Home brouwtechnologie

Kenners van alcoholische dranken weten hoe belangrijk het is dat de alcohol van hoge kwaliteit is. Moonshine – een klassieke drank die thuis bereid kan worden met natuurlijke producten.

Hij kan elke smaak naar believen worden gegeven. Om een ​​echte hoge kwaliteit maneschijn te krijgen, moet u het kookproces strikt observeren..

technologie самогоноварения

Subtiliteiten van homebrewing

Moonshine – een drankje uit het oude Rusland. Hij was verplicht op elke tafel voor de feestdagen. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de traditie om dit drankje alleen thuis te maken nieuw leven ingeblazen in ons land..

Het alcoholverbod en het tekort aan suiker in de winkels brachten mensen ertoe om van natuurlijke producten maneschijn te maken. Meestal begonnen gewassen te gebruiken.

Bovendien zijn op graan gebaseerde dranken beter van smaak dan dranken op basis van suiker. De bereiding ervan vraagt ​​meer tijd, maar het resultaat is alcohol met een zoete smaak die gemakkelijk te drinken is..

Thuis kwalitatief hoogwaardige producten maken is een zeer gecompliceerde zaak. Het is noodzakelijk om dit proces zorgvuldig te benaderen, door alle subtiliteiten en stadia te observeren. Het niet naleven van de regels van het koken kan ertoe leiden dat u een modderige drank krijgt met een onaangename geur en smaak..

Klassieke kooktechnologie

Het maken van maneschijn duurt maximaal twee weken. Het hele proces van thuis brouwen thuis omvat verschillende stappen:

 1. Selectie van grondstoffen;
 2. vergisting;
 3. destillatie;
 4. schoonmaken;
 5. De traditie van smaak en aroma.

Grondstof selectie

Het belangrijkste criterium voor dit item is contante besparingen. Suikerprijzen zijn tegenwoordig niet goedkoop, dus veel proberen het te vervangen door andere producten die suiker en tannines bevatten. Deze producten omvatten:

maneschijn из сахара

 • maïs;
 • suikerbiet;
 • aardappelen;
 • zetmeel;
 • bessen en fruit.

Gist die iedereen naar wens kiest.

gisting

Het belangrijkste proces bij thuis brouwen is de vergisting van het product. De kwaliteit van de resulterende maneschijn hangt af van hoe het is georganiseerd..

Braga is als volgt gemaakt. Voor 1 kg suiker nemen we 100 gram geperste gist of 20 gram droog. Het wordt met 4,5 liter water net boven kamertemperatuur gegoten. Idealiter zou de temperatuur tussen 28 en 30 graden moeten zijn.

In de bank moet je wat ruimte laten, niet naar de rand gieten. Alles is grondig gemengd. Gistmodus op de kubussen en voeg toe aan het water. Laat gedurende dertig minuten de kubussen oplossen..

Schud de pot om de inhoud goed te mengen. Verkruimel in een klein stukje koekje. Dit zal u helpen schuim te voorkomen. Niet nodig om te mengen. Steek een kleine plastic buis in de dop van de fles..

Sluit het deksel. Giet water in een potje en laat de slang daar vallen. De vergisting begint over veertig minuten. Dit kan worden opgemerkt door bellen in een kleine pot. Toekomstige maneschijn schoongemaakt gedurende twee weken om zich te vestigen.

Tijdens de fermentatiefase, moeten bepaalde regels worden nageleefd:

 1. Het is noodzakelijk om de temperatuursomstandigheden te observeren. Helemaal aan het begin is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet erg laag is. Hierdoor kan de gisting stoppen. Schimmels kunnen niet sterven, maar ze zullen zich niet ontwikkelen. Tegelijkertijd leiden zeer hoge temperaturen tot de dood van schimmels;
 2. Het is noodzakelijk om het aantal ingrediënten strikt in acht te nemen. Een onvoldoende hoeveelheid suiker zal bijvoorbeeld een langzame gisting veroorzaken..

distillatie

De juiste technologie omvat de destillatie van het product. Voor dit doel, maneschijn. Met behulp van het verwarmen van de puree stoten ze ethylalcohol uit. Distillatie is een belangrijke fase, maar thuis is het moeilijk om de temperatuurcondities voor de uitvoering ervan te handhaven. Het doel van deze fase is om de alcohol te scheiden van de overige stoffen..

distillatieDe eerste destillatie wordt uitgevoerd op maximaal vermogen. De maneschijntank is gevuld tot 2/3. Zodra de temperatuur 89 graden bereikt, zullen de eerste druppels beginnen te scheiden..

