Cum să gătești orez brun

În întregul Orient, orezul este un vas venerat și preferat. Trăsătura sa principală este că nu se plictisește, indiferent cât de des îl servesc la masă. Care este motivul? În primul rând, cu faptul că sunt cunoscute câteva mii de soiuri agricole de orez.

pune la cale бурый рис правильно

Ce este orezul

Toate soiurile de soiuri de orez sunt împărțite în două ramuri:

 • lung, subțire – de origine indiană;
 • scurt și rotund – de origine japoneză.

În același timp, boabele de orez variază între culoarea albă și cea neagră. Există soiuri de orez galben, roșu, bej, purpuriu și aproape fiecare dintre ele este împărțită în lipicios și non-lipicios. Toate aceste nuanțe varietale sunt extrem de importante în prelucrarea culinară..

Trebuie să înmoaie orezul. Se prăjește orezul brut sau se fierbe imediat. Ce să gătești: în apă, lapte, aburit sau combinați diferite medii. Toate aceste subtilități pot confunda practic bucătarul obișnuit..

Ce este orezul brun

Cele mai populare dintre toate varietățile de orez de astăzi pot fi numite – maro. Merită menționat faptul că această definiție nu este corectă..

La urma urmei, de fapt, acesta nu este numele unui soi separat de orez, ci forma sa neprelucrată, nepolizată..

Carcasă naturală, ușor maronie și conferă culorii distinctive Risinks-ului..

Dar aspectul nereprezentat este mai mult decât compensat de proprietățile utile ale grăsimilor neleiate..

Boabele netratate conțin fibre, un complex de minerale esențiale și vitamine..

Valoare nutrițională

minerale:

nume Conținut în 100 de grame % din indemnizația zilnică
calciu 28 3
potasiu 115 2
magneziu 25 7
fosfor 115 16
mangan 1.09 52
zinc 1.09 11
fier 0,8 6

vitamine:

nume Conținut în 100 de grame % din indemnizația zilnică
Tiamina (B1) 0,07 6
Riboflavina (B2) 0,01 1
Niacin (B3) 1,62 11
Acid pantotenic (B5) 1.01 20
Piridoxina (B6) 0,16 13

100 g de orez brun conține 331 Kcal. Aceasta este de 22% din caloriile zilnice pentru un adult..

Proprietăți utile

Compoziția specificată face ca aditivul alimentar curativ din orez brun să adere la regimul alimentar. La urma urmei, ajuta la eliminarea corpului de toxine, scade nivelul de zahar din sange, previne procesele inflamatorii in intestin, ajuta la eliminarea nevrozelor, faciliteaza activitatea sistemului circulator uman.

Prin urmare, orezul brun este indispensabil în dieta pentru următoarele boli:

 • depunerea de sare;
 • boli ale sistemului cardiovascular;
 • deficiența de vitamina B1;
 • diabet zaharat;
 • inflamația tractului gastro-intestinal;
 • eczemă și dermatită;
 • probleme cu sistemul nervos.

În mod natural, în prezența oricărei boli, este imposibil să refuzați asistența medicală, bazându-se doar pe proprietățile orezului brun. Acesta va ajuta doar cu tratamentul adecvat pentru a accelera procesul de vindecare..

 полезен бурый рисDar consumul regulat de orez brun în alimente va ajuta la normalizarea tuturor proceselor metabolice din organism. Și nu va fi lent să apară în aparență.

Nu este de mirare că orezul brun este inclus în arsenalul secret al femeilor frumoase, cu piele radiantă și păr matasos..

În timpul procedurii de măcinare, toate aceste proprietăți benefice ale orezului brun dispar sau sunt mult reduse în omologul său alb, rafinat. Orezul alb conține mai mulți carbohidrați decât orezul brun..

Se poate argumenta că orezul alb gustă mai moale și mai plăcut decât orezul brun, că aspectul său este mai rafinat. Ceea ce să gătească orezul alb poate fi mai rapid, mai ușor și mai divers decât dur, nefolosit. Nimeni nu va contesta asta..

Trebuie doar să înțelegeți că acestea sunt două produse diferite pe care trebuie să le utilizați independent unul de celălalt, fără a uita de prioritățile unei alimentații sănătoase..

Calități negative

Pasiunea excesivă pentru orice produs poate fi dăunătoare sănătății. Prin urmare, înainte de a deveni un fan al orezului brun, trebuie să țineți cont de câteva nuanțe.

negativ качества бурого рисаAdesea, furnizorii și producătorii de orez brun, având în vedere cererea sporită pentru acest produs, pur și simplu tint orez alb.

Pentru a evita dezamăgirea în utilizarea unui astfel de produs nu ar trebui să-l cumpere de la comercianți privați.

Producătorii de mari dimensiuni, înainte de a transporta orezul, o procesează cu ajutorul glucozei și talcului, care, dacă este folosit o perioadă lungă de timp, poate fi dăunătoare.

Nu uitați că numărul de îngrășăminte periculoase în țările care practică cultivarea industrială a orezului este foarte diferit de standardele obișnuite pentru ruși.

