Welke voedingsmiddelen bevatten gluten en waarom is het gevaarlijk?

Gluten of gluten is een plantaardig eiwit dat bestaat uit twee andere eiwitten: glutenine en gliadine. Het zit in veel granen, veel in tarwe, in rogge en gerst..

Dit eiwit geeft bakkerijproducten een speciale pracht, terwijl dit eiwit tegelijkertijd een conserveermiddel is, waardoor de houdbaarheid van meelproducten kan worden verlengd..

producten с глютеном

Op zichzelf is gluten geurloos en smaakloos, en qua uiterlijk is het een grijsachtige, kleverige massa..

Welke voedingsmiddelen bevatten gluten? Het is mogelijk om gluten te vinden, niet alleen in producten van brood, het zit vervat in veel biologische producten: zuivel en vleesproducten, in blikvoer en sauzen.

De voordelen en gevaren van gluten

Gluten wint de laatste tijd aan populariteit. Veel mensen praten erover, waaronder bekende persoonlijkheden die een glutenvrij dieet volgen en actief promoten..

Maar is het de moeite waard om vast te houden? Is het voor gezonde mensen noodzakelijk om biologisch voedsel te zoeken met de vermelding “glutenvrij”? Om antwoorden op deze dilemma’s te krijgen, moet je praten over de voor- en nadelen. Wat we toeschrijven aan de voordelen?

 • Gluten verhoogt de voedingswaarde van voedsel, wat op zijn beurt leidt tot de aanvulling van het lichaam, niet alleen met energie, maar ook met extra voedingsstoffen en plantaardige eiwitten;
 • Gluten kan veel voedingsstoffen en mineralen binden, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd;
 • Dit plantaardige eiwit bevat vitamine A, E, een groep van vitamines B en D, P (fosfor), Ca (calcium), Mg (magnesium) en Fe (ijzer), evenals vele essentiële aminozuren die essentiële functies in ons lichaam uitvoeren.

Laten we nu eens praten over de gevaren van gluten voor het menselijk lichaam. Op aarde zijn er ongeveer 1% van de mensen die lijden aan een ziekte die coeliakie heet. Dit is een volledige glutenintolerantie. Het mechanisme van deze ziekte is bovendien erg vreselijk, als iemand die deze ziekte heeft er niet eerder aandacht aan besteed, kan hij zichzelf met zijn eigen handen naar zijn graf brengen..

Coeliakie is een genetische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door glutenintolerantie door het lichaam..

De immuniteit van mensen met coeliakie ziet dit eiwit als een vreemde stof en begint er actief mee om te gaan. Leukocyten van de patiënt “geven” cytokinen af ​​die het darmslijmvlies vernietigen.

De villi-bekleding van de wanden van de dunne darm “vallen af” en de kale darm kan geen voedingsstoffen opnemen.

Zulke mensen zullen slechter en slechter worden als het gaat om gluten, omdat antilichamen de agressor onthouden en als je niet op tijd actie onderneemt, kan het te laat zijn..

Veel mensen hebben latente intolerantie voor dit eiwit, de manifestatie ervan is zwak, daarom kan het worden aangetroffen in het complex van medische procedures en wordt het bevestigd door een speciale uitsplitsing..

schema развития целиакииMaar er is alleen maar een allergische reactie op dit eiwit. Er zijn meer van zulke mensen, maar toch is het beter om te weten wat het lichaam kan schaden..

Het immuunsysteem van dergelijke mensen neemt gluten op door vreemd materiaal en begint het aan te vallen, en zelfs de kleinste doses kunnen ernstige allergieën veroorzaken, wat de reden is dat de maag, darmen en het zenuwstelsel als eerste lijden..

Maar de volgende keer dat u gluten krijgt, zal het lichaam deze agressor ook waarnemen, de toestand zal niet verslechteren, de darmwanden zullen niet instorten, aangezien afweercellen geen “vreemd materiaal” onthouden, zoals in het geval van coeliakie.

Vanuit een medisch oogpunt is een allergische reactie op gluten niet zo ernstig als coeliakie, maar het is ook beter voor beiden om vast te houden aan een glutenvrij dieet..

Opmerking: coeliakie is een ernstige ziekte. Vrouwen die zwanger willen worden, moeten zich de hoge waarschijnlijkheid van een miskraam en het gevaar van een kind met aangeboren misvormingen herinneren..

Maar wat te doen met gluten voor mensen die geen aangeboren intolerantie of allergieën voor dit eiwit hebben??

Hoe gluten de gezondheid van mensen bedreigt, weten wetenschappers nog niet precies. Vanwege de selectie op lange termijn van graanplanten werden aangepast (ze hebben veel meer gluten en als gevolg daarvan voedingswaarde).

Als een persoon een negatieve reactie heeft op het hoge gehalte aan gluten in het product, moet hij het gebruik van dit eiwit beperken..

En toch is het gevaarlijk om te experimenteren met de eigen gezondheid, omdat een verzwakt dieet, een onvervangbare tekortkoming van het lichaam met een aantal voedingsstoffen en aminozuren tot catastrofale gevolgen kan leiden..

