Hoe rijst te koken, zodat het kruimelig is: manieren en tips

Rijstgries is bekend en geliefd op alle continenten. Het is onmogelijk om een ​​keuken te vinden waarin rijst in een of andere vorm niet zou worden gepresenteerd..

In de landen van het Verre Oosten is dit gerecht zo populair dat, bijvoorbeeld in China, als een groet, ze vragen: “Heb je vandaag rijst gegeten?”.

kruimelig рис с зеленью

In Europa verschenen rijstrasters relatief recent, tijdens de late Middeleeuwen en grote geografische ontdekkingen. Toen mensen actief de ruimte begonnen te verkennen. Ricaan werd snel populair en werd het nationale gerecht van bijna alle Europese landen..

Rijstgrutten bevatten geen gluten – het meest allergene plantaardige eiwit. Daarom is het als eerste pap in het kindermenu opgenomen..

Bovendien wordt rijst actief gebruikt voor de bereiding van slijm- en roomsoepen met verschillende therapeutische diëten..

Soorten rijstgraangewas

Er zijn veel variëteiten rijst. In totaal produceren botanici 20 gekweekte variëteiten en enkele honderden soorten..

Afhankelijk van het uiterlijk van het graan, wordt rijst geproduceerd:

 • Lange korrel – smal en lang, tot 2 cm, wanneer ze gaar zijn, kleven deze korrels praktisch niet aan elkaar – ze zijn ideaal voor een kruimelig bijgerecht;
 • Srednezerny – Halfronde, niet-lange gries met gemiddeld glutengehalte, bijvoorbeeld een verscheidenheid aan “risotto”, ideaal voor het gerecht met dezelfde naam, dit omvat ook de beroemde “devzira” rijst voor het koken van pilov;
 • rondje – rijst is rond en kort, bevat veel gluten, van dergelijke granen krijg je perfecte puddingen, stoofschotels, gepureerde en slijmerige soepen.

types риса

Door de verwerkingsmethode kan rijst worden onderscheiden:

 • gepolijst. Slijpen is de meest gebruikelijke manier om rijstkorrels te verwerken; granen zijn wit, bijna verstoken van plantaardige vezels en vitamines, maar deze rijst is zeer voedzaam en snel gekookt;
 • Ongepolijst of bruin. De granen ondergaan minimale verwerking, houden het maximale aan vitamines en vezels, maar ze koken langer langer en het kant-en-klare bijgerecht is te “grof” van smaak;
 • gestoomde. De meest optimale variant van rijst is dat de korrels vóór het malen met stoom worden behandeld, waardoor een vrij groot deel van de voedingsstoffen uit de schaal naar binnen gaat.

Manieren om kruimelige rijst te koken

Afhankelijk van het gewenste resultaat, is gekozen voor de meest optimale manier om rijstgraangewas te koken. Je kunt koken:

 • In het water;
 • Voor een paar;
 • Op een gemengde manier (Chinees).
Elke soort rijst absorbeert water vrij sterk, er moet rekening mee worden gehouden bij het koken, maar hoe dikker de korrel, hoe sterker de hygroscopiciteit. Voordat u gaat koken, is het raadzaam om de korrels grondig te spoelen, deze met uw handen te wrijven en ze tenslotte onder stromend water af te spoelen..

Om kruimelige pap in een pan te krijgen, wordt rijst gewassen, op een zeef geworpen en met kokend water overgoten. Slaap dan in kokend gezout water in een één-op-één verhouding in slaap en beperk de verwarming tot een minimum.

Tijdens het koken wordt het graan niet gemengd en op verschillende plaatsen doorboord voor een betere koppeling. Als al het water al is verdampt en het graan nog niet klaar is, voeg dan voorzichtig een beetje kokend water toe. Indien gewenst kan de afgewerkte rijst worden gewassen, maar alleen met gekookt water..

Gestoomde rijstgrutten zijn het gemakkelijkst om te koken. Het blijkt consistent kruimelig bijgerecht. Granen moeten worden gewassen en in de kom van een dubbele boiler worden gegoten, zout en één voor één water uitgieten. Gestoomd tot klaar voor ongeveer een half uur.

De Chinese kook rijst in zeer grote hoeveelheden. Meerdere kilo’s worden tegelijkertijd gekookt – het is de basis voor vele andere gerechten..

Het graan wordt gekookt in een grote container met een verhouding van één tot vijf water. Ze brengen hem half gereed en gooien terug op een grote zeef en stomen er vervolgens in..

Sommige Chinese koks adviseren om een ​​vochtige katoenen doek op de bodem van de zeef te leggen. Dit is een nogal bewerkelijk proces, maar met deze methode zijn de korrels volledig gaar en plakken ze niet aan elkaar..