Dacă cumpărați un lot mare de orez brun, atunci în timpul depozitării pe termen lung, acesta nu numai că este capabil să-și piardă proprietățile benefice, ci și valoarea nutritivă a acestuia..

Prin urmare, este necesar să se respecte o serie de condiții:

 • depozite în loturi mici;
 • observați condițiile de răcire a temperaturii în încăperea unde este stocat produsul;
 • conține orez într-un recipient ceramic sau de staniu bine închis;
 • evitați depozitarea unei umidități ridicate care poate ruina cerealele.

Cum să gătești orez brun

 1. Pregătirea oricărei orez, și, în special, maro, începe cu spălarea sa minuțioasă. În primul rând, este necesar pentru a îndepărta de pe suprafața orezului praful și murdăria prinsă pe ele în timpul cultivării și transportului. În al doilea rând, pentru a reduce cantitatea de substanțe utilizate în prelucrarea orezului. Clătiți cerealele în apă rece până când acestea sunt clare. După spălare, orezul brun este de preferință opărit cu apă fiartă. Apoi clătiți din nou cu apă rece. Doar atunci se poate fi gatita.
 2. O etapă importantă în prepararea orezului brun este înmuierea. Orezul spalat se raspandeste intr-o farfurie adanca si se toarna o cantitate mare de apa rece. Pentru a nu pierde prea mult timp prețios pentru orez, este mai bine să vă îmbogățiți peste noapte. O altă opțiune este de asemenea potrivită. Orezul, îmbibat înainte de a pleca la muncă, poate fi gătit la cină. În general, ar trebui să dureze 5-6 ore pentru a înmuia cerealele..
 3. Orezul preparat este transferat în vasul de gătit și turnat cu apă rece la o cană de cereale pentru 2,5-3 pahare de apă, se adaugă o linguriță de sare și se aduce la fierbere. Peste o orez de înaltă căldură gătit 5-10 minute sub un capac bine închis.
 4. După aceea, trebuie să reduceți căldura și să preparați orez timp de 30 de minute fără a deschide capacul..
 5. La sfârșitul gătitului, opriți focul, lăsați capacul bine închis și mențineți vasul pe sobă timp de cel puțin 10-15 minute. Acest lucru trebuie făcut în așa fel încât apa rămasă să fie absorbită în orez. Puteți scoate vasul din sobă, îl înfășurați și îl puneți în același timp într-un loc cald..

Rămâne să umpleți orezul brun finit în conformitate cu conceptul de bază și să începeți masa.

Cum să gătești orez brun într-un cazan dublu și un aragaz lent

gătire рис в мультиварке

Pentru cei care preferă să modernizeze procesul de gătit, gatirea orezului cu un abur sau o aragaz lent va face..

Aceste două metode au unele diferențe, însă principalul lucru în ele rămâne același – înainte de ouat, orezul brun trebuie să fie spălat și înmuiat în prealabil.

Într-un cazan dublu, orezul este procesat cu abur fierbinte, ceea ce permite obținerea unui produs delicat și aromat. În același timp, toate proprietățile benefice ale cerealelor vor rămâne aproape neschimbate..

Pentru a pregăti un pahar de orez, trebuie să luați două pahare de apă. În vasul de gătit care vine cu aparatul, ar trebui să toargeți cerealele preparate din orez și să-l turnați cu un volum măsurat de apă.

După aceea, închideți dispozitivul cu un capac și porniți-l timp de 30-35 de minute. Arome proaspăt preparate cu unt, amestecați-le și adăugați-le, dacă este necesar. După aceasta, puteți începe masa.

Pentru gătit orez brun într-un aragaz lent, proporțiile de apă și cereale ar trebui să fie ușor modificate. De obicei, în acest caz, pentru un pahar de orez, luați un pahar de apă..

Restul trebuie să urmeze instrucțiunile și să pornească dispozitivul în “orez” timp de 30-40 de minute. Uleiul, sarea și alte ingrediente se adaugă la orez după ce este gata..

Sfaturi și sfaturi de gătit

Trebuie să ne amintim că orezul de gătit este un proces creativ. Timpul și proporțiile din rețetă sunt date pentru cerealele standard..

Calitatea rezultatului poate fi afectată de maturitatea orezului, varietatea, gradul de fierbere a apei. Prin urmare, merită practică în pregătirea orezului, folosind pentru a începe un singur soi. Și nu fi supărat dacă rezultatul va fi ușor diferit de cel dorit.

O altă nuanță este alegerea felurilor de mâncare, printre care se numără și orezul.

Orezul brun nu merită gătit terci de lapte și umplutură pentru plăcinte. Dar pentru garnitură, este perfect. Și este ușor de combinat cu legume, fructe de mare, carne de pasăre, carne.

De la condimente la orez este bine să adăugați chimen (sau zira), ardei iute, turmeric.

Dar petrolul este cel mai bun pentru a alege ghee. Este considerat cel mai util în cultura indiană..

 

Loading...