Om dit te voorkomen, moet u een arts raadplegen en een aantal noodzakelijke medische procedures uitvoeren..

Daarnaast is het de moeite waard eraan te denken dat een glutenvrij dieet wellness is, en het is moeilijk om die extra kilo’s ermee te verliezen, ook al is het mogelijk.

Velen schrijven dit dieet toe aan een gezonde levensstijl. Als u in principe een grote hoeveelheid alcohol, zoet frisdrank, fastfood en “snelle” snacks (chips, crackers, enz.) Uitsluit van het dieet, zal de glutenconsumptie afnemen, evenals het gewicht.

Maar als u conventionele producten vervangt door gezonde mensen met glutenvrije producten, is er minder voordeel, omdat er meer vet en suiker aan dergelijke producten wordt toegevoegd. Je kunt een glutenvrij bioproduct kopen naast producten voor diabetici..

Kortom: om gezonde mensen te laten profiteren van gluten, is het de moeite waard om het in beperkte porties te gebruiken, en ook om gemaksvoedsel, een groot aantal gebakscreaties en koop volkoren brood te vermijden.

Mensen met glutenintolerantie worden geadviseerd om een ​​dieet te volgen en mensen met coeliakie moeten hun levensbedreigende eiwit volledig elimineren..

Glutenbevattende producten

Vleesproducten с глютеном

Dus, het is tijd om erachter te komen welke voedingsmiddelen gluten bevatten. Beschouw de onderstaande tabel..

producten dranken Voedingssupplementen geneeskunde
Bakkerijproducten bier E150 Valeriaan (dragee)
Vleesproducten wodka E150c Vitamine E (tabletten)
snoep bourbon E150d Acetylsalicylzuur
Sauzen (ketchup, mosterd, mayonaise, enz.) Koolzuurhoudende dranken E150b Paracetamol voor kinderen (kauwtablet 60 mg)
Kaas met schimmel whisky E160 bisacodyl
Snelle voet (friet, hamburger, enz.) gin E411 Phenystyle (dragee)
Halffabrikaten (kaaskoekjes, dumplings, dumplings, enz.) Oploskoffie E965 Foliumzuur (tab. 5 mg)
Zuivelproducten cacao E637 oerwoud
Sommige medicijnen E411 Biseptol (tabletten)
Gebak bakken E471 ibuprofen
Sojaproducten E636. Sonnat (tabletten)
Kashi, klaar ontbijten Festal (dragee)
IJs Dekamevit
Churchkhela Oxazepam (tab. 10, 50 mg)
Ingeblikt voedsel in tomatensaus of pasta imovan
Krabstokken Phenobarbital (tabletten)

De lijst met glutenbevattende producten die te vinden zijn in winkels in uw stad:

Het merk producten
“Artek” Pap, griesmeel en tarwe
“4 granen” Griesmeel en tarwepap, granen
“Fortress” Zuigelingenvoeding met afkooksel, havermout of bloem
«Jacobs» Instant gegranuleerde koffie
«Valio» Roomkaas “Russische favorieten”
«Barilla» Pasta Fabrikaty
“Makfa” Pasta, vermicelli, spaghetti, noedels
“Tsaritsyno” Gekookte worst, worstjes
“Russisch brood” Bakken producten

Waar kunnen verborgen gluten zijn:

Verborgen gluten in voedsel “Glutenvrij”: Glutenvrije dranken:
Halffabrikaten; De vogel Natuurlijke thee, koffie
Producten van vlees, na een speciale behandeling Vers vlees zonder smaakstoffen sappen
Seafood Substitutes zeevruchten Vruchtendranken
Voedingssupplementen Groenten en fruit
Bevroren producten Aardappelzetmeel
Kauwgom Meel (rijst, havermout, maïs, aardappel, amarant, kastanje, soja, boekweit)
Maltose, zetmeel Natuurlijke zuivelproducten
Muesli zonder “glutenvrij” merk Quinoa, Millet, Amarant
Zoetwaren, dressing, decoraties (ijsvorming, bakpoeder, poedersuiker, enz.) Natuurlijke bonen, zonnebloempitten, noten zonder verwerking
Stabilisatoren, emulgatoren, smaken Lijnzaad
Gedroogd fruit Aardappelen, zetmeel ervan
Kaas en niet-natuurlijke zuivelproducten Wilde rijst
Poeders en drankmengsels eieren
Kunstmatige kleuren yam
Shampoos, cosmetica (inclusief lippenstift) cassave
yuca
Maïs, tapioca, sorghum
Boekweit, mais

Hoe erachter te komen of dat juist de intolerantie voor gluten is

Niet iedereen wil de gezondheid in gevaar brengen, dus veel mensen die hebben gehoord over gluten en de schadelijke eigenschappen, willen weten of ze een individuele intolerantie voor dit eiwit hebben. Maar is het mogelijk om dat thuis te weten te komen??