Bij de eerste destillatie zijn geen “koppen” en “staarten” gescheiden. Dit komt door het feit dat tijdens het koken de gist een zeer onaangename geur afgeeft. Hoe langer ze koken, hoe erger het zal worden.

Maar vaak zijn er gevallen waarin de “hoofden” en “staarten” al bij de eerste trek gescheiden zijn. Bij sterke opwarming komen de “hoofden” als eerste naar voren. Onder hen zijn lichte onzuiverheden die beginnen te scheiden bij een watertemperatuur van 65 graden. H elke kilogram suiker komt uit onzuiverheden tot 30 ml. Ze moeten van ze af.

Nadat de koppen uitgegaan zijn, gaat het verwarmen verder. Gedurende deze periode wordt het grootste deel van de drank gescheiden. De destillatietemperatuur moet 98 graden zijn. Zodra de temperatuur stijgt tot 96, zullen “staarten” of foezeloliën beginnen te scheiden. Dit is een bijzonder schadelijk onderdeel van de maneschijn..

Bij de eerste destillatie worden de “staarten” alleen gescheiden van op suiker gebaseerd brouwsel. Maar in het graan en fruitbrouwsel geven deze verbindingen het aroma en de smaak van de drank. Daarom worden ze niet afgesneden in de eerste destillatie..

“Staarten” zijn niet zo schadelijk als “hoofden”, dus ze kunnen niet worden weggegooid, maar worden gebruikt om toe te voegen aan de volgende braga.

schoonmaak

Nadat de eerste destillatie is voltooid, moet de drank worden gereinigd en voorbereid voor de tweede destillatie. Dit proces kan de kwaliteit van de maneschijn verbeteren. Je kunt op verschillende manieren schoonmaken:

 • schoonmaakmelk;
 • kaliumpermanganaat;
 • actieve kool;
 • plantaardige olie.

Velen gebruiken complex schoonmaken met behulp van verschillende opties..

Hoogwaardige reiniging van maneschijn is erg belangrijk. Het geeft niet alleen een voorproefje van de drank, maar verlicht ook de volgende ochtend hoofdpijn en kater..

Reinig het product het beste met een vesting van minder dan 35 graden. Het is in deze concentratie dat foezeloliën het beste van elkaar worden gescheiden. Voor het schoonmaken moet het drankje minstens twee dagen worden beschermd. Bovendien moet het op kamertemperatuur zijn..

De snelste en meest efficiënte reiniging gebeurt met actieve kool. De procedure is als volgt:

 • in een trechter blijft de gewatteerde schijf binnen;
 • gevolgd door een laag steenkoolboetes;
 • van bovenstaande grote fracties;
 • dan wattenschijfjes.

Zo is het mogelijk om de maneschijn onmiddellijk te verwijderen zonder extra problemen..

Als u de melk wilt reinigen, kunt u dit het beste doen na de laatste distillatie. Dit komt door het feit dat eiwitdeeltjes in de drank kunnen achterblijven en bij verhitting een onaangename geur produceren..

Om 20 liter drank met een sterkte van 50 graden te reinigen, hebt u een glas melk nodig. Neem alleen gepasteuriseerde melk met een vetgehalte van niet meer dan 1,5%. De procedure is als volgt:

 • melk giet de maneschijn in en schudt goed;
 • goed gesloten met een deksel en een week op een donkere plaats schoongemaakt;
 • vijf dagen, moet de vloeistof goed worden gemengd om de reactie van melk te garanderen;
 • de laatste twee dagen laat de drank aan iedereen geregeld;
 • het filteren wordt uitgevoerd door middel van lagen watten.

