterlijk..

Natuurlijk, als je ze in een salade wilt gebruiken, als het hele product gewoon wordt gemalen, is dit één ding. Maar als het nodig is voor vulling of zelfs als decoratie voor de paasvakantie, dan is het uiterlijk de uiteindelijke waarde.

In dit artikel wordt besproken hoe u een dergelijk incident kunt voorkomen en kunt u dit product koken zodat de schaal perfect is, maar indien nodig, het ook eenvoudig kan worden gereinigd..

Eieren koken zodat ze niet barsten

Voordat u begint met koken, moet u weten wat van invloed is op het feit dat scheuren geleidelijk worden gevormd tijdens het proces van koken in de schaal. De meest genoemde oorzaken van scheuren zijn:

 1. Onjuist transport van grondstoffen, waarbij microcracks zo klein lijken dat het onmogelijk is ze op te merken met het blote oog. Wanneer de eieren in kokend water komen, beginnen dergelijke microbarsten sterk uit te zetten. Dit probleem kan echter heel eenvoudig worden opgelost: zorg ervoor dat u voor het koken zout in de zak doet en een kleine hoeveelheid azijn toevoegt. Dit alles voorkomt eiwitafvloeiing en voorkomt dat scheuren duidelijker worden;
 2. Te veel temperatuurverschil tussen ei en water. Vanwege dit verschil zal het product gewoon barsten. Dit verschil moet echter erg opvallen – eieren die bijvoorbeeld een tijdje in de koelkast werden bewaard, werden in kokend water gelegd. Om dit probleem te voorkomen is vrij eenvoudig. Plaats het gekoelde product gewoon in warm water of houd het een paar uur op kamertemperatuur. Begin met het koken van eieren, bij voorkeur in lauw water, rijkelijk gezouten. Zet op hoog vuur, maar zodra het water kookt, schakelt u de kachel onmiddellijk in op een lage temperatuur. In zeven minuten krijg je een mooi hardgekookt ei;
 3. De dikte van de schaal is een van de belangrijkste factoren. Koop altijd een hoogwaardig ei, want als een laag verkeerd wordt ingevoerd, heeft deze naast een hele dunne schaal een kleine hoeveelheid nuttige stoffen in de samenstelling..

Hoeveel tijd is er nodig

Het is zeldzaam iemand te vinden die niet van eieren houdt. Dit product in zijn verschillende variaties wordt geserveerd voor het ontbijt in de meeste landen van de wereld. Gevuld met veel mineralen en voedingsstoffen, zijn ze perfect gecombineerd met een groot aantal andere ingrediënten..

Op dit moment zijn er 3 manieren om te koken:

 • hard gekookt;
 • in de buidel;
 • zacht gekookt.

Elk van deze opties heeft een andere kooktijd, afhankelijk van de smaak. Om bijvoorbeeld zachtgekookt te worden, dat wil zeggen om de dooier halfvloeibaar te houden, moet u het volgende doen.

 1. Doe het product in een pan en vul het met koud water. Het meest optimale water is op kamertemperatuur of enigszins warm;
 2. Zet het comfort op de hoogste temperatuur aan en wacht op het moment dat het water begint te koken. Daarna kan de brand tot een minimum worden beperkt;
 3. Als u wilt dat de dooier volledig vloeibaar blijft en het eiwit volledig gaar is, heeft u ongeveer 4 minuten nodig. Een halfvloeibare eigeel maken – slechts 3.

Het vaakst is echter vereist om een ​​ei net hard gekookt te koken. Deze worden gebruikt om toe te voegen aan salades, soepen en snacks..

Om zo’n gerecht te bereiden, moet je eerst wachten tot het water kookt en pas daarna moet je het vuur laten vallen. Kook ongeveer 7 minuten. Wees voorzichtig en verteer het gerecht niet, want dan begint de dooier in consistentie op rubber te lijken..

Eieren in een zak zijn meestal de voorkeur gerecht van fijnproevers. Het is ongetwijfeld een kenmerk dat wanneer een halfvloeibare dooiereiwit in het kookproces volledig vast moet zijn. Je hebt slechts ongeveer 5 minuten nodig om ze te zetten..

een taartLees hoe je een heerlijke vastenkoek kookt in een slowcooker met verschillende vullingen..

Lees hoe je heerlijke kipschotels kunt koken met courgette – we bieden je een aantal ongelooflijke gerechten..

Neem nota van het recept voor een kwarktaart met appels.

Hoe eieren te koken voor Pasen

Het was tijdens Pasen dat gekookte eieren de meest esthetische uitstraling moesten hebben, omdat dit product een van de personificaties van de vakantie is. Om een ​​mooi gerecht te krijgen, gelijkmatig geverfd in natuurlijke of kunstmatige kleurstof, zal dit enige moeite kosten.