We presenteren u een video met de Aziatische methode om rijst te koken:

Hoe kruimelige rijst te koken op een bijgerecht in een pan

Ronde korrel – van zo’n korrel is de moeilijkste om kruimelige pap te koken. Het bevat veel gluten en absorbeert zeer vloeibaar.

Dit soort mag alleen onder stromend water worden gewassen, anders zal het opzwellen en aan elkaar kleven voordat het wordt gekookt. En spoel de kant-en-klaar bijgerecht..

Langkorrelige gepolijste rijst is ideaal voor het maken van kruimelige bijgerechten..

Vooral onderscheidende variëteiten van “jasmijn” en “Thais.” Ze hebben een delicate, delicate smaak en een aangename romige textuur, terwijl de afgewerkte korrels niet aan elkaar plakken in een onaangename ruimte..

Bruine (bruine) of ongepolijste rijst heeft de voorkeur van mensen die geven om hun gezondheid en die goede voedingsstoffen hebben. Het kookt veel langer dan gepolijst, het moet van tevoren worden doorweekt.

brouwen бурый рисMaar zo’n bijgerecht zal zeker kruimelig en nuttig zijn..

Gestoomde rijst is iets sneller gaar dan ongepolijst. Bijna elke gerecht kan er uit worden gekookt: zowel halfvloeibare risotto als kruimelige Chinese rijst. Het is ook ideaal voor pilaf als je devziru niet kunt vinden.

Ongeacht welke rijstvariëteit u kiest, bepaalde regels moeten worden gevolgd om een ​​kruimelig bijgerecht te verkrijgen:

 • Houd de houdbaarheid van granen in de gaten. Dit geldt vooral voor ongepolijste rijst – deze wordt slechts korte tijd bewaard. Granen die gedurende lange tijd worden bewaard, worden bros en plakken aan elkaar tijdens het koken;
 • Voor een kruimelig bijgerecht, houd de verhouding water / grits op 1/1;
 • Spoel de rijst af voordat je hem legt, zodat je het graanstof wegspoelt, wat ook bijdraagt ​​aan het kleven van de afgewerkte schaal;
 • Kies de juiste gerechten om te koken. Een stalen pan met een dikke meerlaagse bodem is ideaal. In hen wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en de kroep kleeft niet aan de bodem;
 • Neem het optimale temperatuurregime in acht – kook eerst op een sterke hitte, verminder tot een minimum en geef pap zonder verwarming.

Cooking Rice Steps:

 1. Kies de “juiste” variëteit van rijst – lang graan, kan ongepolijst of gestoomd zijn; kiezen правильный сорт крупы
 2. Was de grutten; mijn
 3. In slaap vallen in kokend gezout water, de verhouding behouden – één deel rijst aan één deel water; In slaap vallen в воду
 4. Geef opnieuw kook, verminder het vuur tot een minimum, sluit het deksel; dicht крышкой
 5. Wanneer bijna al het water wordt opgenomen, probeer dan klaar te zijn en voeg indien nodig een beetje kokend water toe;
 6. We maken de afgewerkte rijst bijna op verschillende plaatsen door met een houten stok (bijvoorbeeld voor sushi);
 7. Haal na een half uur uit de kachel en dek af met een handdoek; Verpakt кастрюлю
 8. Na nog eens 10 minuten kan de afgewerkte rijst worden gewassen met gekookt water, of je kunt gewoon mixen. klaar блюдо

In het volgende videoverslag leer je hoe je rijst moet koken, zodat deze kruimelig is en maar 60 seconden besteedt!

De meest voorkomende fouten, waardoor de croup bij elkaar blijft

 • Ongeschikte korrelgrootte – van ronde korrel is vrij moeilijk om kruimelig bijgerecht te koken;
 • Te veel hitte – in dit geval is het zeer waarschijnlijk dat uw bijgerecht zal branden en niet gelijkmatig zal opkomen;
 • Ongeschikt kookgerei;
 • Te veel water – rijst, ongeacht de variëteit, absorbeert de vloeistof erg, en als gevolg daarvan – kookt zacht en plakkerig.
jus из свининыHeel vaak wordt rijstpap geserveerd met jus. Hoe jus van varkensvlees te maken. Als je deze recepten kent, zal je rijst nooit droog zijn!

Lees meer over de heilzame eigenschappen van balsamicoazijn en hoe deze wordt gebruikt. In hetzelfde artikel vindt u veel andere informatie over deze essentie..

Als u op zoek bent naar recepten voor voorgerechten aan de tafel, dan bent u hier. Snelle recepten en een gedetailleerde beschrijving van het koken.