Om te beginnen, zou u op de volgende tekens moeten letten:

 1. Diarree, krampen, obstipatie, de ziekte van Crohn;
 2. Ziekten van het centrale zenuwstelsel;
 3. Auto-immuunziekten zoals osteoporose, chronische vermoeidheid en slapeloosheid, bloedarmoede;
 4. Depressie, stemmingswisselingen;
 5. Hormonale onbalans;
 6. Pijn in spieren en gewrichten;
 7. Gevoelloosheid van de benen;
 8. Gebrek aan vitamines;
 9. Leverproblemen;
 10. Opgezette buik en pijn; inflatie живота
 11. Dermatitis, huiduitslag;
 12. stomatitis;
 13. Zwakke immuniteit;
 14. autisme;
 15. Seniele waanzin;
 16. Frequente hoofdpijn;
 17. Ontwikkelingsvertraging bij kinderen.

Er zijn veel symptomen, het is moeilijk om een ​​of andere ziekte te diagnosticeren. Als een persoon vermoedt dat het coeliakie of allergische intolerantie voor gluten is, zou het hem geen kwaad doen dit eiwit 30 dagen uit het dieet te weren en zijn toestand in de gaten te houden. Als de symptomen zijn verdwenen of gestopt, is de oorzaak waarschijnlijk te vinden..

Maar zelfmedicatie niet, je kunt onherstelbare schade toebrengen aan het lichaam! Als een persoon gegronde redenen heeft om aan te nemen dat hij coeliakie heeft, dan is het de moeite waard om contact op te nemen met een arts en gekwalificeerde hulp te krijgen..

Apotheken verkopen nu verschillende tests om een ​​allergische reactie op gluten te identificeren, iedereen kan ze kopen, omdat zelfs de prijscategorie de gemiddelde persoon in staat zal stellen om dit te doen..

Hoe te bepalen waar gluten is verborgen

Het is nuttig om te onthouden welke diëten een opmerking “glutenvrij” hebben en waarin deze vol is. Bij het kopen van producten moet u de etiketten zorgvuldig lezen, omdat fabrikanten volgens de Europese norm verplicht zijn om de volledige samenstelling van het product te schrijven.

Thuis kunt u bepalen of het gekochte product gluten is. Zoals je weet, wordt dit eiwit, reagerend met een oplossing van jodium, paars of zwart, net zoals aardappelen of rijst reageren met jodium. Maar zetmeel reageert op hen, niet op gluten, dus deze twee producten staan ​​op de glutenvrije lijst..

Overigens kunnen dergelijke producten via internet worden besteld..

Wanneer u naar de winkel gaat, moet u dergelijke fabrikanten onthouden als:

 1. De fabrikant van amarantproducten Di & Di;
 2. “Gezonder” – produceren van baby- en dieetvoeding, met uitzondering van gluten en GGO’s;
 3. “Alles ten voordele van” – fabrikanten van milieuvriendelijke producten;
 4. Nutbutter – notenproducten;
 5. BEZGLUTEN is een Pools bedrijf met een breed verspreidingsaanbod van producten;
 6. “Mistral” – gespecialiseerd in granen en peulvruchten;
 7. “Oil King” – produceert voornamelijk meel en olie zonder additieven, GGO’s en gluten;
 8. “Dieters”.

Deze fabrikanten zijn op de hoogte van de glutenintolerantie en de allergische reactie daarop en leveren de markt daarom producten met de aanduiding “glutenvrij”.

Waarschuwing! Informatie over fabrikanten wordt alleen verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen advertentie.!

stijgers для набора массыExperts zullen vertellen hoe ze gainers kunnen nemen voor het verkrijgen van spiermassa op onze website..

Reken je calorieën? Dit is erg handig om te doen, vooral voor degenen die dromen van een slank figuur. Lees hier hoeveel calorieën u per dag moet eten en hoe u een individuele berekening kunt maken.

Dieet voor gastritis van de maag moet speciaal zijn, de principes en menu’s worden hier beschreven. Als u lijdt aan deze ziekte – voeg een bladwijzer toe om de benodigde informatie niet te verliezen..

Samenvattend

 • Gluten is een complex eiwit dat in veel granen wordt aangetroffen;
 • Het nut ervan is nog niet volledig onderzocht door wetenschappers, maar de schade aan sommige mensen is duidelijk;
 • Patiënten met coeliakie moeten gluten volledig uit de voeding verwijderen en hun toestand controleren, dit geldt ook voor mensen met intolerantie voor dit eiwit;
 • Er zijn uitgebreide lijsten van voedingsmiddelen, dranken, supplementen en medicijnen die gluten bevatten. Ze moeten speciale aandacht besteden en proberen hun consumptie te beperken;
 • Glutenvrij dieet is genezend, dus voor degenen die willen afvallen, is het niet erg geschikt;
 • Je kunt thuis over intolerantie voor dit eiwit leren, maar het is het beste om je tot professionals te wenden;
 • Er zijn veel hoogwaardige producten van toonaangevende merken met het label “glutenvrij”, ze zijn handig om op te letten bij degenen die contra-indicaties hebben.

Loading...