Om mooie eieren te maken die niet scheuren in uienschil, moet je de volgende stappen uitvoeren:

 1. Maak de uienschil klaar, dat wil zeggen, haal het uit de uien en spoel het uit. Leg het daarna in een pan en giet water. Om de kleuroplossing te krijgen, kookt u het omhulsel ongeveer een uur op laag vuur en laat u het zeven;
 2. Bereid de oplossing tijdens het bereiden lichtjes op kamertemperatuur of in warm water. Doe het product in het voorbereide, gekleurde water en laat het ongeveer tien minuten op laag vuur koken. Voor een rijkere bruine, houd ze voor maximaal 20. Na het koken, leg ze in een kom met koud water en olie ze in met zonnebloemolie..

Naast natuurlijke kleurstoffen, zoals schillen, kun je in de winkels echter veel en kunstmatig vinden. Natuurlijk zullen er op het pakket noodzakelijkerwijs instructies zijn voor het correct schilderen, maar er zijn ook verplichte tips zodat er geen scheurtjes verschijnen..

 1. Spoel het product grondig af voor het schilderen, omdat dit de verf helpt om gelijkmatiger te liggen. Gebruik warm water om het temperatuurverschil te verminderen; wassen яйца
 2. Kook op laag vuur. Als je sterk inschakelt, is er een grotere kans op scheuren; kok
 3. Zout het water grondig en gooi een paar houten tandenstokers in de pan. Kook een ei ongeveer acht minuten, plaats het dan in verf. Vergeet niet dat hoe meer tijd het in de kleurstof doorbrengt, hoe dunner de schaal wordt.. wassen водой

Bevat kookkwarteleitjes

Ondanks hun kleine formaat bevatten kwarteleitjes veel meer voedingsstoffen. Dit ingrediënt heeft echter geen grote distributie in de keukens van Russische huisvrouwen. In het bijzonder wordt dit belemmerd door de onwetendheid van de nuances van hun eigen manier van koken..

In feite zal het voor hen zelfs nog eenvoudiger zijn om ze te koken. Dit gebeurt vanwege een redelijk sterke schaal – zelfs onder de druk van hoge temperaturen is hun schaal niet onderhevig aan kraken. Daarom kookt u de kwarteleitjes dapper in kokend water, omdat dit de kooktijd zal verkorten, waardoor de meeste heilzame stoffen intact kunnen blijven. Standaard kooktijd voor dergelijke eieren met kokend water is twee minuten..

Hoe een ei te koelen zodat je de schaal gemakkelijk kunt verwijderen

De meeste mensen kennen de basisregel voor het schoonmaken van eieren. Hoe verser het originele product, hoe complexer het reinigingsproces zal zijn. Hier kun je echter een beetje vals spelen en een oude methode gebruiken, waardoor je het ei later gemakkelijk kunt schoonmaken. Het zou correct zijn om het “shocktherapie” te noemen..

Het is na het koken van een ei dat het onmiddellijk moet worden blootgesteld aan een scherpe temperatuurdaling. Als je ei eenmaal gekookt is, breng je het onmiddellijk over in een kom met ijswater en laat je het minstens een kwartier zitten..

Toegegeven, het is raadzaam om het zo te laten in de koelkast ‘s nachts. Daarna zal het geschilde ei zijn mooie ovale vorm behouden en zal de schaal gemakkelijk loskomen.

Hoe de versheid van eieren te bepalen

vers яйца

Wat nogal verrassend is bij het koken van eieren, hun frisheid heeft geen belangrijke rol. Natuurlijk, als je ze zachtjes kookt, is het aan te raden een vers, rustiek product aan te schaffen, maar bij het koken van een hardgekookt product is het goed dat het een tijdje in de koelkast is geweest..

De definitie van ei-versheid heeft echter nog altijd een betekenis, al was het maar om het aanvankelijk verrotte product niet te bereiden. Op dit moment zijn er verschillende manieren om de versheid te bepalen:

 1. De watermethode omvat het eenvoudig laten zakken van de eieren in een glas met koud water. Vers zal zeker naar de bodem zinken, en de oude zullen opdrijven;
 2. Schud het ei en houd het tussen twee vingers: duim en wijsvinger. Niets schudden in een vers ei;
 3. Nauwkeurige inspectie van de schaal zal helpen om de versheid te bepalen. Als het een beetje glanst of grijsachtig lijkt, kan het product als verwend worden beschouwd..

Als u zich aan alle regels houdt, kunt u zelfs een echt perfect gekookt ei bereiden, dat u met trots kunt serveren..