Deze methode wordt als effectief beschouwd, omdat bij de productie van wodka dit precies is hoe ze worden schoongemaakt..

Secundaire destillatie

Herdestillatie vindt op dezelfde manier plaats als de eerste. De drank wordt verwarmd en verzamel porties van 50 ml per kilogram suiker. Het proces wordt uitgevoerd totdat het fort tot 40 graden daalt..

De traditie van smaak en aroma

Om de smaak te verbeteren en onaangename geurtjes te verwijderen die zijn gebruikt bij het gebruik van smaken en additieven. De smaak wordt aan de drank gegeven door citroen- en sinaasappelschil toe te voegen. Bittere smaak kan worden gemaakt met vanille en laurier. Kaneel. Muscat geeft je drankje een pittige smaak..

Moonshine-recepten

standaard

Het klassieke recept voor maneschijn vereist:

 • 6 kg suiker;
 • 25 gram citroenzuur;
 • 18 liter water;
 • droge gist – 120 gr.

Er wordt drie liter water in de pan gegoten en alle suiker wordt gegoten. Het water wordt verwarmd tot 80 graden. De resulterende siroop wordt gedurende 10 minuten gekookt. Voeg vervolgens citroenzuur toe en laat 60 minuten sudderen..

Voeg in de afgekoelde vloeistof tot 35 graden het resterende water en de ontharde gist toe. Begin dan met het gistingsproces.

Om te begrijpen dat de puree gereed is om te worden opgehaald, moet u de volgende tekens in acht nemen:

 1. Verschijning van alcoholgeur;
 2. Het oppervlak van de puree is lichter;
 3. Er verschijnt een neerslag;
 4. Bellen en sissen verdwijnen;
 5. De wedstrijd gaat niet uit over de braga.

Maneschijn op eiken schors

Moonshine, doordrenkt met eikenschors, lijkt op cognac. Om je voor te bereiden moet je:

 • 5 liter jam of 5 kg suiker;
 • 15 liter water;
 • 350 gram gist;
 • 50 gram eikenbast.

Eiken schors wordt toegevoegd met een snelheid van 50 gram per 1 liter maneschijn. Geïnfundeerd product gedurende ongeveer een week.

Home Cognac

Op basis van maneschijn kun je heerlijke huisgemaakte cognac maken. Om dit te doen worden 5 eetlepels suiker en zwarte thee, 10 zwarte peperkorrels, een snufje vanille, 6 stukjes laurier, citroenschil toegevoegd aan 5 liter maneschijn. Drink gedurende 10 dagen op een donkere plaats..

rosbiefWat is rosbief, hoe het te bereiden van rundvlees volgens het klassieke Engelse recept.

Hoe je heerlijke koekjes kookt in blikken op een gewone kachel op gas, lees ons artikel.

Neem nota van dit exotische recept voor kip in sojasaus.

Tips voor beginners

Technologie van thuisbrouwen is een zeer complex proces, dat zijn eigen subtiliteiten en geheimen heeft. De nuances van het maken van een drankje komen met ervaring, maar als je luistert naar het advies en de aanbevelingen van degenen die thuis al heel lang huisbrouwen voorbereiden:

 • voor het reinigen is het het beste om berkenhoutskool te nemen. Dat het wordt gebruikt in waterzuiveringsfilters;
 • voor een zachter en natuurlijker drankje, brouw maneschijn op basis van tarwe;
 • Sla geen enkele bereidingsfase van de drank over. Dit kan de kwaliteit van de drank negatief beïnvloeden;
 • als na het reinigen van de maneschijn met melk een wolkachtige schaduw is ontstaan, voeg dan een beetje sinaasappelschil toe;
 • om een ​​kwaliteitsdrankje te krijgen, hoeft u alleen schoon water te nemen. Als er water uit de kraan wordt gebruikt, moet het gedurende ten minste 24 uur worden verdedigd..

Begrijpend in het proces van thuisbrouwen, kunt u natuurlijke alcoholische dranken voor elke smaak thuis maken. Met behulp van smaken kunt u zowel cognac als tinctuur maken. Op uw vakantie tafel pronken altijd flessen met hoogwaardige en smakelijke alcohol..